Ford Edge 2007 vstupuje na americký trh

Jan Fiala, 18. října 2006, 19:10 Google+

Ford Motor Company přináší nový přístup na žhavý trh crossoverů (CUV). Vyznačuje se americkým designem, dynamickými vlastnostmi i inovativními funkcemi a vyčnívá z řady ostatních CUV na trhu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Edge

Edge | foto: Ford Motor Company

Sdílejte článek

Je vybaven novým motorem V-6 o výkonu 265 koní a šestistupňovou automatickou převodovkou. Poskytuje výkon, nabízí tichý interiér a dosahuje úspory paliva při dálničním provozu.

Edge vstupuje na nejrychleji se rozvíjející segment trhu ve Spojených Státech. Za září vzrostl prodej vozů CUV o 9% na 1.81 milionů vozů. Předpokládá se, že na konci tohoto desetiletí bude segment CUV nejprodávanějším a objem prodejů dosáhne 3 milionů vozů ročně.

Trendy jsou jasné – zákazníci chtějí prostornější vozy s flexibilním interiérem, pohonem všech kol, avšak také nižší spotřebu pohonných hmot a vyšší ovladatelnost. To vše by Edge měl splňovat a být tak v centru pozornosti jak pro zákazníky stávající, tak pro zákazníky nové.


Moderní, flexibilní design

Přední část dynamicky působící siluety Edge začíná masivní kapotou. Na čelní masce se vyjímá třířadá chromovaná mřížka. Agresivně nakloněné čelní sklo a rychle klesající zadní okno s vysoko posazeným zadním spoilerem zdůrazňují dojem pohybu. Čtyřlampová čelní světla a výrazná kapota záměrně zvýrazňují dojmy při čelním pohledu.

Kola vozu jsou umístěna v rozích karoserie a propůjčují tak Edge elegantní a silný postoj. Zvýšený boční profil pak vyvolává dojem silných ramen nad ostrými liniemi blatníků. Matná čerň spodních částí předního i zadního nárazníku i prahů pak zvýrazňují sportovní charakter Edge.

Edge má uspokojit nároky jako po stránce stylu, tak po stránce prostornosti a adaptability. Například rozměrná středová konzola je vybavena držáky a přihrádkami a dá se do ní umístit notebook, malá zavazadla, ale i mince nebo MP3 přehrávač.

Edge nabízí také audio jack pro vnější vstup a umožňuje tak připojení jakéhokoliv MP3 přehrávače. Malé sloty umístěné na boční straně konzoly mohou sloužit pro umístění MP3 přehrávače i mobilního telefonu. Volitelné skryté zásuvky v Edge umožňují napájení až 4 spotřebičů; tři ze zásuvek jsou v přímém dosahu řidiče. Na vrchní části konzoly je pak klip, držák na dvě pera a držák parkovacích lístků.

V kapsách předních dveří jsou integrovány držáky nápojů, v kapsách zadních dveří pak držáky na džus a dve velké držáky na plastové lahve jsou umístěny také ve středové konzoli a v zadní loketní opěrce.

Edge je vybaven pohodlnými sedačkami, přední jsou nastavitelné v šesti směrech a vyhřívané a zadní nabízejí cestujícím dostatek prostoru nad hlavou i pro nohy.
Zadní lavice je dělená v poměru 60/40 a po sklopení vytváří plochou podlahu spolu s rozměrným zavazadlovým prostorem. V Edge lze přepravovat náklad o délce až 244 cm, je-li sklopeno i sedadlo spolujezdce. Každé zadní sedadlo lze sklopit samostatně buď ručně, nebo volitelně pomocí funkce EasyFoldt elektromechanicky tlačítkem dostupným ze zavazadlového prostoru.

Volitelná výbava Edge zahrnuje novou generaci navigačního systému a originální satelitní autorádio SIRIUS. Spolujezdci na zadních sedadlech mohou využívat zabudovaný DVD systém s osmipalcovým sklopným displejem zabudovaným do střechy nebo dva sedmipalcové barevné LCD displeje zabudované v zadní části hlavových opěrek řidiče a spolujezdce. Tento systém s oddělenými monitory může zobrazovat na každém z nich odlišný obraz, nebo samozřejmě také sledování stejného filmu.

Exkluzivní Panoramatická střecha Vista Rooft

Pro Edge je volitelně k dispozici panoramatická střecha Vista Rooft. Rozměrné střešní prosklení zajišťuje úchvatný výhled na oblohu nad vámi a umožňuje vnímat svobodu prostoru, čímž zdůrazňuje sportovní náturu Edge.
Střecha je složena z přední vyklápěcí a posuvné části a zadní pevné části. Jednodotykový spínač umožňuje cestovat s větrem ve vlasech. Vůz vybavený touto střechou je enormně prosvětlen. Střechu lze zevnitř zakrýt dvěma elektricky ovládanými záclonkami.

Zaručená jízdní dynamika

Edge vyjadřuje unikátní smysl pro dobrodružství. Jeho moderní konstrukce s předními vzpěrami McPherson a odděleným pomocným rámem pevně připojeným na šesti místech ulehčuje dosažení excelentní jízdní charakteristiky. Kapalinové pérování dále vylepšuje klid při jízdě.

Čtyřprvkové nezávislé zadní zavěšení zajišťuje precizní vedení stopy. Zadní tlumiče jsou montovány co nejblíže k okrajům karoserie za středem kol a dále tak zlepšují ovladatelnost. Edge je standardně vybaven kotoučovými brzdami na všech kolech a také systémem ABS.

Pod kapotou Edge najdeme zcela nový motor V-6 o objemu 3.5 litru, který vyniká nízkou hmotností, je vybaven hliníkovým blokem odlehčenou hlavou válců se čtyřmi ventily na válec. Toto uspořádání zajišťuje hladký chod ve vyšších otáčkách. Kompresní poměr 10.3:1 a dvojitý katalyzátor pak pomáhají dosáhnout nízkých hodnot emisí – vůz spadá do kategorie vozů s ultra nízkými emisemi (ULEV).

Také nová šestistupňová automatická převodovka s těžkým stálým převodem (6.04:1) pomáhá dosáhnout úspory spotřeby pohonných hmot a dobrého výkonu. Krátké první a druhý převodový stupeň zajišťují působivý start a zrychlení, zatímco delší další rychlostní stupně umožňují snížení spotřeby pohonných hmot až o 7 percent oproti standardnímu čtyřstupňovému automatu.

Pro Edge je volitelně k dispozici inteligentní systém pohonu všech kol s důrazem na výkon nabízející jisté jízdní vlastnosti za každého počasí. Trakce všech kol je neustále sledována a vyhodnocována a systém rozděluje točivý moment mezi jednotlivá kola tak, aby byl neustále maximální s ohledem na dané podmínky. Na přání lze vůz vybavit i aktivní uzávěrkou mezinápravového diferenciálu. Ve spojení se systémem trakční kontroly AdvanceTracR je inteligentní systém pohonu všech kol schopen přenášet točivý moment jak mezi přední a zadní nápravou, tak mezi levou a pravou stranou vozu.


Bezpečnost začíná předcházením nehodám

Zákazníci Edge se mohou spolehnout na snahu vývojářů Fordu zlepšovat aktivní i pasivní bezpečnost.

"Čitelné ovládání Edge pomáhá řidiči předcházet nehodám, a to i díky systému kontroly stability AdvanceTrac (RSCR)," říká Stephen Kozak, šéfinženýr Fordu pro bezpečnost. "Pokud k nehodě dojde, Edge nabízí rozsáhlý balíček funkcí pasivní bezpečnosti a zvyšuje tak bezpečnost vozu."

Systém Ford AdvanceTrac je do Edge montován standardně a je to první elektronický systém kontroly stability, který využívá dva gyroskopické senzory pro sledování pohybů vozidla.

Edge je dále standardně vybaven dvoustupňovými airbagy řidiče i spolujezdce, volantem a sloupkem řízení schopnými absorbovat energii při nárazu, kolenní opěrkou řidiče a energii absorbující odkládací schránkou před spolujezdcem. V sedadle řidiče je senzor nastavené pozice sedačky a sedadlo spolujezdce je vybaveno čidlem detekujícím, zda je sedadlo obsazeno či nikoliv. Obě přední sedačky jsou vybaveny pásy s přepínači a omezovači tahu.

Edge nabízí také několikastupňovou ochranu před bočním nárazem, včetně pevné bezpečnostní konstrukce, vyztužené kabiny, dále jsou montovány energii absorbující boční dveře, standardní boční airbagy, systém Ford Safety Canopyt system detekující převrácení vozu a hlavové airbagy s prodlouženou dobou nafouknutí.


Působivé ticho v interiéru

Vyrovnaná výkonnost a působivé zpracováni Edge zajišťují výborný požitek z jízdy. Návrháři strávili stovky hodin dolaďováním detailů interiéru Edge. Například boční zpětná zrcátka byla navržena tak, aby se snížil aerodynamický hluk způsobený obtékajícím vzduchem. Dokonce i anténa rádia byla pečlivě doladěna. Návrháři při úpravách tvaru zrcátek používali hliněné modely v aerodynamickém tunelu . Úpravami se podařilo dosáhnout snížení hluku o 2dB.

Ford Edge se začne prodávat v listopadu. Bude vyráběn v továrně Fordu v  Oakville v Ontariu v Kanadě.

Foto: Ford Motor Company

Vytisknout

Diskuze: Ford Edge 2007 vstupuje na americký trh

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Cee'd

Kia Cee´d na Autoshow Praha 2006

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud