TEST: Ford Puma 1,0 EcoBoost 114 kW ST-Line X – nejlépe jezdící crossover na trhu?

Lukáš Suchý / AutoRoad.cz, 8. ledna 2023, 20:15 Google+

Hravé mládě dravé šelmy, tak by se dala popsat naše pumička s veselou tváří. Jde o nejrychlejší Pumu, pomineme-li plnotučnou verzi ST, která hraje jinou ligu, ale na denní použití se tolik nehodí. Dnešní recenze proklepne zlatý střed nabídky, co se pohonu týče. Jak je na tom ovšem sportovní podvozek v kombinaci s 18 palcovými ráfky? Není to celé jen zbytečně tvrdý pokus o „hot-crossover“?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ford Puma ST-Line X

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Doposud testované Pumy

Puma 1,0 EcoBoost 92 kW, automatická převodovka, výbava ST-Line Vignale, verze bez elektrifikace

Puma 1,0 EcoBoost 92 kW, manuální převodovka, ST-Line, Mild-hybrid (mHEV - 48V startér-generátor)

Puma ST 1,5 EcoBoost 147 kW, manuál, „hot-crossover“

Exteriér

Příď vozu je jasným odkazem na starou „vysmátou“ Pumu. Tehdy šlo o sportovně střižené kupé. Doba se však změnila a druhá generace vypadá jako pořádně vykrmený kocour, který je pěkně baculatý. Design je povedený a moderní. Potěší kompaktní rozměry, se kterými je jízda po městě příjemná. Modrá metalíza se k vozu hodí, podtrhuje jeho veselý charakter. Na autě jsou 18 palcová kola, která vypadají skvěle, ale menší „sedmnáctky“ jsou lepší volbou, o tom ale později.

Rozměry – 4207/1805/1534/2588 mm (délka, šířka, výška, rozvor)

Hmotnost – 1280 kg

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Interiér

První usednutí je příjemné. Sedadla jsou pohodlná a pozice za volantem taktéž. Ocenil bych ovšem polohovatelnou loketní opěrku. Volant padne skvěle do rukou, má tlustý věnec a logicky rozmístěné tlačítka na ovládání rádia a tempomatu.

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Ovládání vozidla je intuitivní, vše je hezky po ruce a převažují klasická tlačítka. Co by ovšem mohlo být lepší, jsou použité materiály. Je zde poměrně dost laciných tvrdých plastů. Vyzdvihnout je potřeba řadící páka, která je na první pohled skvělá, dobře se s ní řadí, ale jelikož je kovová, tak v zimě dost dlouho studí. Infotainment je lehce zastaralý, ale život s ním není nijak otravný.

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Prostornost je horší. Vpředu je znát to, že je interiér poměrně úzký a situace vzadu je ještě horší. Jakmile si sednu sám za sebe (měřím 185 cm), tak mi schází takových 5 cm prostoru na hlavu a před koleny už také místo není.

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Největší trumf vozu co se prostornosti týče, je vzadu. Zavazadelník má polohovatelnou podlahu, pod kterou se navíc ukrývá takzvaný Megabox, který má na dně otvor. Když budete převážet něco špinavého, jednoduše prostor opláchnete hadicí a vodu vypustíte podlahou. Objem zavazadelníku činí 456 litrů a Megabox pojme 81 litrů. To je už opravdu solidní dávka na malý crossover, daní za to je ovšem absence rezervy.

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jízda

Sportovní podvozek, který se pojí s výbavou ST-Line je sice skvělý a v kombinaci s 18 palcovými ráfky poskytne skvělou stabilitu a hravost v zatáčkách, ale má to logicky negativní dopad na komfort. Ten sice není zdaleka takový, jako u sportovní verze ST, ale o vyloženě pohodlném svezení se rovněž mluvit nedá. Posledně testovaná Puma měla stejný podvozek, ale o palec menší disky a bylo to akorát. Pakliže tedy bydlíte v lokalitě, kde nejsou krásné nové silnice, doporučil bych ty 18 palcové ráfky oželet (výbava ST-Line X je nabízí v základu, tudíž je nutné sáhnout buď po základní variantě Titanium či ST-Line).

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Nízká hmotnost a skvěle odladěný podvozek mají za následek, že je Puma velmi schopná i v zatáčkách. Vůz je sice lehce zvednutý, ale netrpí na výrazné naklánění karoserie. Zatáčí skvěle. Řízení je ve srovnání s konkurenty nadprůměrné. Je příjemně tuhé a velmi přesné.

Jelikož je vůz vybavený malým elektromotorem, tak rekuperuje a ukládá tak energii do malé baterie. Sice je oproti předchozí neelektrifikované verzi lepší spotřeba i dynamika, ale má to negativní dopad na plynulost jízdy. Neustále musíte pracovat s plynovým pedálem, protože vůz rekuperuje pořád. Pokud nevypnete systém Stop-Start, budete se potýkat se zpomaleným nastartováním motoru. Jakmile vyšlápnete spojku, vůz má stále vypnutý motor a až v moment, kdy zařadíte, nastartuje. V praxi to není úplně příjemné.

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Motor

Pod kapotou pracuje litrový tříválec EcoBoost, který je doplněn 48V startér-generátorem, který pomáhá spalovacímu motoru při rozjezdech či při maximálním sešlápnutí plynového pedálu. Jde o mild-hybrid (mHEV), takže neumí jet čistě jen na elektřinu. Motor je vzhledem k lichému počtu válců kultivovaný. Sice jsou cítit na volnoběh a v nízkých otáčkách lehké vibrace, ale není to obtěžující. Výkon motoru činí 114 kW a 240 Nm. Dynamika je ve srovnání s konkurenty nadprůměrná. Předjíždění na okresce je vzhledem k nízké hmotnosti velmi rychlou záležitostí. Zrychlení na 100 km/h zabere 9 sekund a akceleruje až do rychlosti 205 km/h. Velikým plusem je skvělá manuální převodovka, která má přesné a krátké dráhy. Spojkový pedál má krátký chod a pracuje se s ním skvěle, avšak méně šikovným řidičům může vůz při řazení lehce pocukávat. Takový Kamiq je o trochu hodnější.

Hlavním přínosem elektrifikace je spotřeba, která se snížila o více než litr.

Město: 5,5 – 6,5 litrů

Kombinovaná: 5,7 l

Dálničních 130 km/h: 6,3 l

Okresky: 4,5 – 5 l

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Cena

Nejlevnější Puma ve výbavě Titanium se základním 92 kW tříválcem EcoBoost stojí od 537 tis. Není to sice málo, ale dostanete opravdu slušnou výbavu, kde většina zákazníků nebude muset za nic dalšího připlácet, jako u konkurence. Dále jsou v nabídce výbavy ST-Line, ST-Line X a sportovní ST.

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

My v testu máme výbavu ST-Line X (114 kW), která začíná na 633 tis. Pokud byste chtěli automatickou převodovku, tak ta stojí dalších 55 tis. Všechny ceny jsou po zvýhodnění.

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Konkurence

Mezi hlavní konkurenty se řadí Škoda Kamiq, Seat Arona, Toyota Yaris Cross, Hyundai Kona, Renault Captur, Peugeot 2008, Kia Xceed nebo Citroen C3 Aircross. Ford je ve srovnání s ostatními jedním z těch dražších, co se základní ceny týče. Nabídne ale bohatou výbavu již v nejlevnějším provedení Titanium a zároveň nejlepší jízdní vlastnosti, největší zavazadelník a designově je rovněž jedním z nejzajímavějších.

Závěr

Puma je jednoznačně nejlépe jezdícím crossoverem na trhu. V námi testované výbavě ST-Line X a 18 palcovými disky sice není nejpohodlnější, ale stačí na Pumu nazout o palec menší ráfky a komfort je na optimální úrovni. V kombinaci s výkonnějším motorem o výkonu 114 kW jde o takovou domestikovanou Pumu ST. Potěší rovněž jednoduchým ovládáním, opravdu velikým zavazadelníkem (456 + 81 litrů), skvělou dynamikou, nízkou spotřebou a zajímavým vzhledem. Jediné, co mi trochu vadí, je méně plynulá jízda vlivem rekuperace a uvnitř místy tvrdé plasty. Ford Puma ST-Line X 114 kW s manuálem si zaslouží 8,5/10 bodů.

img-responsive

Ford Puma ST-Line X | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Plusy

Design

Dynamika

Řazení

Řízení

Spotřeba

Zavazadelník

Jednoduché ovládání

Minusy

Méně plynulá jízda

Tvrdší plasty uvnitř

Tvrdší podvozek

Vytisknout

Diskuze: TEST: Ford Puma 1,0 EcoBoost 114 kW ST-Line X – nejlépe jezdící crossover na trhu?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Hummer H1

V Detroitu se slaví. GM sesadil rivala a vládne USA

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud