TEST: Renault Captur 1,5 dCi - všestranný krasavec

ar2, 26. května 2015, 06:23 Google+

Captur se tváří jako všestranný mistr, ovládající praktičnost kombíku, kompaktnost hatchbacku a odvážnost SUV. Na oko to zvládá vše, ale u každé z dovedností musíte přistoupit na jistý kompromis, který je ale stále akceptovatelný.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
renault captur

renault captur | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Renault Captur není jen větší Clio v atraktivnějším balení. V mnoha ohledech se jeví jako velmi schopné auto. Už potřetí zavítal do naší redakce. Pro tentokrát v kombinaci, která se mi jeví jako nejlepší, ale začněme hezky popořádku.

Design

Nechci se opakovat, tak jen zmíním to, co mě v oblasti designu zaujalo tentokrát. Především v této barevné kombinaci černé střechy a stříbrné metalízy, vyniknou tmavé doplňky (mřížka chladiče, ramena vnějších zpětných zrcátek, leštěná černá lišta mezi světlomety protnutá masivním znakem Renault), které doplňují tmavé plasty.

Captur vypadá ještě o něco robustnějším dojmem. Pokud tedy chcete, aby působil více jako SUV, než jako městský crossover, zvolte tuto kombinaci.

Podrobněji jsem se designu věnoval v minulé recenzi Capturu 1,5 dCi s automatem.

Interiér

Přehledný interiér, stejně jako u předchozích Capturů, které mi prošly pod rukama, sráží horší materiály a několik chyb, mnohdy zbytečných. Automatické stahování okna najdete jen u řidiče, nesmyslně mělké držáky na nápoje, kdy jsou k dispozici jen dva a oba mají jiný průměr, chybějící loketní opěrka nebo plastové madlo ruční brzdy.

Zklamáním může být i ovládání ventilace, respektive jednotlivých průduchů. Vypadají zajímavě a jejich samotné ovládání jde lehce, ale nemůžete regulovat množství vzduchu, které z jednotlivých průduchů bude vycházet. Tedy, můžete, ale jen příčnými lamelami, takže pokud chcete, aby šlo skrze ně méně vzduchu, bude vám foukat vzduch do klína.

Pochválit opět musím všechny ti geniální řešení. Ano, i Renault umí něco ve stylu Škodováckého Simply Clever. Potahy sedadel na zipy, které můžete hodit do pračky, šuplík místo kastlíku před spolujezdcem nebo praktické gumičky na zadní straně předních sedadel.

Nesmím opomenout ani variabilitu a vnitřní prostor. Velký kufr 377 litrů, respektive až 455 litrů bez dělící dvojité podlahy (větší než u Clia Grandtour, který má 443 litrů) s dvojitou podlahou, posuvná zadní lavice, odkládací přihrádky nebo spousta prostoru jak pro posádku, tak i pro vaši fantasii, protože možnost individualizace je perfektní.

Skvělý je i navigační systém TomTom, který je v rámci multimediálního systému R-link velmi přínosný. Kromě dobré inteligentní navigace umí i upozornit jak na radary, tak i na místa, kde rádi měří policisté. A opravdu to funguje skvěle. Zrovna jedno takové mě známé místo mi sám systém „napráskal“.

Motor

Nám již dobře známý dieselový čtyřválec o objemu 1,5 litru a výkonu 66 kW. Trochu archaický motor s dvouventilovou technikou, nepatří mezi ty nejkultivovanější a jeho dynamika je opravdu lenivá, ale vyniká svou hospodárností.

V městském provozu dynamika vystačí. Mimo město a zvláště pak na dálnici se musíte spokojit se skutečně mdlými výkony. V kopci i bez spolucestujících bude zrychlovat na plný plyn jen pozvolna, při předjíždění musíte hodně předvídat a pracovat se setrvačností a například i před stoupáním nabírat rychlost. To platí pro případ, kdy chcete jet skutečně svižně. Při pouhém proplouváním krajinou a splynutím s pomalejší částí silničního provozu, nebudete pociťovat téměř žádné nedostatky.

Spotřeba také potěší. Rychlé přesuny na dálnici, dynamické ježdění po okreskách nebo cestování skrze město v dopravní špičce znamená odběr 5,3-5,5 litrů na 100 km. Opačný styl, tedy defenzivní jízda na okreskách, volnější tempo na dálnici a cestování ve městě mimo špičku, znamená odběr od 4 do 5 litrů, přičemž mimo město lze dosáhnout spotřeby i pod 4 litry.

Jízda

Captur obul trochu tuhé pohorky. Není to úplně na škodu, pokud byste měli v úmyslu jezdit svižně. V zatáčkách se chová velmi jistě, při povolení plynu umí i utáhnout oblouk bez jakýchkoliv nešvarů. Jednoduchá konstrukce a vlečná ramena nejsou na škodu, předek má dostatek gripu, i když trpí na těžší čumák, kde byl diesel s těžkým litinovým blokem motoru. Moc tomu nepřidaly ani zimní pneumatiky, které v tomto už skoro letním počasí, nemají moc přilnavosti a hrnou se o poznání dříve. Nejvíce je to znát v momentu, kdy potřebujete aby přední kola udávala směr a ještě do toho zabírala.

Moc bodů na tom neubírá ani řízení, které je sice sterilní a bez odezvy, ale je tak akorát strmé a vyvážené. Potěší i silné, progresivní brzdy, které se dají přesně dávkovat a nevadnou. Na první pohled se zdá, že je to řidičská extáze. Jenže je to jinak.

Motor nemá dost síly na to, abyste mohli využít potenciál podvozku a popřípadě brzd. Captur samotný je vlastně více doma ve městě než na vaší oblíbené okresce. A tak je dobrý, ale poněkud tvrdý podvozek zbytečný. S velkými 17-ti palcovými koly a tvrdým, nikoliv prkenným podvozkem, budete vědět o každém kanálu a větším výmolu.

Resumé

Captur je skutečně dobré auto. Mnohdy je mu zazlíváno, že je to nafouknuté a předražené Clio. Malý crossover má však spoustu kladných vlastností, ať je to prostorný a důmyslný interiér, velký zavazadelník nebo úsporný motor a hlavně nezaměnitelná image. Když mu odpustíte ty přešlapy v interiéru, spokojíte se s nepříliš oslnivou dynamikou a tvrdším naladěním podvozku, dostanete vskutku mistra v oboru, který je praktičtější než Clio Grandtour, kompaktní jako Clio a s odvážností SUV. A výsledná cena? Za podobné peníze byste jen těžko hledali konkurenta, který bude ve výsledku výrazně lepší.

Celkové hodnocení: 90 %

Základní cena: 309 900,- Kč

Cena testované verze: 498 900,- Kč

Klady:

+působivý vzhled

+chytré detaily v interiéru

+úsporný motor


Zápory:

-přešlapy v interiéru

 

Motorizace:

Vznětový přeplňovaný čtyřválec

objem: 1461 cm3

nejvyšší výkon: 66 kW

maximum točivého momentu: 220 N.m.

palivo: nafta


Provozní vlastnosti:

Maximální rychlost: 170 km/h

Zrychlení 0 - 100 km/h: 13,5 s

Spotřeba: město/mimo/kombi 4.6 / 3.6 / 3.9

Vytisknout

Diskuze: TEST: Renault Captur 1,5 dCi - všestranný krasavec

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

škoda superb

Nová Škoda Superb Combi - úžasný design a obrovský kufr

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud