Test: Toyota Camry – japonský samuraj, který se snaží vyhrát předem prohraný boj

AutoRoad.cz / Lukáš Suchý, 20. dubna 2021, 21:45 Google+

Když se v Česku řekne pojem „služební vozidlo“, pravděpodobně si představíte Škodovku – Fabia, Octavia a pro management Superb. Toyota Camry je vozem střední třídy, který je alternativou právě k vlajkové lodi z Mladé Boleslavi. A víte co? Je velmi dobrá. Překoná ovšem uznávaný a populární Superb?

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Toyota Camry

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Sdílejte článek

Úvod

Camry je celosvětovou ikonou, o které se ví, že je jedním z nejspolehlivějších aut vůbec. Zároveň je pohodlné, dobře vypadá a nestojí majlant. Není tak divu, že se jich celosvětově prodá více než 700 tisíc ročně. Od roku 1982 se prodalo přes 19 milionů kusů. Jde o nejprodávanější sedan na světě (v segmentu D/E). Největší prodeje jsou v Americe. Na českém trhu se kdysi dávno prodávala, ale úspěch neslavila. Po více než 14 let dlouhé pauze to Toyota opět zkouší. Nebude to mít ovšem lehké. Vůz je nabízený pouze s jedním motorem, což může být pro mnoho lidí kámen úrazu. Je zde atmosférický 2,5 litrový mild-hybridní čtyřválec, který je spojen s bezstupňovou převodovkou e-CVT.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Exteriér

Design je typicky japonský. Konzervativní jedinci s ním můžou mít možná problém, ale alespoň je originální. Za nás vypadá skvěle. Takový elegantní dálniční křižník. Jelikož se jedná o sedan, je zde výborná tuhost karoserie, což ovšem mnoho lidí odradí, protože přístup do jinak poměrně slušně velikého zavazadelníku (525 litrů) je horší. O absenci varianty kombi nemluvě.

Rozměry 4 885/1 840/2 825 mm (délka, šířka, rozvor). Hmotnost vozu činí 1670 kg.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Interiér

Uvnitř panuje velmi příjemná atmosféra. Jsou zde použity kvalitní materiály a středový panel je nepravidelně tvarovaný, což opět asi nenadchne každého, nicméně nám se to líbí. Sedadla jsou výborná a pohodlná. Pozice za volantem je příjemná. Ergonomie by mohla být o „fous“ lepší – rozmístění některých prvků je trochu nelogické.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Vzadu je místa na rozdávání a vzhledem k námi testované vrcholné výbavě Executive s příplatkovou „luxusní verzí pro zadní pasažéry“ máte pocit, jako byste seděli v o třídu větší limuzíně.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Nejenom, že jsou zadní sedadla možno elektricky polohovat, je zde i možnost na středové opěrce ovládat rádio, případně si připojit telefon a hrát svou hudbu. Dále zde je možnost zatáhnout si elektricky zadní sluneční roletku, zapnout výhřev sedadel nebo ovládat klimatizaci. Prostoru pro nohy je zde dostatek, ačkoliv ne tolik jako ve výše zmiňovaném Superbu.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Infotainment je bohužel celkem zastaralý – jak grafika, tak velikost – 8 palců. Na jeho ovládání si budete muset chvíli zvykat a ani po týdnu nemohu říct, že bych s ním byl spokojen. To stejné platí i o palubním počítači. Intuitivnost, kterou nabízí německé koncernové vozy je na mnohem lepší úrovni. Zajímavý je ukazatel energie, kde vidíte, zda běží spalovací motor, nebo jedete čistě jen na elektromotor. Zároveň vidíte, zda se zrovna dobíjí akumulátor, nebo naopak.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Jízda

Toyota zde vsadila na pohodlí a komfort pro posádku. Odpružení je zde vynikající, dlouho jsme v testu neměli tak pohodlný vůz, který je zároveň tuhý a v zatáčkách schopný. Stojí na nové platformě GA-K, která je o 70% pevnější, než předchůdce a zároveň má o 1,5 cm nižší těžiště. Camry je perfektně vyvážená a jízda s ní je naprosto uklidňující. Nerovnosti žehlí s naprostým přehledem. Dokonce je pohodlnější, než nedávno testovaný Land Rover Discovery na vzduchovém podvozku. Bravo!

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Řízení je příjemně tuhé a přesné. Nicméně toto není takové to „řidičské“ auto na vymetání okresek. Je zde použitý nový posilovač řízení, který se přesunul z tyče řízení přímo na hřeben. Dobrou zprávou ale je, že nejde o jeden z těch houpavých korábů, který vás při rychlejším nájezdu do zatáčky vyděsí svou nejistotou a dramatickými náklony karoserie.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Motor

Atmosférický hybridní čtyřválec je krásně tichý a kultivovaný. Poskytuje výkon 131 kW a kroutící moment 221 Nm. Celkový systémový výkon činí 160 kW.  Bezestupňová převodovka e-CVT je zde výborně odladěná a i při hrubším zacházením s plynem nezní jak vysavač. Dynamika není nijak závratná, ale rozhodně nejde o pomalé auto. Vlastně je celkem svižné, ale pocitově vám to nepřijde, protože je zde perfektní odhlučnění a vůz táhne konstantně, bez řazení. Kombinace malého elektromotoru s nepřeplňovanou pohonnou jednotkou je skvělá. Akcelerace na stovku zabere 8,3 sekundy a maximální rychlost je omezena na 180 km/h.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

EV režim – pokud máte nabitý akumulátor (6,5 Ah), který získává energii brzděním, tak můžete městské pocukávání jet jen na elektřinu. Funguje do 50 km/h, což je po městě naprosto dostačující. Nutno ovšem říct, že musíte mít dost lehkou nohu, jinak se automaticky připne klasický spalovací motor. Je zde i režim sport, který ovšem jede téměř totožně, jak ostatní módy. Nejlepší je tyto věci vůbec neřešit a nechat to na Toyotě, která vše vyřeší za vás. Vy už si jen vychutnáváte pohodovou jízdu.

Spotřeba po městě se dá držet kolem 5 litrů, což je skvělá hodnota.

Kombinovaná spotřeba, kdy je více používán spalovací motor činí kolem 6 l.

Dálniční tempo znamená konzumaci okolo 6 - 7,5 l.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Cena

Základní cenovka v nejnižší výbavě Comfort činí 920 000 kč. Výbava Prestige stojí o 30 tisíc více a vrcholná verze Executive stojí 1 050 000. Cena sice nezačíná nízko, ovšem vezmeme-li v potaz že jde o hybrid se slušným výkonem, je přiměřená a dostanete kus pořádného auta. Námi testovaný kousek má VIP paket a celková cenovka činí 1 165 000 Kč.

Konkurence

Mezi hlavní konkurenty se řadí Škoda Superb, Volkswagen Passat, Ford Mondeo nebo Mazda 6. Pokud „nebazírujete“ na kombíku s dieselem a podstatný je pro vás komfort a spolehlivost, je Camry nejlepší volbou. Pokud si potrpíte na sportovněji střiženou jízdu, je ideální zvolit v případě benzinové motorizace Mazdu a pokud sháníte naftu, tak Mondeo. Passat se Superbem jsou univerzálové někde mezi, kteří nenabídnou moc emocí, ale jsou to nadčasoví a dobří služebníci.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Závěr

Camry to nemá lehké, mám trochu obavy o její budoucnost na evropském trhu vzhledem ke konzervativním lidem, kteří v Evropě na koncern Volkswagen nedají dopustit. Je to opravdu veliká škoda, protože je lepším vozem než Škoda Superb a ostatní konkurenti. Tohle je definice perfektní manažerské limuzíny – elegantní, prostorná, tichá, naprosto skvělý komfortní podvozek, který vás podrží i při ostřejší jízdě na ranní „meeting“. Jezdí za podobné provozní náklady jako konkurenti s naftovým motorem, ale je o poznání spolehlivější a odvázanější. Pokud o ní uvažujete, neváhejte a jděte do ní, je totiž skvělá.

Toyota Camry si zaslouží 9/10 bodů.

img-responsive

Toyota Camry | foto: Lukáš Suchý, AutoRoad.cz

Plusy

Skvělý komfortní podvozek

Design – image

Originalita

Odhlučnění

Spolehlivost

Provozní náklady

Prostor pro posádku

Atmosférický motor ve spojení s elektromotorem

Parkování zdarma na modrých a fialových zónách

 

Minusy

Zastaralý a malý infotainment

Absence varianty kombi a naftových motorů

Oproti konkurenci omezený zavazadelník

Vytisknout

Diskuze: Test: Toyota Camry – japonský samuraj, který se snaží vyhrát předem prohraný boj

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Lexus ES - lepší odhlučnění, větší pohodlí při jízdě, nový dotykový displej, špičková aktivní bezpečnost, jedinečný pocit za volantem

Lexus odhalil luxusní manažerský sedan ES

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud