Výroba nové Toyoty Yaris zahájena

AutoRoad.cz, 13. července 2020, 13:12 Google+

Toyota Yaris 4. generace zažívá v tomto měsíci dvě premiéry.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
TMMF zahájení výroby

TMMF zahájení výroby | foto: Toyota

Sdílejte článek

Toyota Yaris 4. generace zažívá v tomto měsíci dvě premiéry. První premiérou je představení tohoto legendárního vozidla segmentu malých aut v dealerské síti Toyota, druhou je spuštění sériové výroby.

Toyota Yaris 4. generace je postupně představována v jednotlivých dealerstvích po celé České republice a s tímto představením jsou přijímány i první závazné objednávky. Především zákazníci mající již Toyotu Yaris či jiný typ Toyoty ve své garáži uvítali možnost prohlédnout si nejnovější typ hybridní verze Toyota Yaris a vozidlo přímo objednat.


V jiné části Evropy, konkrétně na severu Francie ve výrobním závodu Valenciennes, byla současně spuštěná sériová výroba nového Yarise 4. generace.

img-responsive

Toyota Yaris 4. generace | foto: Toyota

Tento kompaktní vůz je postaven na nové podvozkové platformě TNGA (Toyota New Global Architecture) GA-B, která se vyznačuje vyšší tuhosti přinášející lepší jízdní komfort, úsporu hmotnosti, ale především vyšší bezpečnost z hlediska pohlcování energie v případě havárie. Nová Toyota Yaris 4. generace je zcela novým vozem, inovace se týkají i hlavních komponent vozidel. Nový Yaris je vybaven nejnovější generací motoru 1,5 litru TNGA, který se vyrábí v Evropě, v závodu Toyota Motor Manufacturing Poland.

img-responsive

TMMF zahájení výroby | foto: Toyota

Zbrusu nový Yaris, navržený pro evropské zákazníky a vyráběný v Evropě (stejně jako první generace), díky podvozkové platformě TNGA GA-B přináší zcela nové proporce karoserie a neotřelý sportovní design. Koncepce karoserie velkého-malého vozu nabízí i přes kompaktní vnější rozměry prostorný interiér a díky novým hlavním skupinám vylepšenou jízdní dynamiku. To vše slibuje vysokou užitnou hodnotu vozidla i nezapomenutelný jízdní zážitek.

Nejnovější čtvrtá generace hybridního systému pohonu nabízí delší jízdu v režimu EV, více než 20% snížení emisí CO2 a spotřeby paliva oproti současné generaci a dále i agilnější odezvu a ještě lepší jízdní vlastnosti. Vůz je kromě toho navržen tak, aby se stal celosvětově nejbezpečnějším kompaktním vozem. Za tímto účelem používá špičkové systémy aktivní i pasivní bezpečnosti. Jedná se např. o bezpečnostní paket Toyota Safety Sense (TSS), tedy sestavu technologií aktivní bezpečnosti s cílem napomoci předcházet nehodám nebo zmírňovat jejich následky za nejrůznějších dopravních situací, dále např. celosvětově první centrální airbag v segmentu kompaktních vozů.

img-responsive

TMMF zahájení výroby | foto: Toyota

O hospodárnosti provozu vypovídají výsledky homologačních měření pro Yaris nové generace podle metodiky WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure). Emise CO2 jsou 85 g/km a spotřeba paliva 3,7 l/100 km. Navíc Toyota je známá tím, že výsledky homologačních zkoušek jsou podobné spotřebě paliva, které dosahují uživatelé těchto vozidel při běžném provozu.

Toyota Motor Manufacturing France (TMMF) se tímto stala čtvrtým závodem v Evropě, který zahájil výrobu vozidel založených na platformě TNGA – tento krok již učinila Toyota Motor Manufacturing Turkey (modely Toyota C-HR a Corolla Sedan), Toyota Motor Manufacturing UK v Burnastonu (Corolla Hatchback a Touring Sports) a Toyota Motor Russia (Camry a RAV4 pro vybrané trhy).

img-responsive

TMMF zahájení výroby | foto: Toyota

Do výroby vozidel postavených na platformě TNGA bylo zapotřebí investovat dalších 300 milionů eur, což je ekvivalent cca poloviny původních investic do závodu TMMF. Všechny výrobní úseky TMMF prošly modernizací zahrnující nové vybavení a technologie ve prospěch vyšší ergonomie a produktivity.

img-responsive

TMMF zahájení výroby | foto: Toyota

Šlo například o zásadní rozšíření haly na výrobu plastů, která se zvětšila o dalších 3 500 m2 kvůli instalaci nových vstřikovacích a lakovacích linek, což nyní umožňuje vnitropodnikovou výrobu nových plastových dílů. Předpokládá se, že počet stálých pracovníků TMMF do konce roku 2020 dosáhne 3600 lidí.

img-responsive

Toyota CROSS | foto: Toyota

Po zahájení výroby čtvrté generace modelu Yaris bude v této továrně v polovině roku 2021 zahájena výroba druhého modelu modelu Yarisu a to SUV třídy B Yaris Cross.

Vytisknout

Diskuze: Výroba nové Toyoty Yaris zahájena

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Hyundai XCIENT Fuel Cell, první těžká nákladní auta na vodík míří do Evropy

Hyundai XCIENT Fuel Cell, první těžké nákladní auto na vodík míří do Evropy

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud