TEST: Volkswagen Caddy 2.0 TDI Generation Four - Nafta je u něj správnou volbou

ar5, 14. ledna 2016, 08:00 Google+

Koncem loňského roku jsme podrobili testu v pořadí čtvrtou generaci Volkswagenu Caddy s benzínovým motorem. Tehdy se ukázalo, že i přes tvrzení výrobce, že se jedná o novou generaci, došlo spíše k velkému faceliftu. Vůbec první námi testovaná specifikace navíc nabídla benzínový motor 1.4 TSI, jenž nás ale nadchl jen z poloviny. Proto jsme svou pozornost zaměřili na provedení s nejsilnějším naftovým čtyřválcem s objemem dva litry o výkonu 150 koní. Společně s bohatou výbavou a pohlednějším lakem karoserie se tak z nové dodávky od VW stal téměř ideální společník pro početnější rodiny nebo menší podnikatele.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Caddy 2.0 TDI Generation Four

Volkswagen Caddy 2.0 TDI Generation Four | foto: Roman Havlín

Sdílejte článek

Elegance a uhlazenost

Už v minulém testu jsme uvedli, že v pořadí čtvrtá generace se liší od předchůdce jen opravdu decentně. Přední část totiž dostala nový nárazník a uhlazenější tvar hlavních světel. Společně s tím přišla i jejich jiná modernější grafika, která se nastěhovala i dozadu. V dřívějším exempláři jsme navíc měli klasické halogeny, kdežto u naftového Caddyho zdobily příď skvěle svítící příplatkové bi-xenony.

img-responsive

Volkswagen Caddy 2.0 TDI Four Generation | foto: Roman Havlín

Společně s novou generací tak přichází jen pár prvků, které vůz dokázaly omladit a dodat mu jistou nadčasovost. V rámci edice Generation Four byly přitomné i červené disky litých kol, chromové detaily karoserie a taktéž stříbrné štítky s nápisem „Generation Four“ na sloupcích předních dveří. Výsledný design vozu sice neobsahuje tolik veselosti jako u „usměvavého“ Citroenu Berlingo, ale svou klientelu si nová rodinná dodávka z Německa jistě najde.

Prostoru je zde požehnaně

V kabině se toho s novou generací změnilo už poněkud víc, a tak přibyly nové výplně dveří, nová palubní deska a potěšil i krásně zpracovaný multifunkční kožený volant s leskle černým dekorem. Na vrchu palubky je umístěna celkem rozměrná vypolstrovaná přihrádka a oproti minulé verzi s červeným lakem jsme zde díky bohu neměli červený dekorační plast. Ten byl náchylný na každý otisk prstu a částečky prachu a pořád jej čistit bylo celkem otravné. Interiéru pak logicky vládnou především neměkčené plasty, protože se jedná o dodávku a ta leckdy dostane pořádně zabrat.

Ve výbavě nechyběl ani 6,3palcový dotykový displej multimediálního systému s navigací, jenže jeho umístění pod ovladači klimatizace může někomu přijít dosti neštastné. Koukat se za jízdy směrem k řadící páce není úplně v pořádku a pokud se ztratíte a za jízdy zadáváte adresu, radši tento úkon přenechte spolujezdci... Jedinou záchranou tak je snad jen promítání základních navigačních úkonů na středovém displeji uprostřed palubní desky.

img-responsive

Volkswagen Caddy 2.0 TDI Four Generation | foto: Roman Havlín

Důležitým faktorem je zavazadlový prostor se základním objemem 750 litrů. Ten má čtvercový tvar, nízkou nakládací hranu a pokud chcete převést nadměrný náklad, po sklopení sedaček se vám podaří vytvořit prostor o objemu 3030 litrů. Manipulace se zadní řadou sedadel je zcela intuitivní a snad jen její vyjmutí bychom kvůli její váze přenechali silnějším jedincům. Opět zde ovšem platí poznámka ohledně víka zavazadelníku, jako u dříve testovaného Citroënu Berlingo. Víko kufru je přeci jenom rozměrnější a na jeho otevření je potřeba přibližně metru místa za vozem. Koho by to vyloženě iritovalo, za příplatek 5735 Kč si může přikoupit zadní křídlové dveře a je po problému.  

Naftový ideál

Pod kapotou nového Caddyho můžete mít širokou škálu různě výkonných dvoulitrových dieselů, dále si pak lze objednat provedení na CNG a nabídku završují i tři benzínové jednotky. My jsme do testu tentokrát zvolili nejvýkonnější naftový agregát 2.0 TDI s výkonem 110 kW a točivým momentem 340 Nm. S agregátem pak byl spojen šestistupňový manuál, avšak za příplatek sem lze pořídit i automat DSG a pohon všech kol 4Motion. 

Právě točivý moment 340 Nm v rozmezí od 1750 až do 3000 ot./min bohatě stačí pro všechny možné myslitelné situace. Benzínová verze 1.4 TSI totiž jede celkem solidně do doby, než vůz naplno naložíte, jenže naftový agregát jej překonává naprosto ve všem. Potěší i zrychlení z 0-100 km/h za 9,9 sekundy a nejvyšší maximální rychlost 194 km/h. Když si připočtete celkem nízkou průměrnou spotřebu, pak vlastně pro někoho nastává otázka, proč brát benzín. I při plném zatížení se nestalo, že by autu došel dech, a to i v prudších dálničních stoupáních, což velmi oceňujeme.

img-responsive

Volkswagen Caddy 2.0 TDI Four Generation | foto: Roman Havlín

A právě spotřeba, která je pro někoho víc než důležitým faktorem, je hlavní výhodou tentokrát testované verze. I přes zimní období, neustále puštěnou klimatizaci a obsazení dvěma osobami jsem se s lehkou nohou na plynovém pedálu pohyboval okolo 5,8 litru. Dotyčná motorizace sice není úplně vhodná do města, protože v ranních zácpách auto žralo rovných sedm a půl litru a jeho výkon zde nejde tak úplně využít.

Nejlépe se nový Caddy cítí na kvalitních silnicích a pokud možno naložený. Vzadu totiž najdeme tuhou nápravu odpruženou listovými pery, což je skutečně dobrá kombinace. Na nerovnostech prázdné auto lehce odskakuje, ale jakmile jej jen trošku naložíte, rázem je vše jinak. Překvapila i samotná ovladatelnost vozu na okresních silnicích, kdy i pře těžký naftový předek vůz pevně držel stopu a jakýkoliv náznak neotáčivosti krotil citlivý stabilizační systém.

Výhodou je i přesné řízení, výbornou ovladatelnost a ochota zatáčet. Společně s nejvýkonnější motorizací v nabídce se navíc jedná o solidní dynamickou dodávku, které mají problém stačit i některé osobní rodinné vozy. Jediné výraznější problémy jsme zaznamenali snad jen na špatně udržovaných silnicích plných výmolů. Na nich podvozek vozu nestíhal a od zadní nápravy se do kabiny dostávaly poměrně nepříjemné rázy.

Závěr

Naftový Caddy se ve čtvrté generaci opravdu povedl. Moderní design a zpracování, bohatá výbava a prostornost jsou jeho hlavními přednostmi. Cenová politika značky Volkswagen je však trošku divočejší a za svůj produkt si nechá víc než dobře zaplatit. Za poměrně vyšší částku však dostanete velmi dobrou rodinnou dodávku, která vás odveze dynamicky a přitom úsporně. Nepotěší snad jen některé tvrdé plasty v kabině, chování podvozku na horších typech silnic a nebo některé příplatky.

Celkové hodnocení: 88 %

Základní cena testovaného vozu:  704 746 Kč

Cena testovaného vozu včetně příplatků: 858 566 Kč

KLADY

- prostorná kabina

- úsporný naftový motor

- uhlazený vzhled

- zpracování interiéru

ZÁPORY

- vyšší cena

- chování podvozku na horších typech silnic

Motorizace
naftový čtyřválec s turbodmychadlem
objem: 1968 cm3
nejvyšší výkon: 150 koní při 3500 - 4000 ot/min.
největší točivý moment: 340 Nm při 1750-3000 ot/min.
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 194 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 9,9 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 6 l / 4,3 l /  4,9 l
objem palivové nádrže: 55 litrů
Vytisknout

Diskuze: TEST: Volkswagen Caddy 2.0 TDI Generation Four - Nafta je u něj správnou volbou

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Chrysler Pacifica & Pacifica Hybrid nahrazují model Town & Country.

Chrysler Town & Country je minulostí, velké MPV se jmenuje Pacifica

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud