Ford Driving Skills for Life - kurz zdarma pro zlepšení řidičských dovedností na polygonu

Lukáš Suchý / AutoRoad.cz, 17. října 2022, 11:04 Google+

2 dny strávené na polygonu, 12 odborných instruktorů pod vedením bývalého rallye jezdce Martina Semeráda a téměř 250 spokojených mladých řidičů – takový byl víkendový kurz bezpečné jízdy Ford Driving Skills for Life (DSFL), který se po dvouleté pauze způsobené koronavirem opět vrátil do Česka. Akce se uskutečnila 24. – 25. září na polygonu MAX CARS v Dlouhé Lhotě u Příbrami a její účastníci, majitelé řidičského průkazu ve věku 18 – 24 let, si mohli bezplatně vylepšit své řidičské schopnosti prostřednictvím praktických zdokonalovacích cvičení a teoretických školení.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ford Driving Skills for Life

Ford Driving Skills for Life | foto: Ford

Sdílejte článek

"Mezi nejrozšířenější důvody dopravních nehod mladých řidičů patří nepřiměřená rychlost, ztráta kontroly nad vozidlem a nepozornost. Takové nehody většinou končí smrtí, přičemž zhruba 81 % z toho bývají mladí muži. My bychom rádi tuto statistiku změnili, a proto jsme se rozhodli vrátit program Ford Driving Skills for Life zpátky do Česka a přispět tak k celkovému zlepšení situace na českých silnicích," komentuje Petr Burián, Public Relations Communication & Public Affairs Manager ze společnosti Ford Motor Company.

img-responsive

Ford Driving Skills for Life | foto: Ford

Zvládnutí přetáčivého smyku, testování reakční doby a simulace účinků drog

Účastníci akce Ford DSFL měli možnost vyzkoušet si různé krizové situace, se kterými se za volantem jako řidiči setkají. Jednou z nich byla lekce ovládání vozidla při přetáčivém smyku, kdy je testovací vůz vybaven speciálními plastovými návleky na zadních kolech (tzv. Easy Drift), které simulují ztrátu přilnavosti.

img-responsive

Ford Driving Skills for Life | foto: Ford

Řidiči si tak doslova na vlastní kůži zkusili, jaké to je, když jim „ujede zadek" vozu a jak tuto situaci správně zvládnout.

img-responsive

Ford Driving Skills for Life | foto: Ford

Dalším cvičením, které dokonale prověřilo schopnosti mladých řidičů, bylo testování reakční doby. V tomto případě se jedná o aktivitu, v níž účastníci poznávají, jak dlouhá je brzdná vzdálenost jejich vozu a kolik vteřin trvá, než zareagují. Na testovací dráhu se rozmístily tři semafory a úkolem účastníků bylo provést co nejrychleji nouzové zastavení, jakmile se na nich rozsvítí zelená. Každý z řidičů tak mohl v praxi vidět, kolik metrů jejich vůz ujede, než bezpečně zastaví.

img-responsive

Ford Driving Skills for Life | foto: Ford

Třetí praktické cvičení testovalo vliv nedostatečné pozornosti věnované řízení (rizika používání mobilního telefonu za jízdy) a stav po požití návykových látek prostřednictvím speciálních brýlí, které simulují opilost a účinky marihuany. Oba prohřešky bohužel patří mezi častý nešvar mladých řidičů a bývají jednou z nejčastějších příčin dopravných nehod.

Virtuální realita a program „Share the Road"

Doplňkovou aktivitou k jednotlivým praktickým cvičením bylo speciální technické školení, jenž mladé řidiče seznámilo s nejnovějšími asistenčními systémy, které se mohou postarat o jejich bezpečí. Kromě toho byl pro všechny účastníky připraven také moderní výukový program využívající virtuální realitu, který jim zábavnou formou přiblížil, jak se chovat na silnicích ohleduplněji a bezpečněji.

img-responsive

Ford Driving Skills for Life | foto: Ford

Součástí akce DSFL byl opět i výukový modul projektu „Share the Road", jehož cílem je podpořit bezpečnější způsoby interakce mezi řidiči a cyklisty na evropských silnicích. Účastníci si tak mohli osvojit techniku vystupování z vozu, aby neúmyslně neotevřeli dveře do cesty blížícímu se cyklistovi, jak nepřehlédnout cyklistu v mrtvém úhlu nebo jak jedoucí cyklisty bezpečně předjíždět s dostatečným bočním odstupem.

„Na programu Ford Driving Skills for Life (DSFL) si nejvíc cením toho, že ukazuje mladým řidičům, jak snadno může dojít k dopravní nehodě s často fatálními následky. Zároveň je pro ně skvělou příležitostí vyzkoušet si různé krizové situace za volantem, naučit se jednat a správně reagovat. To vše navíc zábavnou, akční formou, v bezpečném prostředí a ve společnosti našich skvělých lektorů," hodnotí celý program i uplynulý ročník Martin Semerád, bývalý rallye jezdec a hlavní instruktor Ford DSFL.

                                                                               

O programu Ford Driving Skills for Life

Ford Driving Skills for Life (Ford DSFL) byl založen nadací Ford Motor Company Fund v roce 2003. V Evropě funguje od roku 2013, a to ve spolupráci s britskou automobilovou asociací AA a nadací pro prevenci dopravních nehod ROSPA. Základní myšlenkou Ford Driving Skills for Life je nabídnout další krok v procesu vzdělávání řidičů, kdy čerstvé držitele řidičského oprávnění trénujeme v dovednostech, které si nemohli osvojit ve standardním kurzu autoškoly. Kurz je bezplatný. Obsahuje praktickou část i online studium prostřednictvím internetové stránky. Lekce v programu Ford Driving Skills for Life se zaměřují na chybějící zkušenosti i záležitosti spojené s nedostatečnou koncentrací na řízení.

Vytisknout

Diskuze: Ford Driving Skills for Life - kurz zdarma pro zlepšení řidičských dovedností na polygonu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

přepis vozidla

Sněmovna schválila rezervaci SPZ i konec velkého technického průkazu

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud