Jak zvládnout jízdu na kruhovém objezdu?

AutoRoad.cz, 5. února 2021, 00:21 Google+

Silnice na celém světě jsou plné rozmanitých kruhových objezdů. Jednu věc však mají společnou: v řidičích vyvolávají často rozpaky. Podle průzkumu, který uskutečnila společnost Axa ve Španělsku, dva ze tří řidičů nevědí, jak správně řídit na kruhovém objezdu. Kdo má přednost v jízdě? V jakém jízdním pruhu mám jet? Kdy musím zapnout ukazatel směru? Přinášíme návod, jak úspěšně zvládnout jízdu na kruhovém objezdu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ukazatel směru musíte zapnout pouze při výjezdu z kruhového objezdu a při změně jízdního pruhu

Ukazatel směru musíte zapnout pouze při výjezdu z kruhového objezdu a při změně jízdního pruhu | foto: Seat

Sdílejte článek

Pomalu
Mezi nejožehavější situace patří příjezd na kruhový objezd. Podle společnosti Axa dochází k 54 % nehod při vjezdu na kruhový objezd. První doporučení při příjezdu ke kruhovému objezdu zní zpomalit. V případě cestování v zemích, jakými jsou Velká Británie, Irsko nebo Austrálie, si pamatujte, že se vjíždí a vyjíždí vlevo.

Přednost v jízdě
Druhým zásadním pravidlem je dát přednost vozidlům na kruhovém objezdu. Je-li řidič na pochybách, zda má dostatek času pro bezpečný vjezd na kruhový objezd, doporučují odborníci počkat, dokud nebude možné manévr uskutečnit bez rizika nehody. 

img-responsive

Zásadním pravidlem je dát přednost vozidlům na kruhovém objezdu | foto: Seat

Výběr vhodného jízdního pruhu
Úspěšně jsme vjeli na kruhový objezd. Nyní se všeobecně pro vyšší bezpečnost jízdy doporučuje držet se vnějšího okraje kruhového objezdu a přejíždět co nejméně mezi jízdními pruhy. Pokud však máte v plánu udělat otočku o 180 stupňů nebo míříte k nejvzdálenějším výjezdům, měli byste použít jízdní pruhy na vnitřní straně.

Asistenční systémy, jakým je Lane Assist, pomohou řidiči udržet vůz v jízdním pruhu. „Lane Assist rozpoznává přední kamerou značení na vozovce a upozorní řidiče, pokud hrozí, že vůz vyjede z jízdního pruhu,“ zdůrazňuje Marc Seguer, vedoucí oddělení bezpečnostních asistenčních systémů ve společnosti SEAT.

Ještě jednou kolem dokola
Pokud chcete opustit kruhový objezd, musíte zapnout ukazatele směru a přejet do vnějšího jízdního pruhu. Vůz ve vnějším jízdním pruhu má vždy přednost v jízdě. V případě, že je jízdní pruh, do něhož chcete přejet, již obsazený, je nejvhodnější objet kruhový objezd ještě jednou, dokud není příslušný jízdní pruh volný, abyste mohli bezpečně z kruhového objezdu vyjet.

Používejte vždy ukazatel směru
V tomto ohledu řidiči při jízdě na kruhovém objezdu nejvíce chybují. Ukazatel směru musíte zapnout pouze při výjezdu z kruhového objezdu a při změně jízdního pruhu, nikoli při vjezdu nebo na znamení, že pokračujete v jízdě na kruhovém objezdu. Nové technologie zlepšují viditelnost ukazatelů směru.

img-responsive

Ukazatel směru musíte zapnout pouze při výjezdu z kruhového objezdu a při změně jízdního pruhu | foto: Seat

Skupina cyklistů je jedno vozidlo
Zvláštní pozornost musejí řidiči věnovat cyklistům, protože jsou zranitelnějšími účastníky silničního provozu. Navíc platí pravidlo, že cyklisté, kteří jedou ve skupině, mají přednost v jízdě před vozidly na kruhovém objezdu od okamžiku, kdy na kruhový objezd vjede první z nich. Mnoho řidičů o tomto pravidlu neví, ale na celou skupinu cyklistů se pohlíží jako na jedno vozidlo, a proto musíte počkat, dokud na kruhový objezd nevjedou všichni cyklisté.  

Především zachovejte klid
Kruhové objezdy jsou často testem trpělivosti řidiče, ale je zakázáno používat houkačku, abychom si vylili zlost na jiné řidiče nebo jim vytýkali jejich manévry. Houkačka se smí používat pouze jako upozornění na riziko hrozící nehody.

img-responsive

Francie má ze všech zemí největší počet kruhových objezdů | foto: Seat

Nejpozoruhodnější kruhové objezdy

Francie má ze všech zemí největší počet kruhových objezdů – jeden na každých 21 kilometrů silnic. Na celém světě se však můžete setkat s mnoha různými kruhovými objezdy.

Nejstarší
Arc de Triomphe, Vítězný oblouk v Paříži (Francie), je nejstarším kruhovým objezdem na světě. Na této křižovatce, která je proslulá také vysokým počtem nehod, se sbíhá 12 ulic. Řidiči začátečníci tudy nesmějí jezdit.

Nejsložitější
„The Magic Roundabout“, Kouzelný kruhový objezd ve Swindonu (Velká Británie), je považován za nejsložitější křižovatku v podobě kruhového objezdu na světě. Celkem sedm kruhových objezdů se samostatným provozem je na této křižovatce uspořádáno do kruhu.

Nejchytřejší
Kruhové objezdy přispívají k plynulosti dopravy. Pokud však vozovku přecházejí chodci, tato výhoda se ztrácí. V městské čtvrti Lujiazui v čínské Šanghaji proto vybudovali nadzemní komunikaci pro chodce, která propojuje stanici podzemní dráhy s okolními mrakodrapy a nejnavštěvovanějšími historickými budovami.

Největší
Největší kruhový objezd na světě se nachází v nově budované malajsijské metropoli Putrajaya, na jih od dosavadního hlavního města Kuala Lumpur. Kruhový objezd zabírá plochu 4500 metrů čtverečních a uprostřed něj vyrostl 5hvězdičkový hotel spolu s druhou rezidencí premiéra Malajsie a botanickou zahradou Petra Perdana Gardens.

Vytisknout

Diskuze: Jak zvládnout jízdu na kruhovém objezdu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Volkswagen slibuje, že ID.4 se snadno řídí ve městě, na okresních silnicích i na dálnici

SUV VW ID.4 jde do prodeje. V základu milion Kč, dojezd 348 km, maximálně 160…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud