Kompletní přehled: jaké změny Škoda chystá?

Marek Litzman, 6. února 2008, 07:09 Google+

Zatím nejkomplexnější přehled: I pro letošní rok si Škoda připravila plno novinek. Z mnoha informací jsme sestavili přehled toho, co nás letos čeká u jednolivých modelů, které opouštějí brány závodů v Mladé Boleslavi. Není toho vůbec málo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Fabia Combi Styling kit

Fabia Combi Styling kit | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Předsevzejme si, že celý rok bude ve znamení výměny stávajících dieselových agregátů čerpadlo-tryska za modernější common-raily a to napříč modelovou řadou.

Logické bude začít od nejmenšího, podívejme se na model

Fabia

Novinka loňského roku toho příliš nového nedostane, něco však přeci. Jakkoliv verze RS a Scout v současné době nejsou zrovna na pořadu dne, velmi brzy, již v březnu se v prodejnách objeví úsporná verze Greenline

RS a Scout by podle našich informací měly přijít na trh až po faceliftu modelu, který nastane pravděpodobně v roce 2010. Nahrazení třetí generací je plánováno v letech 2012-2013.

Octavia tour

Octavia tour by se měla podrobit malému faceliftu, při kterém se více promění v auto pro nenáročné trhy. Datum bohužel neznáme, víme však, že zanedlouho se pod kapotou objeví novinka s výkonem 51 kW (70 koní). Ano, hádáte správně, mělo by pravděpodobně jít o malý tříválec 1,2 HTP. Relativně nenáročná a léty prověřená Octavia s již splaceným vývojem se tak možná stane pilířem prodejů na rozvojových trzích.

Octavia 2

Nová generace Octavie si letos užije omlazení. Facelift by měl být o chloupek výraznější než má Škoda ve zvyku, přesto nepůjde o nic dramatického. Změní se vykreslení zadních světlometů a ty přední by měly více evokovat příbuznost s novým Superbem.

Změní se motorová nabídka, nový bude přeplňovaný čtyřválec o objemu 1,2, který se bude vyrábět přímo ve Škodě. Bude naladěn na 77 kW, tedy 105 koní. Měl by nahradit současnou základní jednotku.

Změny budou i v nabídce ostré verze RS. Již v Ženevě uvidíme eReSo s dieselem 2,0 TDi o výkonu 125 kW (170 koní), ale jeho technika již bude plně common-railová.V prodeji bude od května.

Jak dieselová tak benzínová verze dostanou jako příplatkovou výbavu robotizovanou dvouspojkovou převodovku DSG s možností řazení pádly pod volantem. Odplatou za to si verze RS na svůj facelift počká o pár měsíců déle.

V řijnu tohoto roku se dočkáme výměny motoru 1,6 FSI za modernější 1,4 TSI s přeplňováním a o chlup vyšším výkonem. Do zaslouženého důchodu se vydá i dieselový 1,9 TDI, který bude vyměněn za 1,6 TDI commmon-rail.

Zajímavostí je, že již nyní se provádějí práce na Octavii třetí generace, která se ukáže za dva až tři roky.

Roomster

Nejmladší modelovou řadu příliš změn nepostihne, v plánu je nahrazování atmosferických jednotek za přeplňované, konkrétní data však nemáme.

Superb 2

Novinka, kterou uvidíme poprvé teprve příští měsíc v Ženevě toho letos zažije ještě hodně. Na podzim dostane poprvé i karoserii kombi. O variantách RS, Greenline či Scout nemáme konkrétní data, minimálně terénní a rychlá verze je vzhledem k nasazení pohonu všech kol a výkonného šestiválce pravděpodobná. Stejně tak nic nevíme ani o tom, co se stane se současným Superbem.

Yeti

Příští rok bude rokem Yetiho. Poprvé v novodobé historii Škody přijde auto, které se nebude bát trochu rozbitější polní cesty. Nový vůz by měl stát na platformě Volkswagenu Tiguan a také se mu podobat velikostně. Výrazně tak přeroste 4 metry délky, které sliboval koncept. Na rozdíl od něj bude mít pohon všech kol přes spojku Haldex. Příchod - příští rok.

MPV

Zajímavé je i to, že některé zdroje říkají, že ve Škodě se chystá další úplná novinka – na platformě budoucího Volkswagenu Touran by mělo stát větší MPV Škody s velikostí blízkou právě Touranu. Více informací o tomto projektu zatím není k dispozici, na trh by ale měl dorazit kolem roku 2010, tedy podobně jako Octavia 3. generace.

Vytisknout

Diskuze: Kompletní přehled: jaké změny Škoda chystá?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Routan

VW Routan - velké MPV pro USA je tu

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud