TEST: Škoda Fabia 1.4 TDI (66kW) DSG Style

ar5, 12. března 2015, 04:00 Google+

Nejnovější generace Škody Fabia je auto, které se bez váhání může stát vaším ideálním společníkem. V minulém testu jsem navíc nakousl otázku, jak moc dobrá asi bude nová Fabie III s naftovým tříválcem o stejném výkonu. A jelikož není na co čekat, dalšímu testu jsem podrobil provedení s motorem 1.4 TDI, jehož motor byl spojen se sedmistupňovým automatem DSG.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Design

Popis vzhledu nové generace Fabie jsem provedl v jejím prvním testu a ačkoliv se mi bílá Fabia 1.2 TSI líbila opravdu hodně, na nynější barevné provedení naftové verze zkrátka nemá.  Moje slova o tom, že opravdu hodně záleží na výsledném mixu „kola – lak – výbava“ se zde potvrzují. Elegantně ztvárněná nová Fabia nesla červený lak karoserie, krásná litá 16" kola a střechu zdobilo zatmavené panoramatické okno se dvěma roletami.

Po stránce velikosti se Škoda Fabia třetí generace snížila o 31 milimetrů a zároveň rozšířila o 90 milimetrů. Asi i proto nyní vůz vypadá ještě víc sportovněji a před pár dny představená náhražka verze RS, provedení Monte Carlo, ukázalo dokonalý sportovní styl a dravost.

Interiér a výbava

Svá slova o skvěle zpracovaném a přehledném interiéru jsem sice již jednou uvedl na adresu předchozí testované Fabie, ale i současné provedení bylo zase v něčem jiné a přitom se mu nedalo nic vytknout. Zatímco v předešlé verzi se mi moc nezamlouvala bílá plastová lišta na středovém panelu, tentokrát se na jejím místě umístila decentní tmavě stříbrná náhrada. Naprostou lahůdkou byla i přítomná příplatková sportovní sedadla s integrovanými opěrkami, která jsou součásti paketu Dynamic.

Jejich provedení je podobné jako ve sportovní Octavii RS a zkraje testu jsem měl obavy, zda se v nich budu cítit pohodlně. Po ujetí několika stovek kilometrů mě však obavy přešly, výrazné a pevné bočnice mne podržely za každé situace a měkkost sedáků je na optimální úrovni. Použité plasty v kabině jsou sice převážně tvrdé, na druhou stranu vypadají hodnotně a mají kvalitní zpracování. Součástí výše zmíněného sportovního paketu byla nejen dokonalá sportovní sedadla, ale i hliníkové nášlapy pedálů a tříramenný sportovní volant se zploštělou spodní částí věnce.

S ním se Fabia řídí ještě lépe a jeho samotný vzhled podporuje dojem sportovnosti. Po stránce prostoru si ve Fabii najde své místo každý do výšky okolo 185 cm, vyšší pasažéři vzadu budou trochu strádat v oblasti kolen. Nezapomenu zmínit ani zavazadelník, jenž v základu nabízí skvělých 330 litrů objemu, po sklopení zadních opěradel se objem zvětší na 1150 litrů.

Motor a jízda

Naftový tříválec s výkonem 66 kW a točivým momentem 230 Nm byl ve spojení s automatickou převodovkou DSG poměrně živý a překvapilo mě, jak dokonalou souhru dovedli ve Škodovce vykouzlit. Není to poprvé, kdy Škoda Auto nabízí Fabii s tříválcovou naftou pod kapotou. Už první generace Fabie měla tříválcový motor 1.4 TDI (PD). Jeho nejnovější generace je v nízkých otáčkách příjemně zvukově utlumená a ve spojení s automatem DSG je až překvapivě živá.

Motor nabízí již v nízkých otáčkách skvělý odpich a vrchol točivého momentu přichází v oblasti 1800 – 2500 ot/min. Ve městě řadí převodovka hladce, jen tu a tam při rozjezdu lehce cukla, což je pro DSG typický neduh. Jejích sedm rychlostí je výhodou hlavně na dálnici, kdy při rychlosti 130 km/h motor točí pouhých 2400 ot/min. Mimochodem, kdo by chtěl do své Fabie s motorem 1.4 TDI (66 kW) sedmistupňové DSG, bude si muset připlatit 35 tisíc korun.

Díky horšímu odhlučnění kabiny se v dálničním tempu 130 km/h dostává do kabiny aerodynamický svist a také hluk od valících se kol. Jelikož jsem však testoval naftovou verzi 1.4 TDI, ve spojení se "sedmikvaltem" jsem se vydal na delší cesty, abych zjistil, jak je na tom vůz se spotřebou. Výsledkem bylo, že v polovičním obsazení, ujetí 450 km a kombinování dálnic s městem, svítila na palubním počítači průměrná spotřeba 4,7 litru na 100 km. Dle mého názoru je to skvělá hodnota, tříválec si s automatem rozumí a jeho nejvyšší spotřeba činila 6 litrů, což už obnášelo časté ranní zácpy a plně obsazený vůz.

Podvozkově je na tom nová Fabia obstojně, těžší naftový předek je znát hlavně v zatáčkách. Při ostřejší jízdě napomáhá i možnost manuálního řazení jednotlivých rychlostních stupňů, navíc potěšila i přítomnost kotoučových brzd na zadní nápravě (za příplatek 2 tisíce korun). Účinek brzdného systému je s nimi velmi dobrý a brzdy mají citlivé dávkování. Celkově je nová Fabie pohodlná, příplatková sportovní sedadla si zaslouží jedničku a snad jen příplatků by mohlo být méně.

Resumé

Kdo je příznivcem automatických převodovek a naftových motorů, pro něj je Fabia jako stvořená. Vůz se nebojí dalekých cest, jeho kufr nabízí i v krátké verzi velký objem a v kabině panuje příjemná atmosféra. Sedmistupňové DSG je dobrou alternativou a ani spotřeba díky němu moc nenarůstá. K tomu si připočtěme skvělý design, jenž se dá okořenit o další výbavové prvky a máme tu opravdu vydařenou českou krásku.

Celkové hodnocení: 87 %

Základní cena testované verze:  359 900 Kč

Cena vozu vč. příplatků: 472 300 Kč

KLADY

- hezký design

- útulný a dobře zpracovaný interiér

- silný zátah motoru

- nízká spotřeba

ZÁPORY

- i v nejvyšší výbavě příplatek za kotoučové brzdy

Motorizace  
vznětový tříválec přeplňovaný turbodmychadlem
objem: 1422 cm3
nejvyšší výkon: 66 kW při 3000–3250 ot/min.
největší točivý moment: 230 Nm při 1750–2500 ot/min.
palivo: nafta
 
Výkon
njevyšší maximální rychlost: 182 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 11,1 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 4 l / 3,1 l / 3,4 l
objem palivové nádrže: 45 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Škoda Fabia 1.4 TDI (66kW) DSG Style

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Škoda testuje Snowman v kabátu Yetiho - anotační foto

Škoda testuje Snowman v kabátu Yetiho

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud