SROVNÁVACÍ TEST: Předem jasný výsledek? Škoda Yeti vs. Hyundai Tucson

ar2, 16. listopadu 2015, 07:37 Aktualizováno 28.12.2015, 20:56 Google+

Možná vám toto srovnání přijde absurdní, ale to jen na první pohled. Při každém dalším zjistíte, že jsou v mnohém rovnocenní soupeři. Kontrast dvou světů se zrcadlí nejen v rozdílné velikosti, ale také kvalitě zpracování a jednotlivých detailů. Hra o trůny může začít!

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Yeti vs. Hyundai Tucson

Škoda Yeti vs. Hyundai Tucson | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Ano, Tucson je větší a bude bojovat spíše s Renaultem Kadjar nebo Hondou CR-V, ale chce vládnout v Čechách. Tak musí vyzvat i českou jedničku v prodejích a tím je samozřejmě Škoda Yeti.

img-responsive

Škoda Yeti vs. Hyundai Tucson | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Vzhled a velikost ve prospěch Nošovic

Tucson je větší a designově zajímavější kus auta, o tom bez diskuze. Větší rozměry jsou při srovnání s Yetim znatelné. Stejně tak kontrastuje dynamický design vedle usedlejších konzervativních křivek Škodovky. Verdikt nad designem od nás, ostatně jako pokaždé, neuslyšíte. To, zda se vám líbí více Tucson nebo Yeti, necháme na vašem vkusu.

Zpět ale k rozměrům. Větší a opulentnější karoserie Tucsonu přináší horší výhled ven z vozu. Především šikmo vzad je hůře vidět. Naopak Yeti působí kompaktnějším dojmem. Lepší výhled do všech stran oceníte především ve městě, kde se ostatně pohybuje většina dnešních SUV.

Prostor vs. kvalita

V interiéru jsme svědky střetu dvou rozlišných světů. Jeden prostornější vsází na křivky, druhý na zpracování a kvalitu. Těm, kteří ještě tápou, který je který, vše rozklíčuji.

Větší vnější rozměry Tucsonu se pochopitelně zrcadlí do nabídky prostoru uvnitř vozu. Ať se budeme bavit o podélném směru, příčném nebo objemu kufru, vždy deklasuje svého konkurenta. Nebudu tvrdit, že se jedná o drtivý rozdíl, ale lhal bych, kdybych řekl, že jsem to na první posazení nepoznal. Jediný rozměr, kde je na tom Yeti stejně, je místo nad hlavou, takže ani velikán atakující dva metry nebude mít problém.

Ve Škodovce jsme rychleji našli optimální polohu za volantem a jak již bylo zmíněno, z místa řidiče je daleko lepší přehled o dění kolem vozu. Zároveň Yeti působí bytelnějším a kvalitnějším dojmem. Rozdíl mezi koženým potahem volantu u Yetiho a u Tucsona je výrazný, stejně jako fakt, že Yeti má kožené madlo ruční brzdy, zatímco Tucson i v nejvyšší výbavě jen z plastu. Překvapivé? To bohužel není vše. Tucson nemá ani automatický dojezd u elektrického stahování oken (jen u řidiče), za neméně absurdní věc považujeme absenci výškového polohování loketní opěrky.

A celkový dojem? Tucson sráží kvalita a množství tvrdých ošklivých plastů. Naopak působí uspořádáním a zajímavými linkami. Naopak Yeti může odradit strohým, řekli bychom spíše funkčním, vzhledem. Trochu strohý a starší interiér zachraňuje skvělé zpracování, příkladná ergonomie a funkčnost. Škoda nízko umístěného displeje rádia nebo nízko umístěnou řadicí páku.

Motorové paradoxy

Oba jsou dvoulitry, oba mají turbodmychadlo, jenže jeden má 110 kW (Yeti) a z nuly na 100 km/h je za 9,1 sekundy a druhý má 136 kW (Tucson) a zrychlení na stovku mu trvá 9,9 sekundy.

Strohá charakteristika napovídá nejen, že Yeti je dynamicky zdatnější, ale také skutečnost, že Hyundai má stále problém přetavit poměrně vysoký výkon na odpovídající dynamiku. Dvoulitr Yetiho je kultivovanější a zvuk je hutnější i méně rušivý. Svých 110 kW a 340 Nm servíruje bez reptání, ač s výraznějším turboefektem. Zátah neslábne ani ve středních a vyšších otáčkách, do kterých se vytáčí s chutí.

img-responsive

Hyundai Tucson 2.0 CRDi | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Výrazně větší chuť po otáčkách předvádí korejský 2,0 CRDi. Ten sice nedisponuje tak mohutným zátahem a jeho síla nastupuje v trochu méně násilné podobě, ale jako lenoch rozhodně nevypadá. Vše doprovází hrubším zvukem, takovým typickým dieselovým nýtováním, ale stále v přijatelné míře.

Nejen v oblasti výkonu Yeti deklasuje Tucson, ale i v oblasti efektivity. Zatímco s Yetim není problém jezdit za 5,2 až 5,7 litru/100 km, s Tucsonem jsme se nedostali kombinovaně pod 6,3 litru nafty na 100 km.

Jízda v mnohém jiná, přesto stejná

Ve zkratce - Yeti pohodlnější, Tucson ochotnější k zatáčení.

Tucson přistoupil na jistý kompromis mezi komfortem a jistotou v zatáčkách. Takže se méně naklání, ale třeba příčné nerovnosti zvládá hůře. Celkově jeho podvozek vyluzuje hluk o něco více než u Yetiho, který je pohodlnější, bohužel na úkor náklonům karoserie a především přenosům hmotnosti.

Oba vozy měly pohon všech kol a šestistupňovou přímo řazenou převodovku. Manuál Yetiho byl přesnější, naopak u Tucsonu měl příjemnější odpor (řazení u Yetiho jde až moc zlehka). Řízení bylo přesnější u Yetiho, který měl navíc lépe nastavený odpor posilovače. Přenos informací z řízení u SUV není až tak důležitá vlastnost, nicméně, i v tomto případě na tom byl lépe Yeti.

img-responsive

Hyundai Tucson vs. Škoda Yeti | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

A vítězem se stává...

Vynést verdikt v rozstřelu mezi Škodovkou a Hyundai (jedno jakými modely) nese jedno velké riziko. Ať vynesete ten či onen rozsudek, vždy to bude špatně pro určitou skupinu lidí. Ale my to klidně riskneme :-)

Objektivně vyhrává, a to těsně, Tucson. Větší, modernější a vyspělejší SUV, které nemá výrazné slabiny. Yetiho sráží na kolena především věk a s tím související nedostatky v podobě menšího vnitřního prostoru, starší techniky, zastaralejší technologie, absence silnějšího dieselu (už jen 110 kW) nebo odvážnějšího designu.

Tucson zklamal prohřešky v interiéru (kvalita materiálů a funkčnost ovládacích prvků), horší dynamikou a vyšší spotřebou.

Vytisknout

Diskuze: SROVNÁVACÍ TEST: Předem jasný výsledek? Škoda Yeti vs. Hyundai Tucson

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Původní Fiat Topolino, který se vyráběl téměř dvacet let

Fiat testuje konkurenta Škody Citigo, vrátí se snad legendární Topolino?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud