TEST: Kia Optima 1,7 CRDi Exklusive: Lepší než automat?

ar3, 9. května 2016, 08:05 Google+

Kia se svou druhou generací Optimy míří vysoko. Opravdu hodně vysoko. V jejím hledáčku se nachází Škoda Superb, Volkswagen Passat, Ford Mondeo a další velké sedany. Dokáže Optima v této tvrdé konkurenci obstát?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kia Optima

Kia Optima | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Manuál nebo Automat?

Není to vůbec dávno, kdy Optima druhé generace, ve výbavě Premium, s automatickou, dvouspojkovou převodovkou, prošla naším redakčním testem. Tentokráte jsme se rozhodli otestovat její levnější variantu s výbavou Exklusive a manuální šestistupňovou převodovkou.

img-responsive

Kia Optima | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Nic nepřebývá, nic nechybí

Na světě neexistuje takový design vozu, který se zalíbí všem. Soudit tedy automobil dle jeho vnější podoby je vždy ošemetné, přesto si dovolím shrnout exteriér Optimy. Ostrá maska chladiče ve stylu „tygřího nosu“, společně s poměrně dlouhou kapotou a svaly evokující „vyboulené“ blatníky, dávají Optimě více, než sebevědomý pohled. Falešné průduchy nad předními koly a svažující se zadní část střechy, kterou skvěle doplňuje chromová linka nad úrovní oken, pro změnu hlásá i sportovnější ambice (jak se ale dozvíte dále, na sportovní vyžití s Optimou předem zapomeňte).

Sečteno a podtrženo, na exteriéru Optimy druhé generace nic nepřebývá, nic nechybí a skvěle se vyjímá v řadě ostatních manažerských sedanů. Co Optimu může v očích českých zákazníků srážet, je její karoserie typu sedan, kterou Češi dvakrát nemilují. Pokud tedy manažer touží po Optimě s větším zavazadlovým prostorem, než nabízí sedanová verze (510 litrů), musí si počkat na příchod verze Sportwagon, která byla představena na březnovém autosalonu v Ženevě.

Interiér neohromí, ale ani neurazí

img-responsive

Kia Optima | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Jaké dojmy na vás udělá Optima svým interiérem, je silně spojené s očekáváním, se kterým do vozu nastupujete. Pokud přesedáte z technologiemi prošpikovaného Passatu, budete hořce zklamáni. Pokud vyměníte Optimu za Octavii, budete nadšeni. Úrovní a množstvím technologií přítomných na palubě, se Optima řadí do středu nabídky. Naopak prostorností interiéru patří mezi nadprůměr. Na množství místa si na předních sedadlech nebude stěžovat ani osoba vyššího vzrůstu a to jak v oblasti hlavy, tak kolen. Toto tvrzení tak jistě neplatí pro zadní sedadla.

img-responsive

Kia Optima | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Pro nohy je zde sice přehršel místa a není problém si přehodit nohu přes nohu, ale vyšší osoby by mohli mít problém se svažující se střechou. Stěžovat si nemůžeme ani na ergonomiku ovládacích prvků. Jejich přehlednost se nezhorší ani při jízdě v noci. Tlačítka jsou podsvícena příjemným červeným světlem, které neútočí na vaše oči a zároveň je zvýrazňuje. V interiéru vás potěší i přítomnost kvalitních materiálů a příkladné dílenské zpracování.

Jediný motor na "výběr" 

img-responsive

Kia Optima | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Kia pro české zájemce o Optimu nepřipravila nijak pestrou nabídku motorizací. Na „výběr“ je pouze jediná pohonná jednotka - 1,7 CRDi. Ta byla při minulém redakčním testu spárována se sedmistupňovou dvouspojkovou převodovkou. Tentokráte nám v automobilu dělala společnost řadicí páka, ovládající šestistupňový manuál.

Spíše koráb než závoďák

Začněme tedy u motoru. Ten v nás zanechal stejné pocity, jako u verze s automatem. Sedmnáctistovka CRDi svými výkony nijak neohromí. Stádo 141 koní jednoduše nedokáže vůz takové velikosti vybičovat k nějak ostré jízdě po okreskách. Ve své podstatě je to ale dobře. Optima je koráb na dlouhé cesty, který vám pomáhá při jízdě relaxovat a nenutí vás zašlapávat plynový pedál do podlahy a trefovat jeden apex za druhým. Tomu nahrává i řízení. To je relativně přesné, a to i kolem středové polohy. Nepotěší vás ale jeho přeposilovaný chod, který neprozradí co se s předními koly děje, ani kdybyste jej natahovali na skřipec.

O mnoho úspornější než automat

img-responsive

Kia Optima | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Motor skvěle pracuje především ve spodních otáčkách. Maximální točivý moment 340 Nm a je dostupných mezi 1.750 a 2.500 otáčkami za minutu. Potěšil nás i údaj o spotřebě. Zde se ukazuje manuální převodovka jako úspornější varianta. Při pohybu v pražské špičce si vůz říkal o 6,8 litru na 100 kilometrů. Na dálnici se nám tento údaj podařilo srazit na 5,9 a při klidné jízdě po okreskách dokonce palubní počítač ukazoval průměrnou spotřebu 5,8 na 100 km.

Nespoléhejte na počítač

Několikrát jsme již zmínili šestistupňovou manuální převodovku. Ta se chlubí příjemně krátkými drahami řazení. My bychom ovšem ocenili jejich větší přesnost. Při volbě převodu se vyplatí přemýšlet vlastní hlavou a rozhodně se nespoléhat na indikátor přeřazení, který na vás pokukuje z displeje palubního počítače. Ten nás často vybízel k přeřazení na vyšší převodový stupeň, abychom následně řadili zpět, protože to bylo na motor zkrátka příliš.

img-responsive

Kia Optima | foto: Petr Míka, AutoRoad.cz

Pohodlný, leč hlučný

Nabažit jsme se nemohli pohodlného podvozku. Ten se korejským inženýrům povedlo skvěle vyladit. Bez zaváhání filtruje veškeré nerovnosti, přičemž netrpí přehnanými náklony karoserie. Člověk by očekával, že při takto naladěném podvozku si dá Kia pozor i na jeho odhlučnění. To se bohužel nestalo a při jízdě po dálnici je hluk zejména od předních kol nepříjemný. Pokud sjedete na typickou českou okresku, můžete se při dlouhé chvíli zabavit počítáním kamínků, narážejících do podvozku. Nebude totiž jediného kamínku, který byste mohli přeslechnout.

Výčet kladů a záporů Optimy zakončíme optimisticky u brzdového systému. Ten nás skutečně potěšil. Brzdy mají příjemně ostrý nástup a jsou snadno dávkovatelné.

Resumé

Pokud hledáte manažerský sedan, který bude vystupovat z řady Passatů, Superbů a Mondeí, je pro vás Optima opravdu optimální volbou. Nabízí prostornou kabinu a pohodlný podvozek, zaručující příjemné cestování na delší vzdálenosti. Tomu nahrává i nízká spotřeba paliva a obrovská palivová nádrž, se kterou bez problému ujedete více než tisíc kilometrů. Starosti vám může dělat přeposilované řízení, méně přesná převodovka a hluk, šířící se od podvozku.

Celkové hodnocení: 83 %

Základní cena vozu: 684 980 Kč
Cena testovaného vozu včetně příplatků: 752 980 Kč

Klady:

+ prostorný interiér

+ úsporný motor

+ komfortní podvozek

+ kvalitní zpracování a použité materiály v interiéru

+ objemná palivová nádrž

Zápory:

- přeposilované řízení bezu zpětné vazby

- hluk od kol a podvozku

- méně místa nad hlavou

- převodovce by neuškodila vyšší přesnost

Technické údaje:

Typ motoru: řadový vnětový čtyřválec
Zdvihový objem (ccm): 1 685
Max. výkon (kW / ot. za min.): 104 / 4 000
Max. točivý moment (Nm ot. za min.): 340 / 1 750 - 2 500 
Maximální rychlost (km / h): 203
Zrychlení 0-100 km / h (s): 10
Spotřeba paliva město (l / 100 km): 5,1
Spotřeba paliva mimo město ( l / 100 km): 3,7
Spotřeba paliva kombinovaná (l / 100 km): 4,2
Obejm palivové nádrže (l): 70

Vytisknout

Diskuze: TEST: Kia Optima 1,7 CRDi Exklusive: Lepší než automat?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Smart Fortwo Brabus dostal 109 koní a pohon zadních kol.

Smarty Fortwo a Forfour dostaly kůru od Brabusu, 109 koní je ale pořád málo

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud