TEST: Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI: Nafintěný dobrodruh, co se nebojí výzvy

ar5, 30. června 2016, 08:00 Google+

Zvýšené oplastované kombíky jsou v posledních letech čím dál oblíbenější a tak ani německý Volkswagen nemůže být pozadu. Do prodeje proto vpustil v pořadí druhou generaci „terénního“ kombi s názvem Alltrack. To vychází ze současného Passatu Variant a v základu nabídne vyšší světlou výšku a vždy pohon všech kol.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI (2016)

Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI (2016) | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Hned dá najevo, co je zač

První generace Passatu Alltracku přišla před čtyřmi roky a tak bylo na čase, aby se na svět dostal jeho pořádně vylepšený nástupce. Už na první pohled poznáte oplastovaný Passat osmé generace podle charakteristických doplňků. Všímavějším čtenářům tak jistě neunikly stříbrné střešní ližiny, lehce odlišný přední nárazník s jinou mřížkou anebo světlý kryt zasahující až pod motor.

img-responsive

Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI (2016) | foto: Roman Havlín

Ten je v rámci snížená váhy z tvrzeného plastu, předchůdce ale nabízel pořádný plech. Při pohledu z boku je vůz osazen na spodní části plastovou lištou v chromovaném efektu, nepřehlédnutelné jsou plastové lemy blatníků a nový nárazník s krytem podvozku se umístil taktéž vzadu. Verzi Alltrack si pak můžete okořenit o zadní světla s LED technologií.

Nejdůležitější změnou je však nárůst světlé výšky. Ta nyní dosahuje 174 mm, což je o 27,5 mm více, než u klasického Passatu Variant. Ve spojení s pohonem všech kol a doufejme „pevnou“ ochrannou podvozku je zaručeno, že s tímhle Passatem nemusíte mít obavu jet i mimo klasické hladké silnice.

Do terénu, ale pohodlně

Při pořízení varianty Alltrack vás čeká spousta výbavy v nadmíru luxusně zpracovaném voze. Za zmínku stojí komfortní prostorná sedadla v kombinaci Alcantary a tkaniny (řidičovo částečně elektricky ovládané) s všitým logem Alltrack, kožený tříramenný volant, 3zónová automatická klimatizace nebo adaptivní tempomat. Za příplatek lze sedačku řidiče doplnit o masážní funkci a po vzoru BMW se hodí i možnost manuálního prodloužení sedáku v oblasti stehen.

img-responsive

Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI (2016) | foto: Roman Havlín

Jinak to v kabině Passatu Alltrack vypadá naprosto stejně, jako v každém jiném současném Passatu. Ve voze není problém propojit váš chytrý telefon s operačním systémem Apple a Android a výhradně provedení Alltracku nabídne v palubním systému položku „Informace Offroad“. Ta na středový dotykový displej vypustí trojici digitálních ukazatelů, na nichž může řidič sledovat úhel natočení předních kol, náklon vozu, střelku kompasu a v jaké nadmořské výšce se právě nachází.

I přes drsnější zaměření VW nezapomněl na komfort posádky. Se svou výškou 180 cm jsem na předních sedadlech měl stále velké množství prostoru a zkoušce posadit se „sám za sebe“ mi zbylo stále dostatek prostoru pro moje kolena. Maximum pohodlí si zde užijí i postavy s výškou 190 cm, nad tento limit to pak začíná být o něco horší. Sluší se připomenout, že Passat Alltrack má v základu objem kufru o hodnotě 650 litrů, který lze navýšit jednoduchým sklopením zadní řady až na 1780 litrů.

Nafta v hlavní roli

I přes nedávnou aféru Dieselgate je nový Passat Alltrack dostupný jen s povětšinou naftovými motory. Benzinové nadšence potěší čtyřválec 2.0 TSI o výkonu 162 kW, zbylou nabídku vyplňují tři diesely 2.0 TDI. Námi testovaná verze měla výkon 110 kW a točivý moment 340 Nm, přičemž se vlastně jedná o jedinou volbu, pokud chcete Alltracka s manuálem. Zbylé varianty s výkony 140 a 176 kW jsou totiž dostupné výhradně s automatickou převodovkou DSG.

Druhá generace Passatu Alltrack je opět nabízena vždy s pohonem všech kol. O rozdělení výkonu na obě nápravy se stará elektrohydraulická lamelová spojka Haldex páté generace. Kdo si následně zakoupí jednu ze dvou nejvýkonnějších verzí, dostane v základu elektronický systém XDS+, jenž za pomoci brzd nahrazuje funkci samosvorných diferenciálů na obou nápravách.

img-responsive

Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI (2016) | foto: Roman Havlín

Výkon motoru nám bohatě postačoval téměř v každé situaci, snad jen dynamičtější přesuny po dálnici v plném obsazení by lépe zvládla silnější 140 kW verze. V rámci spotřeby si naše 150 koňové provedení nevedlo vůbec špatně, za celý testovací týden se naše průměrná spotřeba nepřehoupla přes sedm litrů na 100 km, což je solidní hodnota, co říkáte?

Co se týče komfortu jízdy, musíme prozradit, že i s klasickými tlumiči je auto dostatečně pohodlné, jen při přejezdu hlubších poklopů od kanálů se do kabiny dostala tupá rána od podvozku. Právě tohle je důvodem, proč musíme doporučit příplatkové adaptivní tlumiče DCC (příplatek 27 600 Kč). S nimi je jízda jak na obláčku a ani větší díry v silnici nenaruší klid a komfort posádky.

Díky zvýšené světlé výšce a pohonu všech kol jsme si troufli na rozbahněnou lesní cestu, celkem bez obav jsme projeli i úseky s větším křížením náprav a hluboké bahnité louže byly pro Passat Alltrack spíše zábavou než potíží. Vhod přijde také speciální jízdní režim „Offroad“. Po jeho aktivaci se spustí asistent pro sjíždění prudkých svahů. Kopec musí mít sklon větší jak 10 procent a pokud je tohle splněno, systém sám udržuje rychlost jízdy v rozmezí 2 až 30 km/h (záleží na požadavku řidiče).

Při jednom zkušebním sjezdu jsme si všimli toho, že se překalibroval systém ABS. Ten zabíral mnohem méně než ve standardních situacích a tvořil si tzv. klínky před koly, to aby se vůz měl do čeho opřít a co nejvíc udržoval navolenou rychlost. Ostatně, účinnost samotného ABS v režimu Offroad se dá navolit i skrze středový displej, kde si může řidič přesně nastavit, jak moc chce, aby jeho Passat Alltrack „blokoval“ kola.

Závěr

Volkswagen Passat Alltrack je vhodnou alternativou pro ty, co chtějí velký rozměrný kombík, se kterým se budou moci pustit i do výjezdu zasněžené cesty k horské chatě. Zvýšená světlá výška o něco minimalizuje uvíznutí na ostrých terénních nerovnostech a tvrzené plasty mají za úkol ochránit důležité části podvozku a motoru. To vše podporuje dobře reagující pohon všech kol a režim Offroad. Na palubě Passatu Alltrack se bude posádka cítit víc než dobře a snad jen klasické tlumiče bychom moc k této verzi nebrali. Trpí tím totiž hlavně komfort na horších cestách, a že jich u nás v ČR není zrovna málo. Náročnějším řidičům nabídne VW silné naftové motory, ale nesmíte zapomenout na to, že manuál je dostupný jen pro úplně nejslabší verzi (150 koní). 

Celkové hodnocení: 92 %

Základní cena testované verze: 910 900 Kč

Cena testované verze s příplatky: 1 094 700 Kč

KLADY

- komfort a prostor v kabině

- přijatelná spotřeba

- jízdní dovednosti na zhoršeném povrchu

- okořeněný vzhled

- velký zavazadelník

ZÁPORY

- některé zbytečné příplatky

- tvrdé základní tlumiče

Technické údaje - Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI

Pohonná jednotka
Objem motoru: 1968 cm3
Palivo: nafta
Převodovka: 6 MT
Výkon: 150 koní při 3 500 - 4 000 ot./min
Točivý moment: 340 Nm při 1 750 - 3 000 ot/min
Zrychlení: 8,6 sekundy
Maximální rychlost: 205 km/h
Spotřeba (město/mimo/kombinace): 5,9 l/4,9 l/4,9 l
Emise CO2: 130 g/km
Rozměry
Délka x šířka x výška: 4777/1832/1506 mm
Rozvor: 2789 mm
Objem kufru: 650/1780 litrů
Objem palivové nádrže: 66 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Volkswagen Passat Alltrack 2.0 TDI: Nafintěný dobrodruh, co se nebojí výzvy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

The Grand Tour

Clarkson, May a Hammond ukázali logo svého nového pořadu The Grand Tour

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud