Automobily Škoda se zárukou 4 roky?

Jan Fiala, 12. ledna 2008, 15:10 Google+

Záruční doba je na automobily, stejně jako na ostatní výrobky, dána občanským zákoníkem. Ten stanoví pro automobily minimální dobu, po kterou ručí výrobce za vady, na dobu dvou let. Připomeňme si, že ještě poměrně nedávno byla tato doba jen jeden rok, k prodloužení na dva došlo 1. ledna 2003.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Fabia Combi Styling kit

Fabia Combi Styling kit | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Před rokem 2003 bývalo běžné, že evropské automobilky u nás nabízely zákonnou roční zaruku, zatímco japonské vozy byly prodávány se zárukou tříletou, čímž získávaly nezanedbatelnou výhodu a budily v očích zákazníků patřičnou důvěru v kvalitu svého zpracování.

Tento rozdíl byl po roce 2003 částečně smazán - přeci jen, rozdíl mezi dvouletou a tříletou zárukou již není tak propastný. Ovšem v loňském roce s touto zabehnutou praxí zahýbala nabídka, svázaná s modelem Kia Cee'd - ten má standardně záruku 5 let na vůz a 7 let na pohonnou jednotku a převodovku.

Podobným nabídká čelili ostatní výrobci již dříve, například automobilka Ford nabízí již od začátku prodeje modelu Focus záruku Ford Protect, která podle výše příplatku v okamžiku pořízení vozu může tvrat až po dobu pěti let, nebo 200 000 kilometrů.

Domácí výrobce, automobilka Škoda, se po dlouhou dobu bránila nabídce prodloužené záruky - standardně nabízela záruku na 2 roky, ačkoliv na lak činí záruka 3 roky a na prorezivění karoserie činí záruka dokonce 10 let pro Fabii, Octavii Tour a Superb a 12 let pro modely Nová Fabia, Octavia a Roomster.

Od začátku letošního roku však přichází novinka - Škoda začala nabízet prodloužení záruční doby pro nové vozy Škoda. Konkrétně pro novou Fabii si můžete za 3000 Kč prodloužit záruku na 4 roky nebo 60 000 kilometrů, nebo za 6000 Kč na 4 roky nebo 120 000 kilometrů.

Pro modely Roomster a Praktik (který z Roomsteru vychází) je cena nepatrně vyšší - za záruku na 4 roky/60 000 kilometrů zaplatíte 4000 Kč, záruka na 4 roky/120 000 kilometrů stojí 8000 Kč.

Ještě vyšší cenu zaplatíte, pokud budete chtít prodloužit záruku pro model Octavia nebo Octavia Tour. Záruka na 4 roky/60 000 kilometrů stojí 5500 Kč, na 4 roky/120 000 kilometrů pak 11000 Kč.

Prodlouženou záruku prozatím Škodovka nenabízí pro Fabii Tour (již pouze model sedan) a pro Superb. Nicméně, oba modely končí, nástupce Superbu již byl představen a oficiálí premiéru si obbude v Ženevě, naopak následovník Fabie sedan se nečeká, a jeho výroba již pomalu končí.

Rozhodně tedy lze počin Škody jen a jen kvitovat, obě prodloužené záruky na 4 roky si najdou svou skupinu zákazníků, která je uvítá - průmerný nájezd benzinových modelů vozů Škoda je totiž právě kolem 15 000 kilometrů ročně, u naftových modelů je to pak kolem 30 000 kilometrů za rok. Chalupářům i těm, kdo denně dojíždějí do práce autem, tedy přinese nevelký příplatek o dva roky delší jistotu, že se nebudou muset starat o nic jiného než běžný servis.

Prodlouženou záruku lze zatím požadovat jen u vozů, zadávaných do výroby - ať již prostřednictvím webového Konfigurátoru, nebo prostřednictvím autorizovaných prodejců vozů Škoda.

Zdroj: Auto-News.cz

Vytisknout

Diskuze: Automobily Škoda se zárukou 4 roky?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Partner

Celosvětové prodejní úspěchy Peugeotu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud