TEST: Subaru XV 2.0D - frontální útok se povedl

ar7 / ar5, 28. července 2014, 21:37 Google+

Na Imprezu XV, která dorazila na trh před čtyřmi lety, už si dneska vzpomene málokdo. A není divu, šlo vlastně jen o oplastovanou Imprezu, která dokázala přesvědčit chováním na silnici, mimo ni ale kvůli standardní světlé výšce 15 cm nezmohla zhola nic. Z dnešního pohledu to byla ale pouze příprava na frontální útok.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
subaru xv

subaru xv | foto: www.autoroad.cz / Jan Zýka

Sdílejte článek

Subaru XV se jako svébytný model objevilo o dva roky později a dle marketingu automobilky mělo jít o zlomový moment značky Subaru. Do té doby se totiž nevědomky profilovala jako automobilka pro starší zákazníky nebo petrolheady. To chtěli ve Fuji Heavy Industries změnit a přivedli na svět XV, městský crossover s charakteristikami Subaru zabalený do nápaditého vzhledu s cílem přilákat mladší klientelu.

Design

Designově se to Subaru podařilo a „iksvéčko“ si na silnici nespletete. Díky rovným plochám a ostrým hranám působí svalnatě, kompaktnost karoserie a velká sedmnáctipalcová kola s unifikovaným vzhledem zase dodávají na agilitě. Oproti konkurenci zaujme protentokrát výrazně větší světlá výška 22 cm. Poprvé bylo u přeplňovaných motorizací XV použitou sání vedené maskou zespodu kapoty a zmizela tak na „haubně“ charakteristická boule. Docela absurdně působí zadní mlhovka uprostřed nárazníku s náznakem difuzoru.

Interiér

Nastupování usnadňuje široký úhel otevírání dveří, a to včetně těch vzadu. Takže třeba manipulace s dětskou sedačkou je hodně jednoduchá. Prostředí pro posádku už není tak strohé, jako jsme byli zvyklí třeba právě u Imprezy. Interiér je pojat vzdušně, jednoduše a přehledně. Sedadla nepostrádají dobré tvarování a poskytují slušné pohodlí. Místem pro cestující ale malé subaru nevybočuje z rozměrů daných třídou. Skvělý a přirozený je posaz řidiče, který spočine za bohatě nastavitelným volantem a nikoliv nad ním. Zavazadelník pojme v základu 380 litrů, tedy o 21 litrů méně než u nedávno testovaného Nissana Qashqaie.

V době, kdy některé vozy přicházejí s barevnými dotykovými infotaiment systémy v základní výbavě, vypadá dvoudinové rádio s digitálními retro znaky vcelku archaicky. Připojit USB disk s oblíbenou hudbou ale dokážete i k němu. Naštěstí to dovede Subaru vynahradit displejem palubního počítače na vrchu palubní desky. Má příjemné rozlišení a šíří poskytovaných provozních informací rozhodně udělá radost. 

Protože Subaru nepatří mezi značky, které s velkou slávou uvádí facelifty svých modelů, ale každý rok připraví větší nebo menší změny v rámci „model year“, dočkalo se letos i XV několika zajímavých vylepšení. Uvnitř najdete pozměněné materiály ovladačů ventilace nebo měkčené polstrování dveří v oblasti loktů. Zákazníky navyklé na vozy evropské produkce i tak zamrzí kupříkladu ovládání denního počitadla kilometrů kolíčky v přístrojovém štítu, automatický dojezd pouze u řidičova okna nebo nemožnost vytáhnout okna po vypnutí klíčku v zapalování.

Motor a jízdní dojmy

Dieselový boxer netřeba představovat. Jezdili jsme s ním už mnohokrát, a přesto se na něj vždycky těšíme. Unikátní konstrukce protiběžných pístů, vznětového spalování a turbodmychadla poskytuje z dvoulitrového objemu výkon 108 kW, tedy 148 k. Na rozhýbání půldruhé tuny těžkého crossoveru na stovku mu stačí něco málo přes 9 sekund. Nikterak oslnivé papírové údaje plně vynahrazuje uživatelskou nebo spíše řidičskou přívětivostí. Pobyt pod 1500 ot./min. se mu příliš nezamlouvá, na druhou stranu se nestane, že by ve 3000 ot./min. s hadrem kolem hlavy dýchavičně vypověděl poslušnost a řidič musel sáhnout po řadicí páce. Vyrovnaný chod a točivost totiž patří mezi jeho největší trumfy. Tím dalším je spotřeba. Po šesti letech přešlapování se možná konkurence přiblížila, přesto reálných 6 litrů není špatným výsledkem. Při snaze o ekonomickou jízdu jsem se dostal nejníž na 5,1 l/100 km.

Rozjezdy zpočátku znesnadňuje tužší chod spojkového pedálu, jízda jako taková ale nezapře geny Subaru. Po provedených změnách v rámci letošní modernizace, tj. přepracované pérování i tlumení, je jízda příjemnější a komfortnější. Díky většímu podílu tlumících hmot proniká k uším posádky i méně hluku a jízda se tak stává mnohem pohodlnější na rozbitých silnicích i delší cestách. Zážitek z ostřejší jízdy kazí „subarácké“ univerzální pneumatiky Yokohama Geolander. V horkých letních dnech stačí jen trochu ostřeji najet do zatáčky a zlověstné kvílení jasně napoví, že tudy cesta nevede. I tak ale můžete zákrutu projet rychle, stačí stočit XV ťuknutím do brzdy, na výjezdu včas šlápnout do pedálu plynu a počkat, až zadek vytáhne crossover ven. S letními pneumatikami by ale bylo XV o mnoho jistějším a zábavnějším autem. 

XV s manuální převodovkou se chlubí symetrickým pohonným ústrojím se stálým pohonem všech kol. Přechodový úhel tabulky neuvádí a to je možná trochu škoda. Co totiž „iksvéčko“ dokáže mimo silnice, jsme vyzkoušeli už na jaře na offroad polygonu v Dlouhé Lhotě. Hlavně přejezd příčných zlomů nás hodně překvapil. Několikrát jsme měli obavy, že pověsíme malé subaru na břicho, relativně kratší rozvor a velká světlá výška ale přesvědčily.

Resumé

Poté, co se osamostatnil model WRX STi a Impreza jako taková se na našem trhu z ekonomických důvodů neprodává, je XV jedinou možností, jak si tento kult doby minulé připomenout. Jedná se o kvalitně postavené a po modernizaci i pohodlné a komfortní auto. Svou univerzálností se neztratí v městské džungli, na klikatých okreskách, ani na dálnici. Dieselová motorizace tvoří vrchol nabídky, pokud jde o jízdní výkony i spotřebu. Pohled do ceníku ale dokáže touhy po naftě zchladit. Ve stejné výbavě je totiž benzínový atmosférický dvoulitr o 120 tisíc korun levnější. Není proto divu že v České republice je nejprodávanější variantou právě 2.0i s automatickou bezestupňovou převodovkou, která je stále o 70 tisíc korun levnější než nafta s manuálem.


Druhý pohled - Roman Havlín

Subaru má v nabídce kromě velkého SUV Forester i mírnějšího drsňáka s názvem XV, který v našem případě nesl zcela nový a hodně zajímavý limetkový lak karoserie. S ním dle mě vůz poutá příjemnou pozornost okolí a mě osobně se tato kombinace náramně líbí. Zvenčí se prakticky na „novém“ XV téměř nic nezměnilo, přibyl jen zmíněný lak karoserie a v interiéru se usadili kvalitnější ovladače.

Můj osobní dojem na modernizované Subaru XV je takový, že vůz se oproti modelovém roku 2013 opět o malý kousek vylepšil, o něco více byla potlačena typická „japonská interiérová atmosféra“, čímž myslím hlavně nahrazení starých a nevzhledných ovladačů klimatizace za modernější se stříbrným orámováním. Těmi největšími změnami však není interiér a ani lak karoserie, nýbrž technika, která prochází u Subaru neustálým vývojem. 

Subaru XV pro rok 2014 se dočkalo například lepší zvukové izolace, tudíž nás už tak například v průběhu testu neotravoval dunivý hluk od celoročních pneumatik. Ostatně, kompletním přepracováním prošel i samotný podvozek, který krom jiného nastavení tuhosti dostal i jinak tvarovaná přední ramena. K tomu se přidává i výkonný dvoulitrový naftový agregát, jenž je spojen s dokonale odladěnou šestistupňovou převodovkou. Jeho výkon 108 kW a točivý moment 350 Nm z něj dělají vhodného společníka jak do terénu, tak i na dálniční úseky. Po stránce spotřeby se vylepšené XV rozhodně nemá za co stydět, ve městě jsem s XV jezdil přibližně za 8 litrů, mimo město pak kolem sedmi, to však záleží na stylu a hrubosti jízdy. Zkoušel jsem úspornou Eko jízdu mimo město a nedělalo mi problém se s vozidlem dostat na kombinovanou spotřebu 6 litrů, což je úctyhodná hodnota na to, že XVčko disponuje pohonem 4x4 a výkonem 108 kW. Zvuková kulisa motoru je nádherná, čas od času se k vaším uším dostane typický chraplavý zvuk boxeru, pořádný zátah vozu začíná někde kolem 2 tisíc otáček za minutu a veřte mi, že motor se nechá s velkou radostí vytáčet. 

Když už jsem s kolegou Honzou zmínil přepracovaný podvozek, je nutné z mé strany uznat, že inženýři Subaru si s tím dali opravdu dost práce, protože stoupla jak celková kvalita jízdy, tak i celkový jízdní dojem. Snad jen trošku tužší tlumiče jsou vadou na kráse, s vozem se sice dají uskutečnit rychlé průjezdy po nezpevněných drsných tratích, ale odpružení na takovém povrchu má někdy co dělat a do vozu se tu a tam přenesou až nepříjemné rány a vibrace.  Celkově se ale jedná o povedený „facelift“, po technické stránce se nedá XV nic moc vytknout a kdo chce ve své garáži vlastnit něco podobného jako je Subaru Forester, ten s klidnou duší může zvolit jeho menšího sourozence s názvem Subaru XV.


Celkové hodnocení: 86 %
vyšší cena - 5 %
detaily v interiéru - 5 %
použité pneumatiky - 4 %


Základní cena: 589 000 Kč (1.6i Active)
Cena testované verze bez příplatků: 829 000 Kč
Cena testované verze s příplatky: 842 500 Kč

KLADY
- design
- komfort a kvalita jízdy
- jízdní výkony na silnici i mimo ni
- spotřeba

ZÁPORY
- jednodušší interiér
- vyšší cena
- použité pneumatiky

Motorizace
naftový čtyřválec typu boxer s turbodmychadlem
objem motoru: 1998 cm3
maximální výkon: 108 kW při 3600 ot/min
nejvyšší točivý moment: 350 Nm při 1600 - 2400 ot/min
palivo: nafta
 
Výkony
maximální nejvyšší rychlost: 198 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 9,3 sekundy
spotřeba dle výrobce (město/mimo/kombinovaná): 6,8 l / 5,0 l / 5,6 l
objem palivové nádrže: 60
Vytisknout

Diskuze: TEST: Subaru XV 2.0D - frontální útok se povedl

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Viper

SRT Viper 2015 dostane výkon 645 koní

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud