Test: Seat Tarraco FR novým koncernovým králem? Tiguan i Kodiaq dostávají pořádnou lekci!

Lukáš Suchý / AutoRoad.cz, 2. září 2021, 21:55 Google+

Jak jistě víte, tak pod koncern Volkswagen spadá jak naše domácí Škoda, tak původně španělský Seat. To má za následek jisté sdílení motorů, platforem a vlastně skoro všeho. Kodiaq i Tiguan jsme v posledním půl roce testovali, Tarraco je jejich sourozenec a na zoubek se mu podíváme dnes. Bude jízdně stejný, jako jeho bratři, jen levnější a s méně kvalitním interiérem nebo oba sourozence strčí do kapsy?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Seat Tarraco FR

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Úvod

Tarraco se vyrábí od roku 2018. Máte na výběr ze tří výbav. Ta nejlevnější – Style, se nabízí výhradně s pohonem pouze předních kol a to s benzínovou jednotkou 1.5 TSI 110 kW, nebo s naftovou 2.0 TDI 110 kW.

Dražší výbava Xcellence je o 100 tisíc dražší a máte možnost zvolit si jak výše jmenované motory, tak silnější 2.0 TSI 140 kW s pohonem všech kol a automatem DSG, nebo vznětovou jednotku 2.0 TDI 147 kW taktéž s pohonem 4x4 a automatem. V nabídce je ještě hybridní Tarraco, které kombinuje benzín 1.4 TSI a elektromotor – celkem 180 kW a pohon předních kol.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

No a na závěr námi testovaná vrcholná verze FR, kde máte na výběr všechny výše jmenované pohonné jednotky, kromě manuální 2.0 TDI 110 kW. Základní výbava v FR je velmi bohatá – sportovní skořepinová sedadla (řidičova sedačka elektrická s pamětí), navigaci - 9,2 palců, parkovací kameru, el. ovládané páté dveře, parkovací senzory vpředu i vzadu, všechna sedadla vyhřívaná, Full LED přední světlomety, 19 palcová kola, adaptivní tempomat a mnoho dalšího.

V našem novinářském voze bylo přeci jen ještě něco navíc připlaceno -  20 palcová kola, adaptivní tlumiče DCC, audio systém Beats, nezávislé topení, panoramatická střecha, tažné zařízení a další. Aby toho nebylo málo, tak zde máme ještě připlacené originální Seat příslušenství v podobě střešního boxu a gumové vany v zavazadlovém prostoru.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Exteriér

Originální, neokoukaný, dravý design, veliká kola a výrazná červená metalíza Merlot zajistí to, že na vás budou sousedi opět „házet“ závistivé pohledy. Tarraco je v našich končinách neobvyklé a ačkoliv jde o koncernové auto, nebál bych se použít výraz exotické.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Přední zamračené světlomety skvěle svítí a ještě lépe vypadají. Kapota má výrazné prolisy a detaily. Pocit mohutnosti dodají vytažené blatníky a veliké „dvacítky“. Vzadu na první pohled zaujme linka spojující zadní LED světlomety. Na to jsou mezi lidmi celkem kontroverzní názory, ale mně to nijak neruší.

Rozměry – 4735/1839/1658/2790 mm (délka, šířka, výška, rozvor).

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Interiér

Sportovní sedadla jsou jedním slovem skvělá. Jsou jak pohodlná, tak perfektně drží tělo při ostřejší jízdě. Nese za to zásluhy výrazné boční vedení a to jak v oblasti boků, tak i stehen. Na druhou stranu si ale myslím, že pro osoby vážící přes 100 kg by mohly působit již lehce stísněným dojmem, mých 80 kg bylo ovšem úplně v pohodě. Ideální pozici jsem si našel snadno, ergonomie je perfektní. Kdybych chtěl hledat opravdu detaily, tak bych uvítal loketní opěrku nastavitelnou ve větším rozsahu, stejně tak volant. Ale i tak se v Tarracu jezdí velmi pohodlně.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Ovládání vozu je vlastně stejné, jako v Tiguanu. Když se podíváte na fotografie obou interiérů, zjistíte, že jsou až na pár detailů naprosto totožné. To znamená, že panel pro ovládání klimatizace je sice dotykový, ale profilovaný, takže se to celkem poslepu obsluhovat dá. Ocenit musím klasická tlačítka na volantu, ne ty „dotykové“ plošky, které se dnes tak „nosí“.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Infotainment je trochu méně přehledný, než u Škodovky i Volkswagenu, ale rychle si na něj zvyknete a důležité je, že reaguje rychle a má fajn rozlišení. Horší je to s kamerou, ta má rozlišení mizerné. Trochu mi vadila zmatená navigace, která poblíž křižovatek neustále přepočítávala trasu, ačkoliv jsem jel správně. Možná by pomohla nějaká kalibrace, aby si Seat nemyslel, že jsem o třicet metrů vedle.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Prostornost a variabilita je zde skvělá. Vpředu nedostatkem prostoru opravdu trpět nebudete a vzadu tomu není jinak. Zadní lavici je možné podélně posouvat.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Když jsem si sám za sebe sedal, byla lavice úplně vzadu a prostoru pro nohy je tu skoro jako v Superbu. Nemilé překvapní ovšem nastalo v moment, kdy jsem se úplně narovnal a zjistil, že mi schází nějaký ten centimetr na hlavu. A to nejsem nějaký velikán, měřím normálních 185 cm. Je to způsobeno vlivem panoramatické střechy, díky které je strop po stranách trochu níže, než s obyčejnou střechu. Plánujete-li tedy vzadu vozit osoby měřící nad 185 cm, nepřiplácejte si za skleněnou střechu.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Posunete-li zadní lavici směrem vpřed, vznikne obrovský prostor v zavazadelníku. 760 litrů, po sklopení sedadel dokonce 1920 litrů. S takovým autem musí odjet na dovolenou k moři snad každá rodina, aniž by zavazadla musela „cpát“ nad zadní plato až ke střeše. Vozíte-li v kufru často něco špinavého, uvítáte jistě vyndavací plastovou vanu z originálního příslušenství.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Je možné připlatit za třetí řadu sedadel, pak se ovšem objem zavazadelníku sníží na 700 litrů a po sklopení zadních řad sedadel vznikne prostor o velikosti 1775 l.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jízda

Na první pohled by mnozí mohli namítnout, že na „dvacítkách“ to bude tvrdší svezení a přiznám se, že jsem to také očekával. To jsem ovšem po prvních metrech musel přehodnotit. Adaptivní tlumiče s volitelnou tuhostí jsou opravdu schopné a v komfortním režimu je podvozek velmi pohodlně naladěný. Jízda je opravdu příjemná. Jediné, co mu dělá lehké obtíže, jsou ostré příčné nerovnosti, ale jinak komfortu nelze nic vytknout.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Označení FR a výkonný dvoulitrový benzín naznačují, že by mělo jít o schopného parťáka pro ostřejší okreskové svezení. Většinou to nejde moc dohromady, SUV a sportovnější jízda, ale zde Seat velmi mile překvapil. Je totiž stabilní, nenaklání se, není vyloženě nedotáčivý a na okresce není problém potrápit třeba „sedmičkového“ Golfa GTI. Ono sice existuje mnoho aut, které nevypadají, ale zvládnout jet velmi rychle, jenže v nich většinou cítíte, že jim to není úplně příjemné. Zde ten pocit nemám. Tarraco reaguje na povely volantu okamžitě a s naprostou přesností, nenakloní se jako třeba Jaguar E-Pace, sportovní sedačky vás krásně podrží a průjezdy skrz vlásenky jsou opravdu zážitkem.

No a jaký je v terénu? Nevíme, nicméně předpokládáme, že stejný jako všechny ostatní koncernové čtyřkolky využívající systém Haldex, který připojuje v případě snížené trakce zadní nápravu. Proč jsme Tarraco FR neprotáhli terénem? No protože s ním stejně nikdo do terénu jezdit nebude, od toho je tu základní verze na 17/18 palcových kolech s vyšším profilem, ale tohoto „silničního sprintera“ by nám zkrátka bylo mimo silnice líto.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Motor

Přeplňovanou jednotku 2.0 TSI 180 kW (245 koní) moc dobře známe například z Octavie RS nebo Golfu GTI. Motor je jedním slovem skvělý. Kultivovanost a odhlučnění je perfektní. Zátah je velmi dobrý a to ve velmi širokém spektru otáček. Jelikož je v Tarracu pohon všech kol, má popírově lepší zrychlení, než zmiňované RS a GTI. Na stovku to Tarraco zvládne za 6,2 vteřiny, což je o desetinu lepší výsledek, než u GTI a zhruba o půl vteřiny rychlejší, než u „eresa“. Maximální rychlost je 228 km/h.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Automatická dvouspojka DSG řadí hladce, ale při ostřejší jízdě je trochu váhavá, proto je lepší zvolit manuální režim. Reakce na plyn jsou slušné, oproti většině moderních aut se dá říci, že nadprůměrné. Jelikož jsme měli na střeše rakev, tak byla spotřeba celkem příznivá. Naměřili jsme tyto hodnoty:

Město – 9-11 litrů.

Kombinovaná – 9,3 l.

Dálnice při 130 km/h – 10 l.

Okresky – 7-8 l.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Ceny

Základní Tarraco pořídíte ve výbavě Style se základním jednotkou 1.5 TSI s manuálem a pohonem předních kol od 820 tisíc. V našem případě jsme měli vrcholnou výbavu FR s nejsilnějším benzínem a příplatkovou výbavou za cca 180 tisíc, což celkem dalo 1 360 000,-.

Kodiaq začíná o tisíc korun níž, nicméně jde pouze o výbavu Ambition, nikoliv o Style, jako u Tarraca. Tiguan Allspace startuje o 40 tisíc výš a také jde o základní výbavu - Life, která nenabídne tolik, co Seat v základu.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Pár měsíců zpět jsme testovali Tiguan 2.0 TDI EVO 147 kW Elegance, který byl ještě o 13 tisíc dražší, nežli „naše“ Tarraco, které je větší, rychlejší, pohodlnější a vlastně ve všem kromě spotřeby lepší.

Závěr

Na první pohled by se mohlo zdát, že Tarraco, Tiguan a Kodiaq jsou stejná auta, jen s rozdílnou cenou. Logicky by se tak dalo usuzovat, že s ohledem na cenu bude Tarraco z této trojce nejslabší, ale opak je pravdou. Srovnali jsme například interiér Tiguanu a Tarraca a je téměř identický, materiály jsou stejné a liší se třeba infotainment, volant a pár detailů. Kodiaq má z této trojice interiér nejkvalitnější. Tiguan nepořídíte s tímto famózním 245 koňovým motorem, takže se nedá přímo srovnat. Jasně, je tu Tiguan R, jenže ten je už zase mimo s cenou.

Abych to tedy shrnul, Seat Tarraco FR 2.0 TSI je dobře vypadající, pohodlné, kvalitní auto, které s tímto motorem a podvozkem jede opravdu velmi svižně a jistě. Je levnější než jeho konkurenti se srovnatelnou výbavou a není oproti nim v ničem ošizený. Z toho důvodu bych mezi těmito třemi sourozenci měl jasno a sáhl bych po Seatu. 9/10 bodů jsou právem zasloužené.

img-responsive

Seat Tarraco FR | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Plusy

Originalita – design

Motor – dynamika, kultivovanost

Ergonomie

Sportovní sedadla

Stabilita

Perfektní jízdní vlastnosti

Komfort

Odhlučnění

Všestrannost

 

Minusy

Vyšší spotřeba

Tvrdší plasty v interiéru

Vytisknout

Diskuze: Test: Seat Tarraco FR novým koncernovým králem? Tiguan i Kodiaq dostávají pořádnou lekci!

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Renault

STARTUJE 1. ROČNÍK E-TECH TOURRENAULT PO ČESKÝCH MĚSTECH

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud