Test: Peugeot 3008 ALLURE 1,2 PureTech 130 EAT8, stylové rodinné SUV

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 20. března 2020, 16:57 Google+

Po velkém Peugeotu 5008 jsme do redakce dostali jeho menšího brášku v podobě Peugeotu 3008. Jak se s ním žije a zda si vystačí s přeplňovaným tříválcem jsem pro Vás zjišťoval v týdenním testu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Peugeot 3008

Peugeot 3008 | foto: Petr Boháč

Sdílejte článek

Exteriér
Přední část je téměř stejná jako u větší 5008. Zaujme velká maska chladiče s prohnutou mřížkou. Dále pak přední světlomety s Full LED technologií. Z bočního pohledu si všimnete vyšší linie nízkých oken a ozdobné chromové lišty. Dojem ze schopného SUV budí oplastování dveří a lemů blatníků. Také světlá výška řadí vůz spíše mezi SUV než crossovery. Dynamický vzhled dokresluje sešikmené zadní okno. Jak je u nových Peugeotů zvykem, zadní led svítilny se třemi svislými rudými linkami symbolizují lví drápy.

Jednou jsem parkoval vedle nové Škody Kamiq. Peugeot ve mně budil dojem robustního SUV, kdežto Škodovka mi přišla jako nová generace Fabie. Peugeot 3008 je po stránce designu jedním z nejzajímavějších vozů ve své třídě.

img-responsive

Peugeot 3008 | foto: Petr Boháč

Interiér
Jestli zvenčí připomíná 3008 větší 5008, pak uvnitř jsou oba vozy takřka totožné. Peugeot napříč svými modely sází na interiér i-Cockpit. Prim hraje zploštělý volant a nad ním se nacházející digitální přístrojová deska. Je dobře čitelná a můžete si ji přizpůsobit podle sebe. Promítat může klasické budíky jako jsou  tachometr a otáčkoměr nebo třeba navigaci.

Jak je pro crossover typické, pozice za volantem je vysoká, což usnadňuje nastupování a vystupování. Také je díky vyšší pozici dobrý přehled o dění v okolním provozu.  V obou řadách sedadel je místa dostatek, já se svými 181 cm neměl s prostorem sebemenší  problém. I figurant vysoký 188 cm a vážící téměř 115 kg neměl problém sednout si" sám za sebe". V 5008 bylo o poznání méně místa nad hlavou, za což mohlo panoramatické střešní okno. Zde tento prvek výbavy chyběl, díky čemuž bylo místa nad hlavou více než dostatečně.

Zavazadlový prostor o objemu 520 litrů patří ke špičce segmentu. Má dobrý tvar a v případě potřeby se dají snadno sklopit opěradla zadních sedadel a vznikne velkorysý prostor pro zavazadla s takřka rovnou podlahou.

img-responsive

Peugeot 3008 | foto: Petr Boháč

Pohonná jednotka
Základní motorizací pro 3008 je přeplňovaný řadový tříválec o obsahu 1199 ccm. I přes skromný obsah dosahuje výkonu 96 kW (130 koní) při 5500 ot./min. a točivý moment 230 N.m. již od 1750 ot./min. Výkon motoru putuje na přední kola skrze 8 stupňovou automatickou převodovku.

Jízda
Po usednutí do stylového, ve své třídě jednoho z nejlepších,  interiérů , jsem se již jako tradičně nejprve pokusil spárovat bluetooth rádio s mým mobilním telefonem. Což se podařilo, ale jen na půl. Mohl jsem uskutečňovat hovory, ale i přes opakované nastavování přehrávání audia se mi tuto funkci nepodařilo nastavit. Nedalo mi to a zkusil jsem si půjčit mobilní telefon od své přítelkyně. Ten již fungoval bez problémů. Neumím si představit, že při stovkách hodin testování nového modelu, si inženýři od Peugeotu řekli, že bluetooth připojení funguje 50:50 a to je v pořádku.

Po vyjetí jsem si ihned uvědomil, že pod kapotou pracuje tříválcový motor. Jeho chod byl v určitých otáčkách hrubý. Také jsem občas postřehl zaváhání 8 automatické převodovky, nebyla si párkrát úplně jistá, jaký převodový stupeň zvolit. Ale to opravdu jen párkrát. Jinak spolupracovala s motorem výborně a vůz měl na svůj malý objem motoru celkem příjemnou odezvu na plyn. Pro závodníky to není, ale k běžnému každodennímu soužití bude většině lidí dynamika 3008 stačit.

Ostatně na závodění není naladěný ani podvozek. Je francouzsky pohodlný a houpavý. V zatáčkách vůz drží zvolenou stopu vcelku ochotně, až při razantnější jízdě se dostaví mírná nedotáčivost.  Peugeot se cítí dobře ve městě, kde  odolává nástrahám v podobě "kočičích hlav" i propadlých kanálů. Sedíte v něm výše nad vozovkou a to přináší dobrý přehled o dění v okolním prostoru.

Na dálnici nemá 3008 problém držet slušné tempo a dech jí nedochází ani v táhlých stoupáních. Díky velkému počtu převodových stupňů má i při dálniční rychlosti motor rozumné otáčky a nijak neobtěžuje svým hlukem posádku.

img-responsive

Peugeot 3008 | foto: Petr Boháč

Spotřeba
Peugeot 3008 s přeplňovaným benzínovým motorem je co se týče spotřeby velmi závislý  na okolním provozu, na jízdním stylu se spotřeba nijak dramaticky nepromítá. Po Praze jsem s ním jezdil v závislosti na hustotě provozu v rozmezí od 6,6 až po 9,5 litru na 100 km. Kdežto v menším městě, jako je Hradec Králové, jsem se s Peugeotem zvládl pohybovat v průměru za 5,9 litru. Celkový městský průměr pak činil 8,7 litru na 100 km.

Na okresních silnicích si vůz vedl o něco lépe. Při klidné jízdě jsem jezdil v průměru za 5,8 litru. Když jsem se pokoušel o ofenzivnější jízdu, spotřeba nijak dramaticky nestoupla. Svižná jízda vysaje z nádrže 6,5 litru na 100 ujetých kilometrů. Po dálnici jsem při ustálené rychlosti 130 km/h jezdil v průměru za 6,7 litru.

Celková výsledná spotřeba během týdenního testu byla v průměru 7,2 litrů na 100 km.

img-responsive

Peugeot 3008 | foto: Petr Boháč


Cena
Peugeot 3008 s motorem 1,2 PureTech 130 s manuální převodovkou a výbavou ACTIVE začíná na částce 555 000 Kč, naopak nejvíce zaplatíte za model 3008 HYBRID4 e-EAT8 GT. Ten si u dealerů Peugeotu cení na 1 180 000 Kč. Testové provedení má blíže k prvně jmenovanému. Se základním motorem, 8 stupňovou automatickou převodovkou a druhým stupněm výbavy ALLURE stojí 645 000 Kč. Osobně bych preferoval velice povedený přeplňovaný čtyřválec 1,6 PureTech se 180 koňmi. Ale ten je k dispozici pouze v druhé nejvyšší výbavě a tudíž za něj zákazník zaplatí 750 000,-.


Závěr
Peugeot 3008 s motorem 1,2 PureTech mě vcelku mile překvapil. Interiér vozu poskytuje dostatek prostoru i komfortu při cestování. Má zatím neokoukaný design, který se mi líbí, nespletete si ho s žádným jiným vozem (snad krom Peugeotu 5008). Co se motoru týče, osobně bych 1,2 nebral. Motor byl občas slyšet a má v určitých otáčkách nepříjemně hrubý chod. Ale s automatickou převodovkou funguje celkem dobře a dynamika není úplně zlá. 

Typ motoru:

Přeplňovaný R3

Palivo:

benzín

Zdvihový objem:

1199 ccm

Výkon:

96 Kw (130 koní)

Točivý moment:

230 N.m.

Převodovka:

At.-8

Poháněná kola:

přední

Délka:

4475 mm

Šířka:

1841 mm

Výška:

1623 mm

Rozvor:

2675 mm

Zavazadlový prostor:

591 litrů

Provozní hmotnost:

1340 kg

V-max:

188 km/h

0-100 km/h:

10,8 s

Spotřeba:

6,4 /4,9 /5,5 l/100 km

Vytisknout

Diskuze: Test: Peugeot 3008 ALLURE 1,2 PureTech 130 EAT8, stylové rodinné SUV

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Emise CO2

Europoslanec: Neřešte teď snížení CO2, tuhle kombinaci automobilový průmysl…

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud