AUTOMOBIL 4 x 4 roku 2005

ar1, 4. června 2005, 14:17 Google+

Vydavatelství časopisu 4x4 AUTOMAGAZÍN připravilo ve spolupráci s Veletrhy Brno, a.s. v rámci výstavy AUTOSALON Brno 2005...

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Pathfinder

Pathfinder | foto: Nissan

Sdílejte článek

již čtvrtý ročník čtenářské ankety „Automobil 4x4 roku 2005" o nejoblíbenější vozidlo s pohonem všech kol v České republice.

K myšlence začít v roce 2002 pořádat specializovanou anketu přivedla organizátory skutečnost, že zájem o terénní čtyřkolky je ve světě a potažmo i u nás rok od roku vyšší. V obecných automobilových anketách však nemají tyto automobily příliš velkou šanci získat nějaké ocenění, neboť jejich kvality se odvíjí od zcela jiných kriterií, než je tomu u klasických osobních automobilů. Zejména z hlediska ceny a nabízené hodnoty nelze terénní čtyřkolky oproti třeba kombi střední třídy s dieselovým motorem hodnotit vůbec, nicméně kdo si tento druh individuální dopravy oblíbil, nedá již na něj dopustit. A právě pro všechny fanoušky a příznivce terénních automobilů je určena anketa časopisu 4x4 Automagazín, který se touto tématikou zabývá již šestým rokem.

Samozřejmě i segment automobilů 4x4 má svoje výrazné odlišnosti a všechny čtyřkolky nelze házet do tzv. do jednoho pytle. Proto byla anketa rozdělena do tří kategorií.

První je kategorie SUV, do které byly nominovány automobily s pohonem všech kol, samonosnou karoserii a nezávisle zavěšenými koly. Auta určená výhradně pro volný čas a zábavu nabízejí dnes takřka všechny významné světové automobilky, v USA pak úplně všechny. Ve své podstatě se jedná o osobní automobil s vyšší světlou výškou, jehož podvozek byl uzpůsoben pro častější pohyb mimo zpevněné cesty. Prvním držitelem titulu „Automobil 4x4 roku 2002“ se v této kategorii stalo BMW X5, v roce 2003 a 2004 obhájilo první místo luxusní Volvo XC90. A stejně tomu je i v letošním roce. Na druhém místě se umístil Nissan Murano a na třetím BMW X5.

Do druhé kategorie off-road spadají automobily, na něž jsou při pohybu v terénu kladeny podstatně vyšší nároky. Původní užitkové a vojenské automobily v pojetí nových modelů svoji luxusní výbavou a komfortem dohánějí své „civilní" kolegy a pomalu se prolínají s kategorií SUV. I když základem pravého off-roadu by měl být žebřinový rám a alespoň jedna tuhá náprava, nové konstrukce již ve většinou využívají samonosné karoserie a všechna kola nezávisle zavěšená. Základem kvalitního off-roadu je tak dnes hlavně účinná terénní redukce a trakční pomůcky jak elektronické (regulace prokluzu kol) tak mechanické (závěry diferenciálů), což splňují všechny nominované modely. Prvním vítězem ankety se v roce 2002 stal Jeep Grand Cherokee, prvenství si v roce 2003 a 2004 udržel VW Touareg. V letošním roce s převahou zvítězil LAND ROVER Discovery. Na druhém místě se umístil loňský vítěz VW Touareg a na třetím Jeep Grand Cherokee. Do poslední nejméně početné kategorie pick-up jsou zařazena užitková vozidla se stálým nebo přiřaditelným pohonem všech kol, v jejichž základní výbavě je otevřená ložná plocha. Jejich podíl zatím na českém trhu není výrazný, všechny tři dosavadní ročníky ankety vyhrál dlouhodobě nejprodávanější automobil této kategorie Nissan Pick-up. Letošním vítězem se stal nový model stejné značky Nissan Navara. Na druhém místo se dostala Toyota Hilux a na třetím zůstal Land Rover Defender.

Od roku 2003 byla anketa rozšířena o „Automobil 4x4 roku absolutně“, jímž mohou být zvoleny všechny nominované vozidla bez ohledu, do jaké kategorie patří. Z tohoto primátu se loni radoval VW Touareg a ten také zvítězil i v roce následujícím. Absolutně nejoblíbenější čtyřkolkou se v letošním roce stal Land Rover Discovery následován na druhém místě automobilem VW Touareg a na třetím místě Nissanem Pathfinder.

Pravidla ankety jsou jednoduchá: vítězným automobilem se stal v každé kategorii ten, který dostal od čtenářů 4x4 Automagazínu i dalších účastníků ankety nejvíce hlasů. Již od dubna se hlasovalo prostřednictvím anketních lístků a internetu (na stránkách www.auto4x4.cz a www.auto.impuls.cz), kde byl také seznam nominovaným automobilů. Jména všech účastníků ankety budou nyní po uzávěrce slosována, každý tak má šanci vyhrát jednu ze zajímavých cen, kterou poskytli sponzoři a partneři ankety. Vítězné automobily v jednotlivých kategoriích byly za účasti zástupců dovozců korunovány na slavnostním společenském večeru při zahájení veletrhu AUTOSALON Brno 3. června 2005, který se uskutečnil v pavilonu C na brněnském výstavišti.


- 4x4 Automagazín -
Foto: Nissan
Vytisknout

Diskuze: AUTOMOBIL 4 x 4 roku 2005

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

SLR McLaren

Autosalon Brno: Fotografie z úvodního dne

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud