Terminátor skutečně existuje. Pochází z Ruska a vypadá úplně jinak, než ten filmový

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 9. listopadu 2017, 10:25 Aktualizováno 9.11.2017, 17:04 Google+

Pojem Terminátor už slyšel asi každý z nás, ovšem většina lidí si pod ním vybaví pouze Arnolda Schwarzeneggera v drsňáckém ohozu, jak trousí hlášku "I'll be back". V zemi nekonečných možností, čímž myslíme samozřejmě Rusko, se však rozhodli přetavit Terminátora ve skutečnost. Stále se jedná o smrtelně nebezpečný stroj, ovšem jeho podoba se té filmové poněkud vzdálila

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
BMPT Terminator

BMPT Terminator | foto: UralVagonZavod

Sdílejte článek

A co že to ten Terminator vlastně je? Jeho oficiální název zní BMPT Terminátor a jedná se o speciální vozidlo určené k podpoře tanků a jejich ochraně před nepřítelem vybaveným přenosnými protitankovými komplety. Díky své ohromné výzbroji se však jistě stane pohromou i pro nepřátelskou pěchotu v okruhu dvou kilometrů. K tomu se však ještě dostaneme.

Myšlenka na vznik Terminatora není žádnou novinkou, první úvahy o potřebě tohoto vozidla přicházejí již z doby konfliktu v Čečensku, kde ruská tanková mašinerie, která se tou dobou považovala za naprosto elitu, dostala pořádně za uši od pěchoty vybavené přenosnými protitankovými zbraněmi. Svůj podíl na debaklu tankových vojsk mělo jistě více faktorů, nicméně poprvé se objevily požadavky na stroj tohoto typu.

Ruská vláda tak zafinancovala vývoj stroje, jehož konstrukci měla na starosti ruská společnost UralVagonZavod (UVZ) a který se poprvé objevil v roce 2002 pod názvem BMPT. Základem se stal podvozek tanku T-72, který byl osazen speciální věží vyzbrojenou dvojicí 30 mm kanonů, kulometem PKTM ráže 7,62 mm a čtyřmi protitankovými řízenými střelami Ataka. Na korbě samotného tanku se nachází ještě dva 30 mm granátomety mířící dopředu, které vyžadují vlastní obsluhu.

Posádka se tedy vyšplhala na 5 lidí: řidič, dva vojáci ve věži a dva střelci z granátometů. Posádka má k dispozici 850 nábojů do 30 mm kanónů s dostřelem 2 kilometry (polovina je určena proti živé síle a polovina proti obrněným cílům), čtyři protitankové střely Ataka-T s dostřelem až 6 kilometrů, 600 nábojů do granátometů a 2.000 nábojů do kulometu.

Jak uvádí web Armádní noviny, státní zkoušky ukončil Terminátor úspěšně již v roce 2006 a v roce 2010 se měla rozjet výroba, ke které však z rozhodnutí ministra obrany nedošlo . Důvody? Údajně zastaralost platformy, špatně řešená výzbroj a neschopnost vozidla bránit se v poloměru menším než 35 metrů.

BMPT Terminator v akci (3:12) | zdroj: youtube.com

Ačkoliv tedy ruská armáda zaplatila kompletní vývoj a společnost již investovala do výrobní linky, nakonec z kontraktu sešlo. Zájemce se ale přeci jen našel - v roce 2011 až 2013 nakoupil Terminátory Kazachstán, který se stal jejich prvním a jediným uživatelem.

Sexy dvojčata si takhle "zvráceně" vydělávají na studium práv + FOTO

Po Syrském konfliktu se však znovu ukázalo, jak jsou tanky zranitelné vůči pěchotě s protitankovými komplety. Ostatně nemusíte dlouho hledat, abyste našli video, na kterém povstalci pomocí "odněkud záhadně získaných protitankových kompletů" úspěšně decimují vládní tanková vojska.

V reakci na to se k pořízení Terminátorů rozhodla nakonec i ruská armáda, která je údajně nasadila v Sýrii již v tomto roce. Oficiálně se tak jedná o první válečný konflikt, ve kterém byl Terminátor nasazen. Jak dobře si vedl ale netušíme. Kromě Ruska a Kazachstánu by se pak dalším vlastníkem mělo stát ještě Alžírsko, které by mělo obdržet první dodávky v následujícím roce. Mezi potencionální zákazníky se ještě řadí Peru a Ázerbájdžán.

Společnost UralVagonZavod však nezůstala jen u jedné generace a v návaznosti na připomínky od ministerstva obrany z roku 2010 vypracovala novou variantu "Terminator 2", která byla představena v roce 2016 a podle všeho by měla být levnější, lépe pancéřovaná a její výzbroj měla také projít modernizací. Před zařazením do výzbroje však bude muset projít vojenskými zkouškami.

Vytisknout

Diskuze: Terminátor skutečně existuje. Pochází z Ruska a vypadá úplně jinak, než ten filmový

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Škoda Karoq obdržela v testu Euro NCAP plný počet hvězd

VIDEO: Jak si vedla Škoda Karoq v crashtestech? Žádné překvapení se nekonalo

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud