TEST: Moc by chtěl být králem: Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4

ar2, 7. září 2015, 08:15 Aktualizováno 13.9.2015, 23:35 Google+

Image Kadjaru v našich očích výrazně klesla. Pěkná karoserie maskuje ne zcela doladěný vnitřek, a i když jsme měli nejsilnější motorizaci, pod kapotou žádný zázrak nečekejte. Stále ale převládá fakt, že je to snad nejuniverzálnější Renault, jaký můžete koupit a tvrdý soupeř pro konkurenci.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4

Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Tento test nás měl utvrdit, že Renault zvolil správnou cestu. Ono to tak ve výsledku je. Použít techniku Nissanu Qashqai, zabalit jí do atraktivní karoserie a vyšperkovat interiér, je prvním krokem k úspěchu. Ten se ovšem dostavuje jen z části.

Vypadá úchvatně, úspěch zaručen

Renault vsadil na design. Jak jinak se odlišit od technicky stejného a levnějšího Qashqaie, „že jo“. Proto se připravte, že vám Kadjar podlomí kolena. Ať už v červené (kterou jsme měli při prvních dojmech) nebo v této pískově šedé. Je pravda, že jsem Kadjara neviděl snad v žádné barvě, v které by nevypadal dobře.

img-responsive

Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Výrazný boční prolis, jedna linka vedle druhé, zajímavý design LED světlometů, mohutné logo na mřížce chladiče nebo působivá linka kolem bočních oken. Vedle menšího Capturu si nejde nevšimnout jisté podobnosti, ale právě Captur těží z toho, jak dobře vypadá, tak proč větší Kadjar by nemohl?

Jdeto, jen se snažit

Interiér Kapturu je jiná liga, tedy nutno dodat v rámci toho na co jsme zvyklí u Renaultu. Ostatně i při porovnání s Nissanem Qashqai je rozdíl výrazný. Jako celek působí vnitřek Kadjaru hodnotně. Na pohled hezký volant se skvěle drží, tlačítka na něm se dobře ovládají a navíc je věnec potažen kvalitní kůží.

img-responsive

Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Řadící páka padne do ruky a všechny páčky jsou daleko lépe ergonomicky zpracované. Vesměs vše se dobře ovládá a je po ruce. Ovládání automatické klimatizace, jakoby se inspirovalo v Německu (což je jedině dobře) a chod otočného ovladače teploty je tak precizní, jako třeba v Octavii.

Bohužel, ti co dělali volant, nebo ovládání klimatizace, nedělali display infotainmentu. Protože relativně malá obrazovka vsazená do rozměrného rámečku z ošklivého plastu s titěrnou trojicí tlačítek vlevo, je asi tak hezká a funkční, jak to známe z Dacie.

img-responsive

Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Prostornost, to je jiná písnička. Místa na nohy je vpředu i vzadu spousta. Díky širšímu rozchodu kol, nabízí Kadjar i dostatečnou vnitřní šířku a na nedostatek místa nad hlavou si budou stěžovat snad jen hráči basketu. Objem zavazadlového prostoru 472 litrů patří k nejlepší hodnotě mezi přímou konkurencí. Nepotěší snad jen vysoká nakládací hrana.

img-responsive

Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Plnění funkce rodinného crossoveru usnadní spousta odkládacích prostor. Děti naopak nepotěší horší výhled z okna na zadních sedadlech, nebo absence výdechů klimatizace. A zbytek posádky bude otravovat vrzání dekorační lišty na středovém panelu včetně té části s madlem.

img-responsive

Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Během týdne se pomalu začaly objevovat různé chyby. Od vrzajících plastových dekorů, přes špatnou funkci infotainmentu, automatického stahování okna jen u řidiče, až po chyby v překladu.

Nutno dodat, že nebýt vrzajícího dekoru, působil by interiér daleko hodnotnějším dojmem. O to víc nás tedy mrzí, že si s ním Renault nedal více záležet. Každopádně kladně hodnotíme posun v ergonomii a obecně v kvalitě materiálů a designu, oproti ostatním Renaultům.

Žádná bouře na kolech, ale stačí

Nejsilnější 1,6 dCi s výkonem 130 koní (96 kW) a maximem točivého 320 Nm trpí zejména dvěma neduhy. Zaprvé je to výrazná prodleva turbodmychadla a zadruhé citelná turbodíra. Právě druhý je asi nejzávažnější. Do této pasti, kterou nastražilo turbodmychadlo, spadnete pokaždé, když budete chtít práci v nízkých otáčkách.

Prakticky to pak vypadá tak, že pod 1800 otáčkách za minutu se nic neděje a až nad touto hranicí se začíná motor probouzet k akci. Nechci vám tvrdit, že s 1,6 dCi budete lítat po okreskách jako svěží vítr z hor, ale rozhodně musím dodat, že tahle 1,6 stačí. A ač má na práci všechna čtyři kola a hmotnost přes 1,6 tuny, pere se s tím statečně. Možná jen trochu hlučněji, než dvoulitry u konkurence.

Převodovka není poskládaná tak, jak bych si u čtyřkolky se světlou výškou 200 mm představoval. Hodně dlouhá jednička (dokonce na poměry normálních osobních aut bez offroad ambic) je jednou z největších příčin, které vedou k ukončení objevování terénu. Nicméně při dálniční 130 točí motor na 6. převodový stupeň 2600 otáček, což není zlé.

img-responsive

Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Agilitou vyniká, pohodlím nikoliv

Přesto, že od SUV většina zákazníků čeká hlavně pohodlí, Kadjar jede jinou cestou. Tužší nastavení tlumičů a devatenáctipalcová kola naší testované verze nabízí dostatek jistoty při rychlých manévrech, ale to není základní předpoklad pro schopné SUV.

Tím by mělo být pohodlí a právě kvůli tužším tlumičům, ho moc není. Na hodně rozbité vozovce kola poskakují a neposkytují vytoužené pohodlí. Moc tomu všemu nepřispívá ani prosklená střecha, která snižuje tuhost karoserie a v zatáčkách přidává práci při přenosu hmotnosti.

Na druhou stranu, pochvala pro pohon všech kol s voličem, kde můžete zvolit tři režimy (2WD výhradně pohon přední nápravy, AUTO elektronika sama rozděluje hnací sílu, a LOCK pevné rozdělení hnací síly mezi nápravy v poměru 50:50).

img-responsive

Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Díky světlé výšce 200 mm jsou ambice v terénu poměrně veliké. Ani nájezdový úhel 18° není špatný. Limitem pro auto je zaprvé dlouhá jednička a zadruhé silniční pneumatiky. Nicméně, Kadjar je jedním z nejschopnějších SUV/crossoverů co se offroad výletů týče.

Spotřeba u auta s najetým tisícem kilometrů byla od 4,5 (plachtění po okreskách) až po 6,5 (město nebo rychlé dálniční přesuny). Kombinovaně jsme se drželi pod 5,5 litrů nafty.

Úspěch zaručen jen na půl

Kadjar je velmi komplexní auto. Vypadá skvěle, uvnitř to není typická Renault bída, jezdí schopně, motoru nechybí síla a spálí 5,5 litru nafty. Pro typického zákazníka to není špatná volba. Když odpustí ty nedodělky v interiéru, nepotrpí si vyloženě na konejšivě pohodlnou jízdu, dostane schopné auto, které se nezalekne ani jízdy mimo asfaltku.

Celkové hodnocení: 92 %

Základní cena: 489 900,- Kč
Cena testované verze vč. příplatků: 830 900,- Kč


KLADY
+ atraktivní a vyvážený vzhled
+ hodnotnější interiér
+ vnitřní prostor a objem zavazadelníku
+ pružný a úsporný motor
+ terénní ambice

ZÁPORY
- nedostatky v interiéru
- prodleva turbodmychadla
- dlouhý 1. stupeň u převodovky
- automatické stahování okna jen u řidiče

Motorizace
vznětový přeplňovaný řadový čtyřválec
objem: 1598 cm3
nejvyšší výkon: 96 kW při 4000 ot/min.
největší točivý moment: 320 Nm při 1750 ot/min.

Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 190 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,5 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): Město: 5.4 / 4.4 / 4.8
Objem palivové nádrže: 65 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Moc by chtěl být králem: Renault Kadjar 1,6 dCi 4x4

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Nissan Gripz se světu představí v plné kráse již během frankfurtského autosalonu.

Nissan představuje nový koncept Gripz. Jedná se o budoucnost modelů Z?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud