TEST: Kia Niro 1.6 GDI HEV: Je vážně tak dobrá?

AutoRoad.cz, 18. března 2017, 11:05 Google+

Jihokorejská automobilka Kia se v posledních letech pořádně rozjela. Z nekvalitně vyrobených a jezdících aut se z nich díky mnoha změnám stávají konkurenci ohrožující vozy, ze kterých mají nehezké sny třeba i ve Volkswagenu. Jak ale jezdí nová Kia Niro, slibující příjemně nízkou spotřebu a přitom dostatečnou dynamiku a prostor? Už na úvod musím prozradit, že nový hybridní crossover na nás zanechal velice pozitivní dojmy.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kia Niro 1.6 GDI HEV (6DCT)

Kia Niro 1.6 GDI HEV (6DCT) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Design

Je sice faktem, že Niro nevypadá na dnešní poměry nikterak moderně. Okouzlující linie, dravé křivky nebo nadčasovost není tím hlavním, na co si tahle Kia hraje. Rozhodně ale nejde říci, že by Niro byla nějak zastaralá. Jen prostě nabízí klasickou uhlazenost, nedává moc na obdiv svůj vzhled a je vhodná pro průměrně náročné uživatele, kteří se nechtějí vozit v něčem, na co koukají pomalu i psi na chodníku.

img-responsive

Kia Niro 1.6 GDI HEV (6DCT) | foto: Roman Havlín

Vzhled jako takový byl navíc uhlazen pro potřeby Severní Ameriky. Tam je velké procento konzervativních klientů a kdyby se Kia moc rozvášnila, nikdo netuší, zda by se tam Niro vůbec dařilo prodávat. V metalickém modrém laku a na litých kolech o velikosti 18" jí to ale vážně sekne, což můžete uznat sami při pohledu do fotogalerie.

Interiér

Kia se u Nira moc neodvázala ani v kabině. Vše zde připomíná německý koncern, uhlazená a přehledná palubní deska, někde měkké a někde zase tvrdé plasty a celkové ztvárnění všeho na palubě by se dalo označit slovem "nuda". Jenže Niro není pro extravagantní majitele, kteří chtějí tlačítka i na stropě, přičemž takový Citroen DS5 by mohl vyprávět.

img-responsive

Kia Niro 1.6 GDI HEV (6DCT) | foto: Roman Havlín

V interiéru je navíc dostatek místa, nikdo se zde nebude tlačit, řidič s výškou okolo 182 centimetrů zde nebude mít problém v žádném směru, a to platí také o zadní řadě sedadel. Možná až nečekaně musíme pochválit polokožená sedadla, která nás dokázala udržet v komfortní náladě i po ujetí 300 km naráz. S nejvyšší výbavou, kterou jsme mimochodem testovali, se Niro chlubí celou řadou asistentů a bezpečnostních prvků, Není proto od věci zmínit adaptivní tempomat, jenž v kombinaci s aktivním systémem udržování vozu v jízdním pruhu dokáže z Nira udělat vlastně poloautonomní vozidlo.

Crossover od Kie prostě nabídne hromadu předností a málo negativ. Jedním z nich je absence automatického dojezdu všech oken, až na to řidičovo. U vozu v nejvyšší výbavě za 700 tisíc korun to trošku nechápeme. Dále pak stoji za  zvážení, jestli budete chtít Niro využít jako stěhovák. Díky hybridní technologii se totiž objem kufru v základu zastavil na 428 litrech. Po sklopení zadní řady navíc vznikl velmi hrubý schod, takže tohle auto pro převoz něčeho velkého není ideálním adeptem.

Kia si ale zaslouží pochvalu za ideálně vytvořené místo na velký smartphone před voličem převodovky. Ten disponuje možností bezdrátového dobíjení. Do dveří ale pro změnu nedáte nic většího, jak litrovou PET lahev.

Motorizace

Vůz má pod kapotou 1,6litrový atmosférický motor z rodiny Kappa. Nejde ale o známý agregát, který najdeme u mnoha modelů koncernu Hyundai-Kia, pro Niro byl speciálně vyladěn. Čtyřválec pracuje v Atkinsonově cyklu a nabídne výkon 105 koní a točivý moment 147 Nm. Vše navíc podporuje elektromotor s výkonem 43 koní a 170 Nm.

Druhá pohonná jednotka je navíc integrovaná v dvouspojkové převodovce DCT, což má velmi dobré dopady při jízdním projevu. Ve sportovním režimu se navíc dočkáte příjemného oživení a šesti předem navolených stupňů, takže k dokonalé radosti z jízdy nám chyběla snad jen pádla pod volantem.

img-responsive

Kia Niro 1.6 GDI HEV (6DCT) | foto: Roman Havlín

Niro disponuje slušnou převodovkou, výkonem 141 koní a točivým momentem 265 Nm. To je vcelku solidní nabídka, která dostala i nás. Nemusíte totiž mít stovky koní, abyste si užili skvělou a dynamickou jízdu. Díky instantnímu točivému momentu elektromotoru se Niro chlubí neskutečně dobrým odpichem z místa a někteří řidiči konkurenčních vozidel nestačili chápat náš úprk ze semaforů.

Ovšem pozor. Kia Niro není dálniční sprinter. Vše má své meze a hybridní technika také. Na dálnici je ideální tempo do 140 km/h, pak už Kia spíše trpí a hlavně spotřeba raketově roste. Pokud se budete krotit a  Niro využívat na klidné až lehce dynamičtější přesuny, počítejte se spotřebou do šesti litrů v průměru. V opačném případě a plynu na podlaze ale počítejte s tím, že ani devět litrů není ničím nereálným.

img-responsive

Kia Niro 1.6 GDI HEV (6DCT) | foto: Roman Havlín

Sluší se dodat, že integrovaná baterie nabídne kapacitu 1,56 kWh, což nevypadá na papíře nijak závratně. Je to ale omyl. Celé auto umí s energií šikovně pracovat a v běžném provozu máte vždy z půlky nabité akumulátory. Dobíjení se uskutečňuje klasicky skrze spalovací motor nebo při brzdění.

Výhodou Nira je i měkčí nastaveny pružení. Konstruktéři si zde "mákli" a i na 18" kolech se v kabině nekonají žádná válečná utkání se silnicí. Pro ještě větší komfort ale zvolte raději menší disky, na těch už nebudou znát jinak citelné hluboké prohlubně kanálů a ostré výmoly. Nevýhodou měkkého podvozku je i situace, kdy se snažíte o rychlejší průjezdy zatáčkami. To už se karoserie poměrně dost nakláněla. Zvolenou stopu ale Niro držela dobře a k zásahu systému ESP došlo jen jednou.

Závěr

Kia Niro je hodně zajímavým autem. Jeho revírem jsou městké ulice, ale nepohrdne ani delší okreskou nebo dálnicí. Je ale potřeba kalkulovat s jízdním stylem, aby se vám hybrid vůbec vyplatil. Oceňujeme dynamickou výhodu elektromotoru, rychlou převodovku a komfortní podvozek. Oproti jiným hybridním konkurentům sice má své mouchy, ale musíme si uvědomit, že Niro je vlastně prvním výhradně hybridním modelem značky. Je tak jasné, že i v tomhle se Kia do budoucna polepší a nabídne ještě dokonalejší vůz, ze kterého si bude konkurence strachy utírat pot z čela.

Celkové hodnocení: 91 %

Základní cena: 669 980 Kč

Cena testovaného vozu: 684 980 Kč

KLADY

- pohonné ústrojí

- komfortní podvozek

- spotřeba

- bohatá bezpečnostní výbava

ZÁPORY

- s vyšším tempem raketově roste spotřeba

- nelze dodat xenonová nebo LED přední světla

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1 580 cm3
Palivo: benzin
Převodovka: automatická 6st.
Nejvyšší výkon: 141 koní při 5200 ot./min
Největší točivý moment: 265 Nm
Nejvyšší maximální rychlost: 162 km/h
Rozměry
Délka x šířka x výška: 4 355 x 1 805 x 1 545 mm
Rozvor: 2 700 mm
Objem kufru: 427/1 425 litrů
Objem zavazadlového prostoru: 45 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Kia Niro 1.6 GDI HEV: Je vážně tak dobrá?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Lexus GS 450h F Sport

Lexus plánuje konec sedanu GS. Není to škoda?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud