TEST: Citroën Grand C4 Piccaso 2.0 BlueHDI AT - Dálniční express pro sedm

ar5, 19. března 2015, 06:00 Google+

Je to již skoro rok, co jsem naposledy otestoval novou generaci Citroënu C4 Picasso. Tehdy mýma rukama prošla jak naftová i benzínová verze. Jenže v nabídce značky je i větší provedení Grand Picasso, které nabízí sedm míst k sezení, bohatší vnitřní prostor a taktéž futuristický vzhled karoserie. S rokem 2015 přišla do nabídky i verze s naftovým dvoulitrem BlueHDI, jenž byl spojený s novou generací šestistupňové převodovky Aisin AM6 III.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Design

Citroën vždy dovedl vyrobit auta, která svým vzhledem budí pozornost i po několik desetiletí. Totéž platí i o modelu C4 Piccaso, který i ve verzi Grand vypadá, jako by k nám přijel z třetího tisíciletí. Přední rozdvojené světlomety s LED diodami pro denní svícení dávají vozu mračivý a nadčasový pohled, který podtrhuje úzká protáhlá mřížka chladiče a rozměrná příď s velkým čelním oknem.

Provedení Grand má díky nové modulární konstrukci podlahy prodloužený rozvor o 55 mm, což je změna oproti předešlé generaci vozu (obě verze měli shodný rozvor). Grand C4 Picasso také zaujme jedním výstředním prvkem, kterým jsou zakomponované střešní ližiny přímo do struktury karoserie. Oproti kratší verzi má taktéž jiné blatníky a přední nárazník.

Interiér a výbava

Testovaný kus byl v nejvyšší výbavě Exclusive a tak se na palubě projevila nejvyšší míra luxusu a pohodlnosti. Při prvotním usednutí do kabiny jsem byl ohromen, jak výrazný nárůst prostoru dovedl výrobce u prodloužené verze vykouzlit. Po vzoru menšího C4 Picasso zde nechybí ani rozměrná křesla, která mají samostatné loketní opěrky. Ve spodní části středového panelu je ukrytá přihrádka, v níž se skrýval jak USB a AUX port, tak i příplatková zásuvka na 230V. Díky ní si můžete rychle a pohodlně nabít svůj mobilní telefon, což se mi nesčetněkrát hodilo. 

Jelikož se jedná o futuristický vůz, i tentokrát byla měkčená palubní deska tvořena obřím displejem, který disponoval třemi schématy zobrazení. Na rozměrném středovém panelu se pak umístila další obrazovka, skrze ní můžete za pomocí dotyků ovládat všechny palubní funkce (klimatizace, rádio, navigace, přístup na internet atd..) To sice nemusí vyhovovat úplně každému, ale moderní doba si žádá moderní řešení.

Citroën Grand C4 Picasso ale nemá jen bohatou výbavu, nýbrž nabízí i výborný výhled vpřed a do stran skrze dvojité A-sloupky. Velké rozměry vozu pak zajišťují hlavní dominantu, kterou je vnitřní prostor. Vpředu je místa dostatek po všech směrech a prakticky každý typ postavy se zde usadí pohodlně, a to až do výšky 190 cm. Vzadu je to podobné a pokud posádka vpředu vyloženě „neleží“, cestující na druhé řadě mají pro svá kolena královský prostor, což ostatně platí i pro jejich hlavy. Horší je to už s třetí řadou sedaček (příplatek 15 tisíc Kč), která se celkem jednoduše sklápí do podlahy zavazadelníku. Na ty bych osobně usadil jen opravdu malé děti, prakticky se jedná o nouzovou řadu. Co se týče velikosti kufru, při standardním pětimístném uspořádání nabídne objem 725 litrů, při sklopení druhé řady se následně naskytne prostor o 1843 litrech, což je už velmi solidní hodnota pro převoz rozměrného nákladu.

Po stránce výbavy jsem si nemohl na nic stěžovat. Nejvyšší výbava Exclusive zahrnovala vše podstatné, i když, jak se to vezme. Celý regiment airbagů, adaptivní tempomat, prosklená střecha či parkovací asistent s couvací kamerou jsou skvělé prvky. O to víc mě však zamrzel příplatek za natáčecí bi-xenonové výbojky, které bych u nejvyšší specifikace zařadil do standardu. Jinak byl testovaný vůz opravdu slušně vybaven, díky třetí řadě sedadel nechyběly ani samostatné ventilační otvory klimatizace pro každé sedadlo zvlášť.

Motorizace a jízda

Jak bylo zkraje zmíněno, pod kapotou velkého Picassa pracoval nový naftový agregát 2.0 BlueHDI. Zkratka BlueHDi přitom znamená, že motor splňuje přísnou emisní normu Euro 6 a oproti verzím HDi nabízí katalyzátor SCR. Ten je umístěn ve společném obalu s filtrem pevných částic pod podlahou vozu a podle výrobce se v tomto zařízení odbourá 90 % oxidů dusíku a 99,9 % pevných částic.

Mezi další přednosti jednotky BlueHDI patří zvýšení komprese, nový tvar spalovací komory a inteligentní řízení průtoku oleje a chladicí kapaliny. Poslední předností je i to, že nový motor je o sedm kilogramů lehčí. I když C4 Grand Piccaso váží v této konfiguraci 1635 kg, výkon 150 koní a točivý moment 370 Nm na něj postačuje. Kdo by náhodou chtěl ještě více výkonu a hodlá vůz vždy a všude využívat naplno, pro toho si Citroën připravil do budoucna motor 2.0 BlueHDI s výkonem 133 kW a s točivým momentem 400 Nm. Zpět ale k mnou testované verzi, která oplývala solidní dynamikou a mé počáteční obavy z lenosti se nepotvrdily. Společně s novým motorem byla totiž spárována i nová automatická převodovka Aisin AM6 III. 

Ta má oproti předchůdci větší rozsah převodů, častěji přemosťuje hydrodynamický měnič a změna převodových stupňů by měla být mnohem rychlejší. A jaká je realita? Převodovku jsem se snažil nachytat několikrát na švestkách, zkoušel jsem například rychlé podřazování za pomocí pádel pod volantem a převodovka skoro jako by věděla, co chci udělat dopředu. Ani jednou v žádné situaci nezaváhala a její řazení je bleskurychlé, skoro bych se nebál říci, že rychlostí se vyrovnává koncernovému automatu DSG. Jednu výtku bych si však k automatu neodpustil a tu směřuji na jeho volič. I přesto, že první generace C4 Picassa měla „něco“ podobného pod volantem, jeho zpracování shledávám dost nešťastným. Jeho provedení je totiž až moc plastové, křehké a za dobu testu jsem se několikrát zděsil, aby mi nezůstal v ruce.

Po stránce spotřeby je na tom Grand C4 Piccaso celkem dobře. Hlavní roli hraje obsazenost a jízdní styl, za dobu testu jsem se totiž dokázal dostat na průměrnou spotřebu 5 litrů, ale stranou nezůstala ani hodnota 8,2. Dálniční tempo 130 km/h donutí motor točit přijatelných 2100 ot/min a v tu chvíli si řekne o necelých osm litrů na 100 km. Osobně jsem vyzkoušel jak eko jízdu, tak rychlejší přesun v polovičním obsazení. Výsledná spotřeba, kterou lze brát jako realitě nejvíc odpovídající, mi byla hodnota 6 litrů na 100 km. V potaz je nutné brát větší odpor vzduchu, hmotnost a také případné zatížení vozu. Při velikosti nádrže 55 litrů tak na jedno natankování teoreticky ujedete kolem jednoho tisíce kilometrů.

Prodloužený Grand Picasso snáší veškeré nerovnosti na silnících s grácií a jen malé procento výmolů jej dovede vyvést z míry. Picassu vadí hlavně ostré velké nerovnosti, které vám dá podvozek znát občasným bouchnutím. Naopak na kvalitních hladkých površích slyšíte v kabině jen mírný svist vzduchu kolem karoserie a posádku nic nevyrušuje. Přes mohutnost auta jako takového jsem byl překvapen, že v zatáčkách se naklání jenom minimálně a obstojně drží zvolenou stopu. Typickým neduhem je naopak náchylnost na boční vítr, kdy při vyšší rychlosti na dálnici a velkém bočním větru má řidič hodně práce s tím, aby Granda udržel na silnici.

Resumé

Nový Grand C4 Picasso je futuristickým a hodně komfortním automobilem, pro který se nově nabízí moderní dvoulitrový turbodiesel v kombinaci s novým automatem. Prakticky se jedná o to nejlepší, co si můžete z řady Grand C4 Picasso pořídit, dražší už bude jen jeho výkonnější verze. Mnou testované provedení však naplno postačuje běžné početnější rodině, vůz nabídne královský vnitřní prostor, skvělou spotřebu a výkon, bohatou výbavu, velkou bezpečnost a nestárnoucí design, což se také počítá.

Celkové hodnocení: 89 %

Základní cena testovaného vozu: 745 900 Kč

Cena testované verze vč. příplatků: 777 200 Kč

KLADY

- futuristický design

- bohatý vnitřní prostor

- kvalitní materiály a zpracování

- úsporný a živý motor BlueHDI

- automatická převodovka

ZÁPORY

- tlumení na ostrých nerovnostech

- křehký volič převodovky

Motorizace   
přeplňovaný vznětový čtyřválec
objem: 1997 cm3
nejvyšší výkon: 150 koní při 4000 ot/min.
největší točivý moment: 370 Nm při 2000 ot/min.
palivo: nafta
 
Výkon
nejvyšší maximální rychlost: 207 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 10,2 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 5.2 l / 4.1 l / 4.5 l 
objem palivové nádrže: 55 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Citroën Grand C4 Piccaso 2.0 BlueHDI AT - Dálniční express pro sedm

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

RM Design představuje BMW řady 1 ve verzi sedan - anotační foto

RM Design představuje BMW řady 1 ve verzi sedan

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud