První testy zimních pneumatik: Hned dva premianti pochází z České republiky

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 21. září 2017, 17:06 Google+

Německý časopis Automotorsport jako první přichází s testy zimních pneumatik pro rok 2017. Do testu zařadil rozměr 225/45 R 18, který sice může vypadat jako obutí pro sportovnější vozy, ale vyjíždí na něm i Škoda Octavia (nebo Superb), stejně jako Opel Insignia, Mazda 6 atd.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Test pneumatik: Dunlop WinterSport 5

Test pneumatik: Dunlop WinterSport 5 | foto: pneumatiky.cz

Sdílejte článek

Do testu byly zařazeny pneumatiky napříč cenovým spektrem a zkušebním vozem bylo BMW 430i. Celá akce probíhala ve Finsku, poblíž městečka Ivalo a zaměřila se na klasickou skladbu disciplín v každém počasí. Tzn. trakci, brzdění, odolnost vůči aquaplaningu nebo valivý odpor na suchu, mokru nebo sněhu.

A každoroční otázka zní: Našel dlouholetý (ale stárnoucí) šampion Continental WinterContact TS 850P přemožitele? Vyzyvatelů měl dost. Ambiciózní Hankook, nebo premianti v podobě Dunlopu a Michelinu mají dostatek technologií. Pro Nokian šlo prakticky o domácí prostředí. A Semperit nebo Cooper mohou vždy překvapit. Dost už ale předmluvy, zaměřme se na výsledky.

1. Místo

Continental WinterContact TS 850P

img-responsive

Test pneumatik: Continental WinterContact TS850P | foto: pneumatiky.cz

Vyrovnané (a skvělé) výsledky v každé disciplíně, k tomu dominantní chování na mokrém povrchu. To dělá z tohoto dezénu nezpochybnitelného vítěze. S přehledem obhájí svoji vyšší cenovku, když vám zaručí bezpečnou jízdu bez ohledu na podmínky. Navíc nabídne nízký valivý odpor, který vám vynaložené peníze vrátí zpět u benzinové pumpy. „Pro klasickou středoevropskou zimu nenajdete lepší pneumatiku, než je WinterContact TS 850P. Typickým povrchem je mokro nebo sněhová břečka, případně suchá a umrzlá silnice. Právě na takové podmínky je Continental dokonale vyladěný,“ komentuje výsledek ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier.

2. Místo

Dunlop Winter Sport 5

img-responsive

Test pneumatik: Dunlop WinterSport 5 | foto: pneumatiky.cz

Neudělal jedinou věc špatně, přesto skončil na druhém místě. Na rozdíl od Continentalu se totiž Dunlop ani v jedné disciplíně nedostal přes 9 bodů (max. 10). Zato osmibodových hodnocení posbíral hned několik. Což potvrzuje dokonale vyvážené vlastnosti. K tomu přidává výjimečně dobré brždění na sněhu. Pokud bychom hledali nedostatky za každou cenu, byl by to možná vyšší valivý odpor. Ale I tak si Winter sport 5 odnáší známku „Doporučeno“ a nižší cenovku než vítěz testu.

3. Místo

Semperit Speed-Grip 3

img-responsive

Test pneumatik: Semperit Speed-Grip 3 | foto: pneumatiky.cz

A tady přichází největší překvapení celého testu. Letošní novinka v přímém srovnání porazila prémiovější značky a připíše si první umístění na stupních vítězů. Její dominanta? Jednoznačně chování na sněhu, kde získala 9,9 bodů z 10. Jakkoliv od tohoto pláště není možné čekat nějaký sportovnější projev, můžete se na něj spolehnout kdykoliv od podzimu do jara. „A když nasněží, můžete jet s vědomím, že jste nemohli koupit nic lepšího. Navíc Semperit dominuje v poměru ceny a kvality, když je v porovnání s Continentalem zhruba o 20 % levnější,“ hodnotí rakouský dezén Schwangmaier z Pneumatiky.cz.

4. Místo

Michelin Pilot Alpin PA4

img-responsive

Test pneumatik: Michelin Pilot Alpin PA4 | foto: pneumatiky.cz

I když už je na trhu novinka v podobě Pilot Alpin 5, do testu se dostala prověřená generace PA4. Jde o pneumatiku se sportovnějším projevem, ať už se bavíme o chování na sněhu nebo na suchu. Na mokru vás spolehlivě podrží, a kdykoliv se bavíme o Michelinu, jako první nás napadne vysoký kilometrový průběh. S koupí francouzského pláště si tak pořizujete jistotu na několik sezón.

5. Místo

Fulda Kristall Control HP2

img-responsive

Test pneumatik: Fulda Kristall Control HP2 | foto: pneumatiky.cz

Druhé překvapení uzavírá TOP 5 a jako poslední v testu získává také známku „Doporučeno“. Německá Fulda se svou novinkou překvapila skvělým handlingem a trakcí, tak důležitou v zimních podmínkách. Rezervy bychom mohli najít v chování na mokré vozovce, ale ani tam vyloženě nezklame. I zde navíc hraje roli cena – za cenu střední třídy dostanete prémiové vlastnosti a jde o jasný cenový tip pro letošní zimu.

Jak dopadli ostatní?

Mírným zklamáním je až 6. místo pro Pirelli, kdy pneumatice kupodivu chyběl náznak sportovního chování a také v dalších disciplínách byla spíše průměrná. Někdo by se mohl divit špatnému výsledku Nokianu A4. Ten ale nabídl bezkonkurenčně nejmenší valivý odpor (dostal 10 bodů z 10) a exceloval na suchu. Na vodě a sněhu to ale bylo o něco slabší, proto jen průměrný výsledek. Pokud by se do testu dostal dezén D4, byla by situace odlišná.

Jihokorejské dezény HankookWinter i*cept evo2 W320 a Kumho WinterCraft WP71 se umístily na 8. a 9. místě. Minimálně pro Hankook jde o nepříjemné překvapení, kdy sice předvádí působivé výsledky na suchu a sněhu, ale na mokrém povrchu je to horší. Na posledním místě skončil Cooper WeatherMaster SA2 a je pouze podmíněně doporučen. Ani na jednom povrchu se nedostal přes 7,1 bodů, takže i přes nízkou cenu dokážeme najít lepší pneumatiky.

Česká stopa v testu

I když zde nenajdeme značku Barum, má Česká republika hned dva zástupce v TOP 3. „Jak vítězný Continental, tak bronzový Semperit se totiž vyrábí v tuzemské továrně,“ prozrazuje ředitel e-shopu Pneumatiky.cz Vojtěch Schwangmaier a dodává: „Koncernové značky navíc sdílí vybrané technologie právě s prémiovým brandem. Takže např. Barum dostane v dalších sezónách know how letošního Continentalu.“

Vytisknout

Diskuze: První testy zimních pneumatik: Hned dva premianti pochází z České republiky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Retro autobus Bender White 706 vozil turisty po národním parku Yellowstone od roku 1937

Stylovější autobus z 30. let nenajdete, White 706 má přitom za sebou desítky…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

  2. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud