Jak je to s povinností mít zimní pneumatiky v zahraničí? Možná se budete divit

ar5, 1. listopadu 2016, 18:20 Google+

Nejen u nás platí od prvního listopadu zákonná povinnost mít na voze zimní obutí v případě, že hrozí náledí, sníh nebo obecně zhoršená sjízdnost komunikace vlivem zimního počasí. Kdo se pak bude pohybovat přes zimu v zahraničí, měl by si dát pozor na to, jaké předpisy platí v dotyčném státě. Ne všude jsou totiž stejné a výše pokut se výrazně liší.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Zima je tady a s ní je potřeba přezout svoje auto

Zima je tady a s ní je potřeba přezout svoje auto | foto: ADAC

Sdílejte článek

„I když je zimní výbava za určitých podmínek povinná od 1. listopadu, měli by řidiči pamatovat na to, že letní pneumatika funguje jen do zhruba 7 stupňů celsia,“ upozorňuje Oldřich Vaníček z organizace ÚAMK. Dále také dodává zajímavý fakt. Víte o tom, že jízda s letní pneumatikou při teplotách nižších než 7 stupňů má za následek až dvakrát delší brzdnou dráhu než se zimním obutím? Právě tahle skutečnost má za následek velký počet nehod.

Organizace ÚAMK pak uskutečnila dosti zajímavý pokus. V posledních dvou týdnech provedli její pracovníci měření tlaku v pneumatikách na 250 vybraných vozech z Prahy. A výsledek? Doslova katastrofa! „Při tomto měření jsme zjistili, že 97% vozidel mělo podhuštěné pneumatiky, 2% přehuštěné a jen 1% mělo hodnotu tlaku v pneumatikách v pořádku. Tato čísla jsou alarmující, vždyť podhuštěná nebo přehuštěná pneumatika reaguje hůře a řidič například nedobrzdí,“ hodnotí výsledky měření Vaníček.

A pokud se snad hodláte vydat v zimě se svým vozem do horských oblastí, právě pro vás má ÚAMK hned několik rad. Dle ní je dobré s sebou v autě vozit teplou deku, termosku s teplým nápojem, dostatek paliva v nádrži (minimálně polovina objemu nádrže), ruční baterku, lopatku na vyhrabání vozidla, sněhové řetězy, rukavice, škrabku s koštětem na odstranění sněhu a ledu z vozidla, kurtu na vytažení vozidla, startovací kabely a taktéž asistenční kartu.

Zimní pneumatiky v zahraničí a jejich povinné použití

V každé zemi je rozdílný právní systém a ne vždy se jeden zákon o použití zimních pneumatik vztahuje na všechny evropské státy. Proto vám přinášíme společně s ÚAMK přehled, na co vše si dát pozor při cestách po Evropě v zimním období.

Francie
- Zimní pneumatiky jsou zde povinné dle klimatických podmínek bez určení období. Ano, takže i v létě se můžete dostat do situace, kdy v horských oblastech budete s letními gumami pokutováni.

Itálie
- Zimní pneumatiky jsou zde povinné dle klimatických podmínek v období od 1. listopadu do 15. dubna, ale v oblasti Val d´Aosta (území ohraničené Mount Blanc, Matterhorn, Alpi Graie) jsou povinné po celou dobu od 15. října do 15. dubna.

Švýcarsko
- Zimní pneumatiky zde nejsou povinné, ale ten, kdo zablokuje silnici s letními pneumatikami, obdrží vysokou pokutu za blokování komunikace. Vjíždět na území Švýcarska s vozidlem na letních gumách by vás proto mohlo přijít pěkně draho.

Slovensko
- Zimní pneumatiky jsou zde povinné pro osobní vozidla dle klimatických podmínek, přesné datum tam ale není stanoveno. V případě nedodržení povinnosti a použití letních pneumatik v úseku, kde jsou vhodné zimní, vám hrozí pokuta 60 Eur.

Rakousko
- Zimní pneumatiky jsou zde povinné od 1. listopadu do 15. dubna. V případě porušení povinnosti mezi tímto datem vám hrozí pokuta až 5 tisíc Eur! To je v přepočtu na naší měnu skoro 135 tisíc Kč, a to asi nechce platit nikdo z nás...

Polsko
- Zimní pneumatiky zde jsou jen doporučené, povinně vám je zde nikdo nepřikáže. Zajímavé, že?

Německo
- Zimní pneumatiky jsou zde povinné dle klimatických podmínek. Vozidlo musí být v zimním období připraveno na zimu, což znamená, že například v nádobce ostřikovačů musíte mít povinně zimní směs. Nenapadá nás však způsob, jak se tohle v případě německé policie kontroluje. Každopádně v případě porušení povinnosti vám hrozí pokuta 80 Eur.

Francie změna pro motorkáře

- Zajímavostí je nová vyhláška ve Francii. „Od 20. listopadu jsou povinné rukavice pro řidiče a spolujezdce jedoucích na motorce, skútru, motorové tříkolce a čtyřkolce. Za nedodržení tohoto předpisu hrozí sankce 68 Eur a jeden trestný bod,“ říká dále Petr Vomáčka z ÚAMK.

Vytisknout

Diskuze: Jak je to s povinností mít zimní pneumatiky v zahraničí? Možná se budete divit

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Policie ČR - Škoda Octavia II

Pečlivé dodržování povolené rychlosti je špatně! Tvrdí to vědci v Austrálii

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud