TEST: Volkswagen Caddy 2.0 TDI DSG Alltrack: Užitečný, ale s handicapy

ar5, 16. června 2016, 08:00 Google+

Za uplynulý půl rok se v naší redakci již několikrát ocitla nová generace modelu Caddy. Až dnes jsme se ale podívali na její nejluxusnější verzí Alltrack. Ta nahrazuje předchůdce s označením Cross Caddy, disponuje pohonem všech kol, skvělou výbavou a v našem případě byl pod kapotou umístěn naftový čtyřválcový dvoulitr spražený s automatem DSG o šesti stupních. Jak moc dobrý je vrcholný Caddy a jde k jeho povaze více automat nebo manuál?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Caddy Alltrack 2.0 TDI DSG 4Motion

Volkswagen Caddy Alltrack 2.0 TDI DSG 4Motion | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Poznáte ho na první pohled

Už skoro před rokem jsme mohli poprvé spatřit tvář čtvrté generace VW Caddy.  Námi testovaná specifikace Alltrack se ale od ostatních výbav liší poměrně dost. Již od prvního pohledu jsou vidět ostře řezané přídě, k nimž Alltrack přidává plastové lemy blatníků, spodní bodykit s ochrannou motoru a na karoserie vidíme více černých ochranných plastů.

img-responsive

Volkswagen Caddy Alltrack 2.0 TDI DSG 4Motion | foto: Roman Havlín

Krom toho počítejme s lehce zvýšeným podvozkem, specifickým designem litých kol a zatmavenými zadními světlomety. Základní tvary karoserie ale zůstaly zachovány, takže zde máme tvar "krabice", dvojici posuvných dveří na boku a poměrně obří páté dveře, které by si zasloužili elektrické ovládání s výškovou pojistkou.

Převeze pětičlenou rodinu?

V interiéru by se mělo podle výrobce pohodlně usadit pět osob, jenže při zátěžovém testu to už tak jednoznačné nebylo. V situaci, kdy si za volant usedne 185 cm vysoký řidič a na místo spolujezdce obdobně vysoký člověk, najednou zjistíte, že se dozadu vejdou další tři lidi s poměrně velkými problémy. Pokud to totiž nejsou malé děti okolo věku 12 - 15 let, budou zde starší (větší) osoby trpět především na nedostatek místa pro kolena.

Po delší jízdě pak budou doslova otráveni i z toho, že boční okna nejdou alespoň vyklápět. V době testu už panovaly teploty okolo 25 stupňů a upřímně, zadní zdvojený výdech klimatizace i při plném výkonu chladící soustavy nestačil dostatečně ochladit část pro cestující vzadu. Představa, že by venku bylo ještě o pět stupňů více, je pro nás už tak trošku děsivá. Jedinou možností úlevy v parných letních dnech pro osoby vzadu je přikoupení střešního ventilátoru za skoro 16 tisíc korun.

img-responsive

Volkswagen Caddy Alltrack 2.0 TDI DSG 4Motion | foto: Roman Havlín

Nad hlavami všech osob je jinak díky krabicovitém tvaru karoserie prostoru požehnaně, jenže pokud by jste chtěli v Caddym strávit cestu do Chorvatska v pěti lidech, raději si to pořádně rozmyslete. Sedadla sice nabízejí solidní boční vedení, ovšem sedí se na nich příjemně jen určitou dobu a po několika hodinové jízdě už bylo znát, že na rodinné výlety je v nabídce VW hned několik o dost vhodnějších modelů.

Trošku zarazí i skutečnost, že ačkoliv zde máme prakticky plně vybaveného Caddyho, stále zde je za příplatek dotyková navigace, dvouzónová klimatizace anebo vyhřívání sedadel. Alespoň, že výrobce přidal do základní výbavy Alltracka dekor palubní desky imitující uhlíková vlákna. Zcela jistě potěší objem kufru, který v základu činí 750 litrů. Po vyjmutí druhé řady sedadel se pak naskytne prostor o hodnotě 3030 litrů. Díky tomu ve voze převezete až pět europalet, což se rozhodně počítá.

Nic silnějšího už sem nedostanete

Pro Alltracka jsou dostupné snad všechny klasické motorizace. My jsme ovšem zvolili vrcholný motor 2.0 TDI, který oplýval výkonem 110 kW. Současně s tím se agregát chlubil točivým momentem 340 Nm, spárováním s automatem DSG a pohonem všech kol 4Motion. Právě automat DSG ale byl v naší specifikaci tím, co nakonec pokazilo výsledné hodnocení. Ptáte se proč?

Což o to, točivý moment 340 Nm v rozmezí od 1750 až do 3000 ot./min bohatě stačí pro všechny možné myslitelné situace. Zrychlení z 0-100 km/h za 10,2 sekundy a nejvyšší maximální rychlost 189 km/h taktéž nepatří k úplně špatným hodnotám, jenže s automatickou převodovkou si prostě náš testovaný kousek nerozuměl.

img-responsive

Volkswagen Caddy Alltrack 2.0 TDI DSG 4Motion | foto: Roman Havlín

Často se stávalo, že při jízdě ve městě si DSG v rychlosti 50 km/h usmyslelo, že je nejspíše dobré jet co nejúsporněji a tak tam vrazilo 4ku. V tu chvíli ale otáčky motoru padly k hranici jednoho tisíce a celé auto se začalo vibracemi třást a motor duněl. Díky tomu nezbývalo nic jiného, než posunout volič převodovky na manuální režim a řadit si ve městě sám.

Na dálnici se pro změnu často stávalo, že DSG pořád drželo pátý převodový stupeň a šestka jako by byla pro něj zapovězena. Upřímně, nevíme, zda se takto chovají všechna DSG v Caddy Alltrack 2.0 TDI 150, ale pokud ano, výrobce by na tom měl zapracovat. Na druhou stranu, když už si DSG usmyslelo řadit, vše probíhalo bleskurychle a bez cukání. 

V oblasti spotřeby si Caddy Alltrack řekl v průběhu testovacího týdne o sedm litrů na 100 km. Musíme ale do toho započítat stále aktivovanou klimatizaci, minimálně dva cestující na palubě a lehce rychlejší přesuny po dálnici. Svůj podíl na spotřebě má ostatně i tvar karoserie vozu a její zvýšená stavba. Právě drobné zvýšení karoserie pomohlo k tomu, aby se Caddy Alltrack mohl prohánět i po drsněji vypadajícíh cestách.

V základu provedení Alltrack vyjíždí na 16“ kolech, my jsme ale měli příplatkové 17ky. Ty byly zárukou toho, že vůz držel dobře v zatáčkách a byl i celkem komfortní. Velikost kol pomáhala v lehce drsnějším terénu, kde už však Caddy díky nezatížené zadní nápravě skákal jako stepní koza a jakékoliv rychlejší tempo způsobovalo nepěkné rány od tlumičů a kol. Ty se přenášejí do kabiny a například v noci je znát, jak trpí i xenonové výbojky, které se tu a tam ne zrovna málo otřesou.

Díky páté generaci spojky Haldex ale není problém projet hlubší blátivé louže, nebo řádit na prašných cestách. Zadní náprava se připojuje bleskurychle a snad jen světlá výška je limitujícím faktorem v tom, kam se dá s vozem vjet. V průběhu testu jsme si všimli i poněkud horšího odhlučnění motoru, což je však problém každého nového Caddyho, kterého jsme v redakci měli.

Závěr

Volkswagen Caddy Alltrack asi nebude tak prodejně úspěšný, jako jeho sesterské modely Passat nebo Touran. Může za to hlavně fakt, že Caddy patří mezi dodávky a verze Alltrack je prostě zaměřena na specifickou klientelu. O jeho „oblíbenosti“ pak svědčí fakt, že u předchůdce registroval výrobce něco málo přes 120 objednávek za celé dva roky. Pokud se už ale rozhodnete zakoupit tuhle dobře vypadající novinku s pohonem všech kol a zvýšeným podvozkem, připravte se na vyšší cenovku a výše zmíněné nedostatky, které ale někomu mohou přijít jako nepodstatné. Vůz má i svoje nesporné výhody a tak je jen na vás, jak moc si získá vaší náklonnost. 

Celkové hodnocení: 87 %

Základní cena testovaného vozu: 843 387 Kč

Cena vozu s příplatky:  920 904 Kč

KLADY

- objem zavazadelníku

- silný motor

- jízdní komfort na hladších silnicích

- výhled z vozu

- skvěle fungující pohon 4Motion

ZÁPORY

- některé příplatky

- v terénu extrémně tvrdý podvozek

- málo místa pro kolena vzadu

Motorizace
naftový čtyřválec s turbodmychadlem
objem: 1968 cm3
nejvyšší výkon: 150 koní při 3500-4000 ot./min
největší točivý moment: 340 Nm při 1750-3000 ot./min
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 189 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,2 sekundy
spotřeba paliva (město/mimo/kombinovaná): 6,2 l / 6,4 l / 6,3 l
objem palivové nádrže: 55 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Volkswagen Caddy 2.0 TDI DSG Alltrack: Užitečný, ale s handicapy

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Peugeot Expert přichází k českým prodejcům.

Peugeot Expert zná český ceník, jak se liší od Citroënu Jumpy?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud