Auta jako z bondovky: Podívejte se, co chrání majitele neprůstřelných vozidel

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 4. ledna 2019, 16:13 Google+

Obrněné automobily už jsou na trhu poměrně dlouho a k jejich pravidelným uživatelům patří například politici, slavné celebrity a samozřejmě zámožní lidé. Věděli jste ale, jak jsou vlastně podobná vozidla upravována a co všechno vydrží? Pojďte se podívat přímo k jednomu z amerických výrobců.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Známý youtuber prověřil odolnost neprůstřelných automobilů a prozkoumal jejich techniku

Známý youtuber prověřil odolnost neprůstřelných automobilů a prozkoumal jejich techniku | foto: youtube.com

Sdílejte článek

Populární americký YouTuber z kanálu JerryRigEverything dostal pozvání na prohlídku závodu společnosti Armor Max, která se zabývá vývoje a stavbou pancéřovaných vozidel pro civilní trh. Nejednalo se však jen o obyčejnou komentovanou prohlídku - tentokrát bylo možné nahlédnout i do nitra vozů a klidně si na ně i zastřílet.

První zastávka byla u neprůstřelných skel, která bývají mnohými považována za nejslabší článek automobilů. Ostatně kdykoliv se střílí na někoho ve voze, s největší pravděpodobností bude mířit střelec právě přes sklo. A to si nyní mohl vyzkoušet i Jerry.

Na speciální střelnici nejprve střílel pistolí Glock ráže 9 mm na neprůstřelné sklo o síle 1 palec (cca 2,5 cm) a následně puškou AR-15 ráže 5.56 na neprůstřelné sklo o síle 1.5 palce (cca 3,81 cm). V obou případech se vrchní vrstvy skla poškodily, ani při opakovaných zásazích však projektil nepronikl skrze sklo. z vnitřní strany dokonce sklo ani nepopraskalo.

Během přesunu do samotné výrobní haly pak můžeme vidět vozidla, která jsou právě rozebírána a zakázkově osazována bezpečnostními prvky. K těm patří například nenápadná bílá tkanina, která se umisťuje na podlahu pod koberce čalounění. Ta pak v případě výbuchu granátu či náloží zabrání průniku střepin do kabiny.

Následuje pohled na rozebrané dveře,které dostaly silnější neprůstřelná skla. Kvůli tomu je však potřeba konstrukci dveří upravit a vyměnit motorek elektrického stahování oken za silnější. Při pohledu do vnitřku dveří pak můžeme vidět pláty speciálního materiálu, který zabrání průstřelu.

Bez ochrany však nesmí zůstat ani motor a zvláště pak jeho chladič. Pokud by totiž došlo k jeho průstřelu, motor začne ztrácet chladivo, začne se přehřívat a jeho posádka se brzy stane imobilní. K chladiči však stále musí proudit vzduch, což výrobce vyřešil velmi elegantně. Před chladičem je totiž jakási "žaluzie," která v případě zásahu odvádí projektil stranou od chladiče.

zdroj: youtube.com

V podbězích jsou umístěna kola s označením "runflat," jejichž ráfek je obalen speciální kovovou konstrukcí. I když je tedy pneumatika prostřelena a zničena, stále je možné pokračovat v jízdě - tedy aspoň sníženou rychlostí a s maximální opatrností.

Za pozornost ale stojí i příplatková výbava v podobě speciálního neprůstřelného lemování okolo rámu dveří a sloupků. Pokud by totiž některý z vystřelených projektilů zasáhl například rám dveří mezi neprůstřelným sklem a B sloupkem, existuje vysoká šance, že by mohl proniknout do kabiny a způsobit zranění.

Ověsit automobil neprůstřelným materiálem však znamená zvýšení jeho váhy, což se musí zákonitě projevit na jeho jízdních vlastnostech. Armor Max proto u svých vozidel upravuje i zavěšení a kompletně celý podvozek vozu tak, aby byla kompenzována přidaná hmotnost a vůz se choval stále stejně.

img-responsive

Známý youtuber prověřil odolnost neprůstřelných automobilů a prozkoumal jejich techniku | foto: youtube.com

V titulku jsme ale slibovali „auta jako z bondovek" a k tomu se dostaneme nyní. Některé vozy totiž mohou být chráněny například i elektrickým výbojem, který dostane každý, kdo by neoprávněně sahal po klice. Na její zadní části je totiž dvojice měděných proužků, které umí způsobit citelné bolesti ruky.

Za zadními koly je navíc umístěná speciální schránka s tzv. ježky. Malá krabička, jejíž ovládání je umístěno u místa řidiče, po své aktivaci vysype na zem několik naohýbaných drátěných ježků s ostrými hroty, které snadno prorazí pneumatiky vozu, který vás pronásleduje.

Na konci videa je pak vidět ještě střelba do neprůstřelných plátů, které Armor Max využívá ve svých automobilech. Tyto pláty se i přes svou odolnost vyznačují velice nízkou hmotností, takže tolik neovlivní výslednou hmotnost vozu a s tím související věci, jako je ovladatelnost nebo spotřeba. Díky své lehkosti však našly uplatnění například i ve vrtulnících, které nahánějí pytláky v Jižní Africe.

img-responsive

Známý youtuber prověřil odolnost neprůstřelných automobilů a prozkoumal jejich techniku | foto: youtube.com

Pláty jsou opět prověřeny střelbou z pistole ráže 9 mm a následně střelbou z pušky ráže 5.56. Při pohledu na vnější stranu není poškození téměř vidět - na vnitřní straně jsou pak jen drobné praskliny či vybouleniny - žádný projektil však materiálem nepronikl.

Armor Max uvádí, že pláty by měly vydržet cca 3 až 5 blízkých zásahů, ovšem to je v reálném prostředí celkem nemožné. Během střelby na jedoucí automobil dochází k velkému rozptylu, což opět snižuje šanci na průstřel. Armor Max tak prý eviduje i vozy, které nesly okolo 100 zásahů, přesto nebyla jejich ochrana překonána.

Vytisknout

Diskuze: Auta jako z bondovky: Podívejte se, co chrání majitele neprůstřelných vozidel

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Redaktoři německého motoristického časopisu „Auto Zeitung“ ocenili Hyundai jako „Nejinovativnější značku“

Hyundai se minulý rok skutečně vydařil, automobilka posbírala přes 50 různých…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud