Test: Volkswagen Tiguan 2.0 TDI EVO 147 kW – v roce 2020 5. nejprodávanější vůz na světě, právem?

AutoRoad.cz / Lukáš Suchý, 27. dubna 2021, 20:09 Google+

Když se řekne středně veliké SUV, pravděpodobně se vám vybaví Kodiaq a Karoq. Pokud bychom zabrouzdali za naše hranice, tak většinu lidí napadne právě Tiguan. Ten opět v prodejích válcuje doposud nejprodávanějšího Golfa. V minulém roce se jich prodalo přes 600 tisíc, což je téměř o 130 tisíc více, než se prodalo Golfů. Pomineme-li veliké americké pick-up vozy, je Tiguan pátým nejprodávanějším vozem ne světě. Mělo by tedy logicky jít o naprosto perfektní a odladěný vůz, který je téměř bezchybný. Nebudu napínat, je dobrý, ale nějaké ty „ale“ má, a není jich úplně málo.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Volkswagen Tiguan

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Úvod

Jde o druhou generaci po rozsáhlém faceliftu, kde byl přepracován po vzoru nového Golfu hlavně předek. Dost zásahů ovšem proběhlo i v interiéru. Novinkou je také nejsilnější naftový dvoulitr s označením EVO, který je spojen se 7 stupňovým automatem DSG a pohonem 4x4.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Náš testovaný kousek je ve výbavě Elegance, která je nejvyšší, pomineme-li R-line a ostrou verzi R. V základu nabídne téměř vše, co řidič k běžnému životu potřebuje, ovšem náš vůz měl připlacené ještě panoramatické střešní okno, kamerový systém 360°, audio Harman/Kardon, head-up displej, lepší navigaci a mnoho dalšího. Většina těchto příplatků je fajn, ale nejsou nezbytné. Bohužel co nezbytné je, jsou adaptivní tlumiče DCC, které zde nemáme.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Exteriér

Takový „přifouknutý“ Golf. Oproti starší verzi si hlavně v oblasti přední masky a světlometů dost polepšil. Nové světlomety po vzoru Golfu spolu s maskou inspirované Touaregem tvoří vydařený celek, který není tak jednotvárný a nudný jako před modernizací. Boční profil je stále ostře řezaný a působí dobře, stejně jako záď vozu. Veliké 19 palcová kola vypadají skvěle.

Rozměry 4509/1839/2679 mm (délka, šířka, rozvor). Hmotnost vozu činí 1640 Kg.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Interiér

První usednutí do kožených sedadel je příjemné. Posed je vysoko, tak jak to bývá u SUV zvykem. Interiér působí vzdušně a prostorně. Pomáhá tomu skleněná střecha, která je dělená, takže je možné přední část otevřít a užívat si vítr ve vlasech.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Volant působí na první pohled vzhledem k velkému počtu tlačítek nepřehledně. Starší řešení, kde byl tempomat na páčce pod tou „blinkrovou“, bylo lepší. Nicméně po týdnu jsem si zvykl a ke konci testu mi to již nevadilo.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Infotainment je 8 palců veliký a funguje velmi slušně. Rozlišení je dobré a ovládání poměrně intuitivní. Největší problém vidím v absenci kolečka na hlasitost. Chcete-li rychle ztišit rádio, nelze to. Pokud to chcete udělat poslepu, musíte držet tlumící tlačítko na volantu, ale ani tak se zvuk neztiší dostatečně rychle.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Virtuální kokpit má pěknou a přehlednou grafiku. Měří 10,25 palců. Vyhovuje mi, že si můžete navolit, jaké ukazatele chcete mít uprostřed otáčkoměru a rychloměru. Jeho ovládání je sice trochu chaotické, ale rychle si zvyknete.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Ačkoliv nejsem zastánce celodotykových interiérů, tak řešení ovládání klimatizace, které je zde, mě až tak nerozčiluje. Narozdíl od nové Octavie, kde si vše musíte ovládat přes infotainment. Zde je alespoň samostatná zóna pod obrazovkou, která je věnovaná klimatizaci a výhřevu sedadel. Sice je vše dotykové, ale zrovna ovládání teploty je profilované, takže po slepu je možné jej nahmatat. Není to ideální, ale ani úplně nejhorší. Oceňuji přítomnost klasického tlačítka na vypnutí systému Stop-Start. Jediná výtka se line k jeho nešťastnému umístění za voličem převodovky tak, že jej řidič nevidí.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Prostornost je vzhledem k vnějším rozměrům velmi nadprůměrná. Vpředu i vzadu je prostoru tolik, že jej průměrně vzrostlí jedinci ani nevyužijí. Odkládacích prostorů je zde také dost. Šikovná je zadní řada sedadel, kterou je možno posouvat či celou sklopit téměř do roviny. Samotný zavazadelník nabídne 615 (1655) litrů. Nepotěší tvrdé plasty v oblasti kolen a ve dveřní výplni.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jízda

Vzhledem k tomu, že jsou zde veliká 19 palcová kola (pneumatiky 235/50/R19) a obyčejný podvozek, tak komfort není ideální. Na nerozbité silnici je to ještě dobré, ale žijeme, kde žijeme, takže je adaptivní podvozek s proměnnou tuhostí tlumičů v případě velikých kol nezbytný. Nabízela by se možnost mít menší kola, což ovšem v této Elegance výbavě nelze. Výbava Elegance totiž v základu dává 19 palcová kola, takže v podstatě nemáte jinou možnost, než připlatit adaptivní podvozek, pokud chcete opravdu pohodlné auto.

Na druhou stranu je ale nutno napsat, že v případě ostřejšího nájezdu do zatáčky vás vůz podrží, je předvídatelný a stabilní. Rozhodně není stavěn na rychlé vymetání okresek, ale zvládá to překvapivě slušně. Řízení je tradičně přesné, ale moc zpětné vazby nečekejte. Velmi příjemný je head-up displej a za tmy potěší výkonné LED světlomety.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Motor

Vznětová pohonná jednotka je novinkou, která nese označení EVO. Kultivovanost je velmi dobrá, do interiéru nepronikají žádné výrazné vibrace a odhlučnění je slušné. Projev motoru je mdlý, obzvlášť pak v režimu eco. Není to ovšem problém motoru, ale převodovky, která v honbě za nejlepší spotřebou a nízkými emisemi motor dost potlačuje. Reakce na plynový pedál je i v normálním režimu otřesná. Naštěstí je zde individuální režim, takže si můžete nastavit „sportovní“ reakci na plyn, pak už je odezva normální. Problém je ale poté v tom, že motor i při klidné jízdě točí zbytečně moc otáček, což se projevuje na spotřebě. Plusem je, že převodovka jinak necuká a jízda je velmi pohodlná. Především tedy pro posádku, řidič se bude s plynem trochu bojovat.

Dynamika jako taková je vzhledem ke kategorii více než dostatečná. Akcelerace na stovku trvá 7,5 sekund a maximální rychlost činí 216 km/h. Výkon motoru je příjemných 147 kW a 400 Nm. To nejsou vůbec špatná čísla. Co se spotřeby týče, tak je to vzhledem k hmotnosti a výšce vozu přijatelná hodnota. Dlouhodobá spotřeba za týdenní test byla 7,7 litru, nutno ovšem říct, že jsme nejezdili vyloženě „na spotřebu“. Kdybychom měli lehčí nohu, mohlo by to být o litr méně.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Spotřeba se při klidné městské jízdě pohybuje kolem 7 - 8 litrů. V případě ranní špičky klidně o litr více.

Kombinovaně si Tiguan řekne cca o 6 – 7 l.

Okresku zvládne i za 5,5 l. Dálničních 130 km/h bude znamenat 6,5 – 7 l.

Cena

Dostáváme se k bodu, který bude pro mnohé čtenáře lehkým šokem. Přiznám se, že i mě osobně překvapila cenovka námi testovaného kousku, která činí 1 373 800,-. Jasně, máme zde mnoho příplatků, ale ani bez nich to není úplně lidový vůz.  Tato motorizace v kombinaci s výbavou Elegance startuje na 1 171 900,-. Doba, kdy jste pořídili naftový Tiguan v pěkné výbavě se čtyřkolkou za 900 tisíc, je dávno pryč. Na druhou stranu proč ne, není levný a i přes to je prodejním trhákem, takže by byli ve VW hloupí, kdyby jej prodávali za staré ceny.

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Konkurence

Tiguanu konkuruje například Škoda Kodiaq, Hyundai Tuscon, Kia Sportage, Ford Kuga ale vzhledem k cenovce bych se jej nebál přirovnat i k Mercedesu GLB, BMW X1 nebo Audi Q3, kteří stojí podobné peníze a jsou zkrátka o něco dál.

Závěr

Volkswagen Tiguan je dobré univerzální auto, většina uživatelů s ním bude nadmíru spokojena. Má dobrý podvozek, motory, je praktický ale musíte počítat se sebevědomou cenovkou. Pokud budete chtít vyšší výbavu s velkými koly, určitě připlaťte 25 tis za adaptivní podvozek. Ten vám totiž zajistí ten správný komfort, který by v této kategorii měl být.

Námi testovaný Volkswagen Tiguan 2.0 TDI EVO dostává 7/10 bodů. Pokud by byl o trochu levnější a s menšími koly nebo adaptivním podvozkem, dostal by o bod více.

 

img-responsive

Volkswagen Tiguan | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Plusy

Praktičnost

Motor

Jízdní vlastnosti

Nadčasový design

 

Minusy

Cena

Odezva na plynový pedál

Lacinější materiály

Tvrdší podvozek

Vytisknout

Diskuze: Test: Volkswagen Tiguan 2.0 TDI EVO 147 kW – v roce 2020 5. nejprodávanější vůz na světě, právem?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Ilustrační fotografie

Ford hledá nové způsoby, jak usnadnit řízení za tmy

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud