Odvěcí rivalové spojili síly. Jak chtějí BMW a Daimler určovat budoucnost?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 29. března 2018, 12:08 Google+

BMW Group a Daimler AG spojují síly, aby dokázaly zákazníkům nabídnout jediný zdroj pro udržitelné služby městské mobility. Obě společnosti podepsaly dohodu o spojení svých oddělení služeb mobility. Po přezkoumání a schválení úřady pro ochranu hospodářské soutěže plánují BMW Group a Daimler AG spojení a strategické rozšíření jejich existujících služeb mobility v oblastech carsharingu, objednávání jízd, parkování, dobíjení a multimodality.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vozy MINI jsou součástí programu sdílení vozidel DriveNow

Vozy MINI jsou součástí programu sdílení vozidel DriveNow | foto: BMW Česká republika

Sdílejte článek

Každá ze společností bude držet padesátiprocentní podíl ve společném podniku, který bude zahrnovat služby mobility obou společností. Obě společnosti zůstanou konkurenty ve své klíčové obchodní činnosti.

Cílem této transakce je stát se vedoucím poskytovatelem inovativních služeb mobility. Obě automobilky chtějí utvářet budoucí svět mobility a být schopny nabídnout zákazníkům jedinečné zkušenosti a podporovat své partnery, jako jsou města či komunity, v dosažení udržitelné městské mobility.

Partneři zamýšlejí nabídnout svým zákazníkům komplexní ekosystém inteligentních a hladce propojených služeb mobility, dostupných klepnutím prstu. BMW Group a Daimler AG společně plánují udržitelným způsobem rozšiřovat svůj nový obchodní model a umožnit rychlé globální rozdělení služeb.

Z pozice partnerů chtějí obě společnosti řešit výzvy související s otázkami městské mobility a měnícími se přáními zákazníků a kooperovat s městy, správními celky a dalšími zájmovými skupinami na zlepšení kvality života ve velkých městech. Spojení bude například propagovat rozvoj elektromobility nabídkou elektrifikovaných sdílených vozidel, stejně jako snadným přístupem k možnostem dobíjení a parkování. Ve výsledku bude využívání služeb udržitelné mobility ještě snazší.

Model společného podniku je navržen tak, aby kombinoval služby v následujících pěti oblastech:

  1. Multimodální a na přání dostupná mobilita s moovel a ReachNow: Inteligentní a automatická konektivita mezi různými nabídkami mobility – včetně rezervací a plateb – vytvoří významnou přidanou hodnotu pro uživatele. Nabídne také možná řešení problémů městské soukromé dopravy.
  2. Sdílení vozidel s Car2Go a DriveNow: Car2Go a DriveNow provozují celkem 20 000 vozidel ve 31 významných světových městech. CarSharing umožňuje lepší využití automobilů a pomáhá tak omezit celkový počet vozidel ve městech. Tyto carsharingové služby už využívají více než čtyři miliony zákazníků.
  3. Objednávání jízd s mytaxi, Chauffeur Privé, Clever Taxi a Beat: s největšími taxi aplikacemi si zákazník jednoduše objedná taxi nebo využije pro cesty po francouzských metropolích ve Francii licencovaného řidiče. Celkem 13 milionů zákazníků a přibližně 140 000 řidičů již dnes používá moderní, praktické a rychlé způsoby objednávání jízd s mytaxi, Clever Taxi a Beat nebo soukromé služby pronájmu vozidel Chauffeur Privé. Inovativní nabídky, jako třeba mytaximatch, díky kterým mohou i neznámí lidé sdílet taxi jediným kliknutím, jsou významným příspěvkem k omezení provozu v centrech měst eliminací mnoha samostatných cest v městském prostoru.
  4. Parkování s ParkNow a Parkmobile Group/Parkmobile LLC: Parkování na ulici bez lístku či platby hotovostí nebo pomoc s hledáním, rezervací a zaplacením parkovacího místa v garážích mimo ulici. Inovativní služby digitálního parkování zkracující čas a vzdálenost najetou při hledání parkovacího místa. To významně omezuje provoz ve městech, vzhledem k tomu, že vozidla hledající místo k zaparkování v současnosti tvoří až 30 % městského provozu.
  5. Dobíjení s ChargeNow a Digital Charging Solutions: Snadný přístup (včetně lokace, dobíjení a platby) k největší světové síti veřejných nabíjecích stanic, která zahrnuje více než 143 000 nabíječek po celém světě. V kombinaci s privilegovaným parkováním ve městech bude přispívat k rozšíření elektromobility tím, že pomůže lidem tuto technologii poznat a začlenit ji do svého každodenního života.

Vytvořením společného podniku dojde k významnému zhodnocení a ziskovému efektu v Daimler Financial Services. Pokud bude v průběhu letošního roku získán souhlas úřadů na ochranu hospodářské soutěže, budou v obchodním výhledu Daimler AG provedeny následující úpravy: Společnost očekává, že ukazatel EBIT (zisk před zdaněním a úroky) pro Daimler Financial Services bude významně vyšší než v předcházejícím roce. Pro celou skupinu to znamená, že EBIT bude mírně vyšší než v předcházejícím roce.

Pokud dojde v průběhu tohoto roku ke schválení odpovídajícími úřady, bude utvoření tohoto společného podniku znamenat jednorázové zhodnocení a zvýšení zisků pro BMW AG a povede tak k upravení plánů společnosti: Za těchto okolností budou příjmy před zdaněním na úrovni celé skupiny pro rok 2018 mírně vyšší než v předchozím roce. Efekt zhodnocení a příjmů nebude mít žádný efekt na hodnotu EBIT v automobilovém segmentu.

Společný projekt podléhá přezkoumání a schválení patřičných úřadů pro ochranu hospodářské soutěže. Již nyní je cílem služeb na stranách obou partnerů nejlepší možná zákaznická zkušenost. Zpočátku se tedy pro miliony zákazníků nic nezmění, stávající služby budou stále poskytovány na stejné úrovni kvality.

Vytisknout

Diskuze: Odvěcí rivalové spojili síly. Jak chtějí BMW a Daimler určovat budoucnost?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Replika závodního vozu z předválečných let dostala funkční motor V16

RC Model s motorem V16? Tahle funkční replika předválečného závoďáku vás ohromí

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud