TEST: Audi A7 Sportback 3.0 TDI - elegantní, rychlé a praktické

ar2, 2. února 2015, 08:20 Google+

Elegantní, praktická, sportovní a přitom luxusní, takovou A7 si Audi představuje a tak jí také prezentuje. Jak se ve výsledku podařil tento mix schopností a kde je kámen úrazu?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
audi a7

audi a7 | foto: Filip Toužimský, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

S novou módní vlnou přichází čirá elegance čtyřdveřových kupé. Po Mercedesu CLS přichází Audi A5 Sportback. Vzápětí na světové trhy dorazila větší A7, která vzbuzuje pozornost. Mohutný automobil s nezaměnitelným vzhledem se začal prodávat v roce 2010 a před nedávnem prošel faceliftem. Na první pohled nedošlo k výrazným změnám. Při bližším zkoumání však zjistíte, že novinek je poměrně dost.

Design – vzhled, který evokuje sílu

Těžko budete hledat konkurenta, který by vypadal tak dobře, jako A7 Sportback. Čisté křivky, propracované detaily, silueta kupé, mohutná mřížka s horizontálním žebrováním a vystouplým znakem Audi. Hrdě vystupující spoiler, rozměrné zadní okno, či úžasná více paprsková 20-ti palcová kola. Definice slova elegance v té nejčistší podobě. Ta smyslnost a zároveň elegance! Při každém pohledu pod jiným úhlem překvapí nová křivka. Tento design mě očaroval a věřte, že ve skutečnosti vypadá ještě o nutný kus lépe, nežli na fotografiích. Závěrečný verdikt nad designem chci ale nechat na vás.

Interiér – Audi jak jej známe

V interiér, který vás pohltí svou atmosférou a špičkovým zpracováním. To je rukopis Audi. Krásná, skvěle tvarovaná sedadla v kombinaci kůže a Alcantary. Jsou sice za příplatek (jedná se o S line paket sedadel za 55 tisíc), ale nabízejí skvělou oporu těla a zároveň vás hýčkají pohodlím. Ostatně, Alcantara je i na výplních dveří a při každém dotyku vás utvrdí v tom, že tento příplatek byla správná volba.

Co bych vynechal by byla dekorace v klavírovém laku za necelých 23 tisíc. Na dekoru zůstávají otisky prstů a v kombinaci s černými sedadly a černým stropem, postrádám výraznější kontrast a zvláště večer splyne celý interiér do černého tónu. Poslední záchranou tak je osvětlení interiéru, které svítí nejen v prostoru pro nohy, ale také ve výplních dveří.

Prostoru na předních sedadlech je více než dostatek. Zatímco vzadu se nebudete tlačit v příčném ani podélném směru, prostor nad hlavou ukáže limity strmě klesající zádě. Středně vysoký člověk bude mít nad hlavou pár centimetrů prostoru. Pokud se vaše výška blíží dvěma metrům, nebudou zadní sedadla vaším oblíbeným místem.

Na druhou stranu, i přes chybějící rámy oken panuje v kabině příjemné ticho ,a to i na dálnici. Žádné aerodynamické pazvuky, ani hluk z motorového prostoru. To činí z A7 velmi schopný dálniční stíhač. Pro tyto účely je v nabídce mnoho užitečných pomocníků. Od adaptivního tempomatu, přes aktivní hlídání jízdy v pruzích až po strážce mrtvého úhlu. V noci vás i na dálnici potěší perfektní LED světlomety matrix beam, které svítí i když před vámi nebo v protisměru jede auto. Kolem objektů, které by mohly oslnit,vytvoří stín, a dále prosvěcují temnotu noci.

Ještě zmíním snad nejvýraznější přešlap. A to sklápění vnějších zpětných zrcátek. To musíte provádět vždy pomocí otočného ovladače, kterým také nastavujete sklon zrcadel. Pokaždé, když chcete zrcátka sklopit, musíte otočit ovladač o 90 stupňů a kdo by si myslel, že se po nastartování vrátí do původní polohy, ten je na omylu. Znovu jste nuceni ručně vrátit zrcátka ovladačem zpět. Trochu zbytečně otravné…

Motor a jízda – slabší 3.0 TDI stačí

Z nabídky motorizací byla naše verze třílitrové V6 výkonově prostřední. To znamená, že vidlicový šestiválec uměl vyprodukovat 200 kW výkonu a 580 N.m. točivého momentu. Tya strohá čísla ukrývají excelentní kultivovanost s náznakem lineárního růstu výkonu a s neslábnoucí silou v širokém pásmu otáček.

S motorem spolupracovala trochu starší, ale stále vynikající sedmistupňová automatická převodovka S tronic. Dvě elektrohydraulicky ovládané spojky měnily rychlosti sametově hladce během pouhého okamžiku. Chválím i rozvahu, s jakou automat řadil. Je ale pravdou, že jsem po něm nikdy nechtěl závodnické tempo, o to však ani nejde. Tohle je spíše dálniční křižník.

Jakkoli silnější a lepší motor nebo rychlejší převodovka nic nezmůžou, pokud nebude skvěle odladěný podvozek. Mé motoristické já v A7 zaplesalo. Tak jistý podvozek, agilní a čitelný jsem nečekal. Stejně tak i tu zábavu, kterou mi nabízel. Adaptivní tlumiče fungovaly velmi zdatně. A to i přesto, že auto bylo na 20-ti palcových kovaných kolech. Nebudu dlouho zapírat, že právě větší rozměr kol, zapříčinil trochu snížený komfort na ražských ulicích plných kanálů a děr. To je krutá daň za krásu. Jinak zvládal filtrovat vše velmi dobře a až na zmíněné bouchnutí při přejezdu hlubšího kanálu či díry, předváděl působivý komfort.

Zklamáním bylo necitlivé a sterilní řízení. To však neubírá na jeho přesnosti a dobré zpětné vazbě. Zato brzdy se přesně a jednoduše dávkovaly, neslábly a měly dostatek síly zastavit dvoutunové monstrum.

A skoro závěrem této části zmíním pohon všech kol quattro. Ten legendární pohon všech kol...V Audi A7 Sportback se jedná o permanentní čtyřkolku, která má trakci za každé situace a na všech možných površích. Sníh, bláto, voda, suchá silnice, prostě vše, co mě za týden testování potkalo, neznamenalo sebemenší problém a zaváhání. A navíc, na zasněžené ploše s částečně vypínatelným ESP, které vás pustí hodně daleko, si užijete tu pravou zimní zábavu.

Závěrem ještě jedna, pro někoho méně, pro jiného zase více zajímavá informace. Spotřeba, kterou u auta za minimálně 1,5 milionu řešit asi moc nebudete, nebyla příliš vysoká. Normované hodnoty jsou samozřejmě z říše snů, ale pokud si uvědomíme, že máme téměř dvoutunový automobil s permanentní čtyřkolkou a výkonem 200 kW, tak výsledný týdenní průměr 7,1 litrů na 100 km není ani náhodou špatný.

Resumé – kde je chyba?

Audi A7 Sportback není bez chyby. Sterilní řízení, málo místa na hlavu na zadních sedadlech nebo trochu únavné ovládání sklápění zrcátek. Tyto zdánlivé nedostatky, jsou však bohatě převýšeny nabízenou elegancí, praktičností, vynikajícím motorem s převodovkou a pohonem všech kol.

A ty příplatky tvořící téměř polovinu základní ceny? To jednoduše patří do světa prémiových vozů. Pokud se vám to nelíbí, zřejmě nepatříte do cílové skupiny.

Celkové hodnocení: 97 %


Základní cena: 1 381 900,- Kč

Cena testované verze: 2 093 800,- Kč

 

Klady:

+působivý design

+jisté jízdní vlastnosti

+vynikající agilní motor

+matrix beam LED světlomety

 

Zápory:

-sterilní řízení

-sklápění vnějších zpětných zrcátek

 

Motorizace:

Vznětový přeplňovaný vidlicový šestiválec

objem: 2967 cm3

nejvyšší výkon: 200 kW při 3500 až 4250 ot/min

největší točivý moment: 580 Nm při 1500 až 3250 ot/min

palivo: nafta

 

Provozní vlastnosti:

Maximální rychlost: 250 km/h

Zrychlení 0 - 100 km/h: 5,7 s

Spotřeba: město/mimo/kombi 6,0/4,7/5,2 l

 

Rozměry:

Zavazadlový prostor: 535 l

Objem nádrže: 73 l

Pohotovostní hmotnost: 1905 kg

Rozměry pneumatik: 255/35 R20

Vytisknout

Diskuze: TEST: Audi A7 Sportback 3.0 TDI - elegantní, rychlé a praktické

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Škoda Auto vyrobila 17miliontý automobil - anotační foto

Škoda Auto vyrobila 17miliontý automobil

Čtěte dále

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud