Citroën SpaceTourer do detailu, Multivanu přibývá nová konkurence

ar6, 6. února 2016, 03:10 Google+ Geneva International Motor Show 2016

Segmentu osobních verzí středně velkých dodávek poměrně neohroženě vládnou Volkswagen Multivan a Mercedes-Benz Viano. Přidělat starosti by jim chtělo trio od PSA a Toyoty, poprvé odhalené koncem loňského roku. První z nich, Citroën SpaceTourer, se nyní představuje v nových detailech. A podle nich se německému duu minimálně vyrovná.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Citroën SpaceTourer nahrazuje model Jumpy, konkurovat chce Multivanu a třídě V.

Citroën SpaceTourer nahrazuje model Jumpy, konkurovat chce Multivanu a třídě V. | foto: Citroën

Sdílejte článek

Nástupce modelu Jumpy stojí na podvozkové platformě EMP2, kterou sdílí s C4 Picasso. Přední část je dokonce stejná jako u menších sourozenců, zbytek platformy byl uzpůsoben zaměření vozu. Důležité jsou především zesílené nápravy, vpředu typu pseudo MacPherson a vzadu s příčnými rameny. Důraz byl kladen také na komfort posádky, proto mají pružiny proměnnou tuhost a tlumiče proměnlivé tlumení podle zatížení.

Dostupné budou rozvory o délce 327 nebo 392 centimetrů, s nimiž lze kombinovat převisy karosérie o délce 80 nebo 115 centimetrů a hned tři délky karosérie. Nejkratší XS má 460 centimetrů, prostřední M 495 centimetrů a nejdelší XL celých 530 centimetrů. Provedení XS je kombinováno s krátkým rozvorem i převisem, čímž vznikne v zavazadelníku 1978 litrů, modely M a XL mají v obou případech delší rozvor a liší se pouze převisem. Krátký má v zavazadlovém prostoru 2381 litrů, dlouhý 2932 litrů. Všechny objemové hodnoty platí pro pětimístné uspořádání se vzad vysunutou druhou řadou sedadel.

img-responsive

Víko kufru s otevíratelným oknem, Citroën SpaceTourer. | foto: Citroën

Na šířku mají všechna tři provedení 192 centimetrů, na výšku potom jen o 2 centimetry méně. Pohodlnější nastupování do druhé a třetí řady sedadel (ty mají k dispozici vlastní střešní panel pro ovládání klimatizace a osvětlení) zajišťují boční posuvné dveře se šířkou až 93 centimetrů a možností automatického ovládání. Celkem se dovnitř usadí do tří řady maximálně devět cestujících. SpaceTourer Feel a Shine jsou k dispozici se všemi třemi délkami karosérie a pěti, sedmi nebo osmi místy k sezení. Tato provedení jsou určena především početnějším rodinám, neboť sedadla se pohybují po kolejničkách a kromě řidičova mají sklopitelné opěradlo.

Jako taxi nebo hotelový minibus nejlépe poslouží SpaceTourer Business ve třech délkách s pěti až devíti místy k sezení. SpaceTourer Business Lounge bude dostupný v délkách M a XL, dovnitř se poskládá šest nebo sedm lidí. Druhou řadu sedadel lze otočit proti směru jízdy, v nabídce nechybí ani kožené čalounění, skládací stolek nebo tónovaná skla. Citroën předpokládá největší poptávku z řad větších firem, využívajících vozidlo jako mobilní kancelář.

img-responsive

Uvnitř může být až devět míst k sezení, Citroën SpaceTourer. | foto: Citroën

Pracoviště řidiče minimálně na fotkách působí dojmem téměř až osobního vozu. Mírně zvýšená palubní deska má údajně přinést pocit větší důvěry ve vozidlo, ruku v ruce s ní jde i zvýšená poloha sedadla řidiče. Středové konzoli dominuje, ve vyšších výbavových verzích, multimediální systém se sedmipalcovou dotykovou obrazovkou a rozhraními MirrorLink, Mirror Screen a Apple CarPlay. Poslední jmenované ale nebude, minimálně v době uvedení na trh, v tuzemsku k dispozici.

Vyšší verzí infotainmentu je Citroën Connect Nav se sedmipalcovým displejem, trojdimenzionální navigací, hlasovým ovládáním, a funkcí Mirror Screen. Zajímavou položkou je head up displej, dříve se u podobných automobilů vůbec nevyskytující. Součástí volitelné výbavy bude také dvoudílné střešní okno s integrovanou clonou. Po celé kabině je celkem 74 litrů úložných prostor, přičemž do kapes ve dveřích dáte i PET láhve o objemu 1,5 litru. Čalounění obstarává jeden ze dvou vzorů látky, umělá kůže nebo pravá kůže. Méně hluku od motoru, kol i okolí se dovnitř dostane díky dodatečně namontovaným tlumícím materiálům a zesíleným sklům.

img-responsive

Přehledná palubní deska nového Citroënu SpaceTourer. | foto: Citroën

Zvenku SpaceTourer nenadchne, ale ani neurazí. Přední světla jsou umístěná hodně vysoko, mezi nimi nechybí tradiční maska s dvojitým šípem. V předním nárazníku nechybí černé otvory sání, do nichž jsou zakomponovány také mlhovky a nad nimi LED diody denního svícení. Nejzajímavější na zadní části nejsou ani tak vertikální světla, ale otevíratelné sklo pátých dveří, což usnadňuje nakládání menších předmětů. V nabídce bude celkem devět laků karosérie (černá Onyx, modrá Imperial, hnědá Rich Oak, šedá Platinum, šedá Aluminium, oranžová Tourmaline, modrá Lagoon, písková Sable a bílá Banquise) a až 17palcová litá kola.

Motorová paleta obsahuje čtyři výkonové verze naftového čtyřválce BlueHDi s modulem selektivní katalytické redukce, filtrem pevných části s aditivem a oxidačním katalyzátorem, zabudovaným u výstupu z motoru. Nejslabší specifikace má 95 koní a je vybavena manuální nebo šestistupňovou pilotovanou převodovkou, následují výkony 115 a 150 koní s manuální převodovkou a konečně 180 koní se šestistupňovým automatem. Spotřeba se dle verze pohybuje mezi 5,2 - 5,8 l/100 km. Dostupný bude systém Grip Control, což je vylepšený protiprokluzový systém, optimalizující mobilitu předních kol podle typu terénu, podvozek je údajně připraven také na zástavbu pohonu všech kol od společnosti Dangel.

Nad bezpečnostní „bdí“ celá řada moderních asistentů. Dočkáme se tak sledování mrtvého úhlu, varování před neúmyslným opuštěním jízdního pruhu, čtení značek s rychlostním omezením, hlídání pozornosti řidiče, varování před rizikem srážky, nouzového brzdění nebo adaptivního tempomatu. Specialitou jsou systémy Top Rear Vision, umožňující sledovat pomocí kamery až 180stupňový úhel za vozidlem, respektive Coffee Break Alert, upozorňující řidiče na nutnost přestávky po dvou hodinách nepřetržité jízdy. I díky tomu získal SpaceTourer loni pět hvězdiček Euro NCAP.

Vytisknout

Diskuze: Citroën SpaceTourer do detailu, Multivanu přibývá nová konkurence

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Subaru BRZ

TEST: Subaru BRZ 2016 si smlsne i na BMW M3!

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud