Naučíme se konečně vytvářet záchrannou uličku? Změny v zákonech to řidičům usnadní

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 2. dubna 2018, 17:00 Aktualizováno 3.4.2018, 09:31 Google+

Letošní zima sice nebyla nijak extrémní, ovšem několik hromadných nehod na dálnicích opět poukázalo na nešvar řidičů, který dlouhodobě trápí záchranáře. Mnoho řidičů si totiž stále neosvojilo pravidla spojená s vytvářením záchranných uliček, což na silnicích vede k dalším zmatkům či nebezpečným situacím. Nejhorší ale je, že záchranáři kvůli neznalým či neohleduplným řidičům ztrácí drahocenný čas.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

Záchranná ulička už byla do našich zákonů implementována před roky, nicméně řada řidičů s ní stále bojuje. Vytvořit průjezd pro vozidla IZS na dvouproudých silnicích problémem nebývá, neboť každý tak nějak podvědomě tuší, že by měl s vozem zajet na kraj silnice a vytvořit průjezd ve středu. Mnoho řidičů už ale zapomíná, že záchranou uličku je potřeba vytvářet ještě před blížícím se zvukem sirén a zachovávat ji i po průjezdu prvních vozidel.

Současné znění definuje situaci na dvouproudých silnicích následovně: „Pokud hustota provozu na dálnici nebo silnici pro motorová vozidla o dvou jízdních pruzích v jednom směru jízdy vyvolá vznik kolony stojících vozidel, jsou řidiči souběžně jedoucích vozidel povinni před zastavením vozidla vytvořit mezi sebou jeden průjezdný jízdní pruh široký nejméně 3,0 m pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy."

Horší to však bývá v momentě, kdy jsou na silnicích tři a více pruhů v jednom směru jízdy. Zákon sice hovoří jasně „je-li v jednom směru jízdy tři a více jízdních pruhů, sníží vzájemný boční odstup řidiči vozidel v levém a středním jízdním pruhu nebo středních jízdních pruzích," nicméně řidiči vcelku pravidelně zmatkují a kličkují před záchranáři na poslední chvíli.

Česká republika však byla jediná, která tento postup praktikovala, neboť v ostatních státech se vytváří ulička mezi levým a ostatnímu pruhy. Tomáš Neřold z ministerstva dopravy pro AutoRoad.cz uvedl, že výhodou současné úpravy je „snazší nájezd a výjezd vozidel IZS (jen přes jeden pruh, místo přes dva)."

Podle nové úpravy by se však Česká republika měla připojit k ostatním státům EU, které záchranářskou uličku v legislativě upravují. Nově by se tak automobily řadily v levém pruhu doleva a ve středním pruhu (středních pruzích) a pravém pruhu doprava. Výhoda nynější úpravy tak vezme za své, nicméně Tomáš Neřold připomíná, že z obecné formulace vyplývá, že „řidiči jsou povinni vytvořit prostor pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy." Dojde li tedy na situaci, kdy budete vytvářet záchrannou uličku u sjezdu či nájezdu na dálnici, ponechte si raději více místa k manévrování.

Současné znění
Pokud hustota provozu na dálnici nebo silnici pro motorová vozidla o dvou jízdních pruzích v jednom směru jízdy vyvolá vznik kolony stojících vozidel, jsou řidiči souběžně jedoucích vozidel povinni před zastavením vozidla vytvořit mezi sebou jeden průjezdný jízdní pruh široký nejméně 3,0 m pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy; je-li v jednom směru jízdy tři a více jízdních pruhů, sníží vzájemný boční odstup řidiči vozidel v levém a středním jízdním pruhu nebo středních jízdních pruzích. Řidiči jedoucí v krajních jízdních pruzích v jednom směru jízdy mohou při vytváření průjezdného jízdního pruhu vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Řidičům ostatních vozidel je vjezd do pruhu pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy a jízda v tomto pruhu zakázána; toto neplatí pro vozidla vlastníka pozemní komunikace a vozidla technické pomoci.

Ministerstvo dopravy ČR

img-responsive

Správné řazení v pruzích podle současného znění zákona | foto: Pozary.cz

Pozměňovací návrh
Není-li dálnice nebo silnice pro motorová vozidla s nejméně dvěma jízdními pruhy volně průjezdná z důvodu kolony stojících nebo pomalu jedoucích vozidel, jsou řidiči vozidel povinni vytvořit mezi jízdními pruhy prostor pro průjezd vozidel s právem přednostní jízdy; při tom smějí vjet na krajnici nebo na střední dělící pás. Jsou-li v jednom směru jízdy více než dva jízdní pruhy, vytváří se tento prostor mezi jízdním pruhem, který je nejvíce vlevo, a k němu přiléhajícím jízdním pruhem. Do tohoto prostoru smějí vjet pouze vozidla s právem přednostní jízdy, vozidla správce pozemní komunikace a vozidla sloužící k odstranění následků dopravní nehody nebo překážky provozu na pozemních komunikacích.

Ministerstvo dopravy ČR

Nová úprava, která je pozměňovacím návrhem k projednávané novele zákona o provozu na pozemních komunikacích, se nyní projednává ve Sněmovně. Návrh by pak mohl být schválen zhruba od října. Společně se změnami se ale připravuje i informační kampaň, která řidičům připomene povinnost vytvářet uličku včas a zachovávat ji i po průjezdu vozidel IZS. „Součástí bude grafické zobrazení, jak uličku vytvářet a ukázky toho jaké důsledky pro záchranáře má, když řidiči uličku netvoří," uvedl Tomáš Neřold.

Vytisknout

Diskuze: Naučíme se konečně vytvářet záchrannou uličku? Změny v zákonech to řidičům usnadní

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

MINI Countryman Panamericana Plug-In Hybrid

MINI Countryman Panamericana: Hybridní Mini vyráží z USA až na konec světa

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud