MINITEST: Jak jezdí auta pro náctileté? Možná byste se divili

ar3, 29. září 2016, 13:45 Google+

Auta pro náctileté, nebo-li moped auta se stávají v současné době stále diskutovanější alternativou k pohybu mladých lidí po městě. Rozhodli jsme se proto krátkému testu podrobit dvojici mopedaut z dílny společnosti Aixam.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Vozy Aixam pro náctileté

Vozy Aixam pro náctileté | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Otestovat se nám podařilo elektromobil Aixam s názvem e-Coupé pro řidiče od patnácti let a výkonnější dieselový Crossover, které lze řídit od sedmnácti let.

Elegantní dospělý design dokáže zaujmout

Zejména po designové stránce si vozy z dílny Aixamu v ničem nezadají s „dospělou“ konkurencí. Toto tvrzení platí hlavně o menším elektromobilu e-Coupé, které působí dojmem elegantního městského mini-hatchbacku. Větší Crossover se alespoň v mých očích zdá jako „nafouklé kupé“. U malého bílého hatchbacku skvěle vynikají elegantní detaily jako černé D-sloupky, nenápadný zadní spoiler nebo zvýrazněné lemy blatníků.

Interiér

V interiéru to bohužel již tak pozitivní není. Zde se podepisuje výrazná snaha na výrobě vozu co nejvíce ušetřit. Ve finále tak dostaneme interiér bez možnosti nastavení vzdálenosti sedadla od pedálů. Sedadla jsou ostatně koncipována spíše pro drobnější postavy a ty z nás se zavalitější postavou zprvu překvapí nepříjemný tlak do zad, v oblasti bočního vedení. Ke kvalitě interiéru se snad ani nemá cenu vyjadřovat. Všechny díly jsou vytvořeny z tvrdého a nepříliš hezkého plastu. Stejně tak se šetřilo na bezpečnostních prvcích. Například airbagy nebo jakékoli jízdní asistenty byste zde hledali jen těžko. Vlastně jediným prvkem zvyšující bezpečnost posádky jsou brzdy s ABS, které jsou ovšem montovány pouze za příplatek.

 

img-responsive

| foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Vlastně ani ergonomie ovládacích prvků není nikterak ukázková. Jen málokdo si napoprvé uvědomí, že ovládání klaksonu nalezne na levé páčce za volantem. Také nás lehce zklamal přístup k tlačítku ovládající stahování okna, který je kvůli pravé ovládací páčce stěračů velice nešťastný. Zavazadlový prostor rozhodně nepatří k těm největším, pokud ale vezmeme v úvahu velikost auta, musíme uznat, že je více než ucházející. Negativně se na něm nepodepsala ani přítomnost akumulátorů u elektrické verze.

Jízda

Přistupme ale k tomu nejdůležitějšímu a to sice k jízdě. Prvním vozem, který prošel naším rychlým testem, byl vyšší a výkonnější Aixam Crossover. Ten pod kapotou ukrýval dvouválcový dieselový agregát o objemu 400 ccm, který nabízí uživateli výkon 4 kW, neboli 5,3 koňské síly. Po nastartování motoru se celá kabina rozklepe v rytmu dvouválcového dieselu, u kterého se o tichém projevu nedá mluvit ani v náznaku. Po zařazení režimu D na jednorychlostním automatu se vůz nesměle rozpohybuje. Během jízdy po městě mezi semafory a při proplétání se úzkými uličkami člověk opravdu nezpozoruje žádný nedostatek výkonu. Čeho si ovšem nevšimnout nelze je evidentní nedostatek jízdního komfortu. O hlučném dieselovém motoru jsme se již bavili, musíme ale zmínit i poměrně nepohodlný podvozek. Brzdný výkon také není kdovíjak vysoký, na druhou stranu vůz stejně nepřekročí svou konstrukční rychlost 45 km/h a maximální brzdný výkon tak bude potřeba jen málokdy. Veškeré tyto nedostatky jako je nedostatek odhlučnění a podobně se ale daly očekávat. Výrobce si totiž pro zachování statusu mopedauto nesmí dovolit překročit hmotnostní limit 350 kg.

img-responsive

| foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Po zkušební jízdě s dieselovým Crossoverem přesedáme do elektřinou poháněného vozu e-Coupé. Na jízdním voliči opět volíme režim D a směle vyrážíme vstříc testovací jízdě. Ihned po rozjezdu e-Coupé příjemně překvapuje. Jeho tichý chod je pravý balzám na duši a pravý opak hlučného dieselu v modelu Crossover. Vůz poháněný elektromotorem o stejném výkonu 4 kW působí v nízkých rychlostech neuvěřitelně živě a z klidu vyráží až s překvapivým elánem. Ten samozřejmě při rychlosti 45 km/h opadá. Zde totiž zasahuje ruka omezovače rychlosti. Co se týče naladění podvozku, je stále dosti tvrdé, dovoluji si ale říci, že e-Coupé působilo alespoň pocitově mnohem pohodlněji než větší Crossover. Stále se zde ale potýkáme se slabšími brzdami a poměrně nepřesným řízením.

Resumé

Jak je očividné, mopedauta Aixam se nedokáží vyrovnat dospělému autu ani v kvalitě výroby, ani v kvalitě jízdy a komfortu. Na druhou stranu fungují tyto vozy pro náctileté jako skvělá alternativa k menšímu motocyklu. Při pohybu po městě je i nízký výkon naprosto dostačující. Teenager má navíc možnost převést drobnější náklad. Zanedbatelná není ani stránka bezpečnosti. Ačkoli vozy Aixam nedisponují žádnými moderními bezpečnostními prvky, bude srážka s automobilem pro teenagera lepší v mopedautě, než na nechráněné motorce. 

Vytisknout

Diskuze: MINITEST: Jak jezdí auta pro náctileté? Možná byste se divili

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Pátá generace Nissanu Micra je od základu nová, nabídne tři různé motory.

Nissan Micra už není laciná alternativa Fabie. Nabídne motor pro každého

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud