TEST: Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance - Vydařená proměna

ar5, 17. dubna 2014, 09:00 Google+

V naší redakci se koncem minulého roku objevila na týdenní test Škoda Rapid s motorem TSI a my jsme tehdy vozu dali poměrně slušné procentuální ohodnocení.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor

Sdílejte článek

Nyní se nám do rukou dostala kratší karosářská varianta s označením Škoda Rapid  Spaceback, o které se říká, že má vychytané neduhy a nedostatky klasické verze liftback. Nás napadlo tato tvrzení pořádně prověřit a jak si nový Rapid Spaceback v testu vedl, to se dočtete na dalších řádcích.

Design

Škoda Rapid Spaceback si bere velký základ z verze liftback, ovšem v tomto kratším provedení přišel Rapid o dlouhý zadní převis, čímž se zkrátila délka vozu o plných 179 milimetrů. Kratší provedení Spaceback má také méně se svažující zadní část střechy, což ocení hlavně cestující na zadní řadě sedadel, kde je teď o něco více místa nad jejich hlavami.  Jako podstatnou novinku nejde nezmínit víčko palivové nádrže, které se uzamkne automaticky spolu se dveřmi. Tato vychytávka zajišťuje ochranu „simply clever“ škrabky, takže vám jí už nikdo neukradne. Při pohledu na vůz je proti liftbacku vidět tenčí konstrukce C – sloupku, který umožnil instalaci trojúhelníkového okna. Méně zkušení motorističtí nadšenci by proto mohli nového Rapida Spaceback považovat spíše za kombi než za plnohodnotný hatchback.

Při celkovém pohledu na vůz se zde krom zádi po stránce designu téměř nic nezměnilo, testovaný kousek byl v nejlepším výbavovém provedení Elegance, takže v přední části byly patrné xenonové výbojky hlavních světlometů, vůz pak dostal i 16“ litá kola s efektním designem. Zadní část se dle mého názoru dočkala díky zkosení, mnohem lepšího výrazu a usměvavé zadní světlomety verzi Spaceback náramně sluší. Proti klasickému liftbacku se jedná o příjemnou designovou proměnu a dle našeho názoru o nový Rapid jistě nebude mezi zákazníky nouze.

Interiér a výbava 

U Rapida Spaceback se hlavní změny odehrály v interiéru, kde nově najdeme ve standardu například kožený tříramenný volant ze Škody Octavia III či stříbrnou lištu na palubní desce a středovém tunelu. Naopak co se nezměnilo, to jsou tvrdé plasty bez jakéhokoliv náznaku měkčení, toto bych prostě do nového Rapida v dnešní konkurenčně žhavé době nedával. Pasažéry v našem testovacím kuse přivítala látková černá sedadla s dobrým bočním vedením a elektrickým výhřevem. Černé provedení je pro takovýto vůz ideální, po zkušenostech se světlým odstínem, který zachytí i tu nejmenší část špíny, bych volil jen a pouze tmavý odstín.  

Po stránce prostoru se dají změny dělit na 50/50. V přední části se nic nezměnilo, koleno řidiče občas stále bude tlačit vystouplý středový panel, ale jinak se zde pohodlně usadí řidič až do výšky 190 cm. Nevzpomínám si, jak to bylo u klasické verze Rapid, ale u Spacebacku mne při prvním usednutí do sedadla zarazila doslova „utopená“ řadící páka. Možná to bylo způsobeno náhlým přesednutím z konkurenčního modelu Golf VII, ale i tak, mám dojem, že klasický Rapid takto nízko umístěnou řadící páku nemá. 

Při usednutí do zadní části se posádka teprve dočká patřičných změn. Zadní sedáky jsou příjemně měkké, díky vyšší stavbě karoserie zde přibylo místo nad hlavou a v oblasti místa pro kolena se dá hovořit doslova o básni. I přes zkušební posun sedadla na svou pozici a následném usednutí „sám za sebe“ jsem měl místa pro nohy dostatek a to je velké plus pro nový Spaceback. Bohužel jak tomu tak bývá, se zkrácením karoserie se většinou zkrácení dočká i samotný zavazadelník, čehož je Rapid Spaceback názorným příkladem. 

V základu poskytne tato karosářská varianta objem 415 litrů, což rozhodně není žádná tragédie, ale ten kdo je vysazen na velké zavazadlové prostory, nechť ať se podívá po klasické verzi Rapid liftback. Pro převoz nadměrného nákladu se dají samozřejmě lehce sklopit zadní sedadla, díky čemuž se naskytne volná plocha o objemu 1380 litrů, bohužel s typickým „schodem“. Kdo by chtěl výsledný schod odstranit, musí sáhnout hlouběji do kapsy a přikoupit si dvojitou podlážku zavazadelníku, zda se tato investice vyplatí ale není jisté, verze Spaceback není rodinný stěhovák, od toho má Škoda Auto v nabídce větší modely..

Zkraje bylo zmíněno, že námi testovaná verze disponovala nejlepší výbavou Elegance, u které se ovšem i tak najde velká řada příplatkových prvků. Dokonce by stálo za úvahu, zda by Škoda nechtěla začít vyrábět „plně naložený“ model s označením Rapid Spaceback Laurin & Klement, kde by se nepřiplácelo vůbec za nic. Je pravdou, že jeho cena by značně narostla a možná by se velká část davu odklonila od větší Octavie k zmíněnému Rapidu, ale nechme tuto myšlenku raději na samotné automobilce. V základu nejvyšší výbava Elegance nabídne šestici airbagů, stabilizační systém ESP či elektricky ovládaná všechna okna, a to i z místa řidiče. Jako zřejmý nedostatek se dá považovat absence automatického dojezdu okna při zatažení. Zatímco dolu se jedním „klikem“ okno stáhne na doraz, zpátky už je nutné tlačítko držet až do úplného uzavření.

Motor a jízda

Pod kapotou tentokrát testovaného Rapida pracoval opět zážehový čtyřválcový turbomotor 1.2 TSI o výkonu 63 kW a se 160 Nm točivého momentu. V nabídce je ještě silnější verze se 77 kW / 105 koní, která oproti námi testované verzi krom většího výkonu přidá manuální převodovce i šestý převodový stupeň.

Motor s vozem nemá moc práce, jeho váha přesahující lehce 1 tunu mu to značně usnadňuje a výkon 85 koní je zde celkem dostačující. Z 0 na 100 km/h se Rapid Spaceback dostane za necelých 12 vteřin a uhánět dokáže po dálnici až 180 km/h, což na malou „jednadvojku“ není špatné.  Jízdní styl se však dokáže výrazně podepsat na výsledné spotřebě. Řidiči s klidnou nohou na plynovém pedálu se snadno dostanou blízko ke kombinované spotřebě 5,3 litru na 100 km. Kdo je ovšem zastáncem sportovnější jízdy a rád si užívá výkonový potenciál na maximum, nechť ať počítá s tím, že ho vůz odmění spotřebou okolo 7,6 litru na 100 km. V průběhu testování se jsme se Spacebackem jezdili za 5,9 litru na 100 km a jízdní tempo a vytížení se dá považovat za střední. Komu by snad nestačila tato pohonná jednotka, za příplatek 25 tisíc Kč je možné zvolit silnější již zmíněnou verzi se 77 kW, která vás odměni větším výkonem a ve výsledku s trochou štěstí i nižší spotřebou, díky šestikvaltu.  

Pohonná jednotka 1.2 TSI 63 kW dokáže s Rapidem pěkně cvičit a motor se probouzí už kolem 1800 otáček, kdy nastupuje počáteční náznak výkonu. Kdo je příznivcem vytáčení, ten si zde přijde na své, motorizace se s chutí nechá doprovodit až k 5000 ot/min, ale už u hranice 2800 ot/min se začne z jediné koncovky výfuku ozývat sportovní zvuk, který alespoň mým uším zněl poměrně slušně. Motoru dobře sekunduje přesná pětistupňová převodovka, která je dobře odstupňovaná. Snad jen na dálnici by se hodil zmíněný šestý stupeň, kolem rychlosti 130 km/h si totiž vůz bere lehce přes 6 litrů na 100 km/h a motor točí 2800 ot/min. 

Jízda samotná je s Rapidem Spaceback o něco lepší než s klasickou verzí, za což můžou docela příjemně naladěné tlumiče, dále k tomu přispěla i instalace nového příčného nosníku a nebo vylepšená tuhost karoserie. Díky tomu se posádka zde cítí bezpečněji, vůz si nechá líbit o něco víc než klasická verze a sportovnější jízda není u varianty Spaceback žádný větší problém. Hlavní změny se totiž projeví až na okresní klikaté silnici, kde se Spaceback chová agilněji, s větší chutí se vrhá do zatáček a náklony karoserie jsou o něco menší. Snad největší novinkou je u Spacebacku nový elektromechanický posilovač řízení, bez něhož by ostatní prvky nefungovaly tak dokonale. Řízení dostalo o level vyšší důraz, zpětná vazba od předních kol byla vylepšena a celkově se nový Rapid chová klidněji. 

Resumé

Nová karosářská varianta Spaceback nepřináší jen pouhou změnu designu, ale i technické vylepšení, více místa nad hlavami v zadu a nové prvky výbavy, za musíme Škodovku pochválit. I jízdní dovednosti doznali patřičných vylepšení a jízda v Rapidu Spaceback s motorem 1.2 TSI 63 kW se hodně odlišuje od dříve testovaného Rapidu liftback. Pokud bych si měl osobně vybrat mezi verzí liftback a Spaceback, volil bych druhou variantu a to i přes o něco menší zavazadelník. Snad jen ta výbava by se mohla vylepšit a Škoda Auto by mohla trochu odlehčit příplatkovou brožuru. 

Celkové hodnocení: 90 %

Základní cena testované verze: 362 900 Kč

Cena testované verze vč. příplatků: 407 600 Kč

KLADY

- skvělý design karoserie

- vylepšené a ostřejší řízení 

- bohatý vnitřní prostot

- živý a úsporný motor 

- spotřeba

ZÁPORY:

- tvrdé plasty interiéru

- schod při sklopení zadních sedadel

- příplatková výbava 

Motorizace: 
vznětový turbem přeplňovaný čtyřválec
nejvyšší výkon: 63 kW při 4800 ot/min
nejvyšší točivý moment: 160 Nm při 1500 - 3500 ot/min
zdvihový objem: 1197 cm3
palivo: nafta
 
Výkon
nejvyšší rychlost: 180 km/h
zrychlení z 0 na 100 km/h: 11,7 sekundy
spotřeba (město/mimo/kombinovaná): 6,5 l / 4,4 l / 5,1 l 
objem palivové nádrže: 55 litrů

Vytisknout

Diskuze: TEST: Škoda Rapid Spaceback 1.2 TSI Elegance - Vydařená proměna

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Mazda MX-5 v oslavné edici 25th Anniversary Edition se představila v New Yorku - anotační foto

Mazda MX-5 v oslavné edici 25th Anniversary Edition se představila v New Yorku

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud