BMW představilo svá nejsilnější SUV, modely X5 a X7 dostaly přeplňované motory V8

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 23. května 2019, 11:06 Google+

Nové vrcholné verze vozů SAV (Sports Activity Vehicles) vyšší třídy a luxusního segmentu s motory V8 vybavenými technologiemi BMW TwinPower Turbo s výkonem 390 kW/530 k. Specificky upravené podvozky s M sportovním diferenciálem na zadní nápravě. Výsledkem je nová dimenze mimořádné výkonnosti.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
BMW X7 M50i

BMW X7 M50i | foto: BMW

Sdílejte článek

Dva nové špičkové modely rodiny BMW X oslňují mimořádným vzhledem a odpovídajícími výkony. Jejich koncentrovanou sílu generuje nový 8válcový motor s technologiemi BMW TwinPower Turbo s maximálním výkonem 390 kW/530 k, který pracuje v modelech BMW X5 M50i (kombinovaná spotřeba paliva: 10,7–10,5 l/100 km, kombinované emise CO2: 243–238 g/km) a BMW X7 M50i (kombinovaná spotřeba paliva: 11,1–10,9 l/100 km, kombinované emise CO2: 252–248 g/km). Tyto nové vrcholné motory víc než kdy předtím podtrhují sportovní charakter nejnovější generace původního SAV modelu a také vůbec prvního BMW X v kategorii luxusních vozů. Oba tyto vozy kombinují motor V8 s inteligentním pohonem všech kol BMW xDrive a pro ně specifickou technikou podvozku, vyvinutou na základě poznatků divize BMW M GmbH. 

Stejně jako technika pohonu a podvozku prošly důsledným procesem vývoje také specifické designové prvky nového BMW X5 M50i a nového BMW X7 M50i. Jeho výsledkem je dechberoucí vzhled. Exkluzivní charakter nových osmiválcových modelů se ale odráží také v extrémně bohaté standardní výbavě. Výroba nového BMW X5 M50i a nového BMW X7 M50i začne v srpnu 2019 v závodě BMW ve Spartanburgu v USA a do prodeje se tyto vozy dostanou na podzim 2019. 

Nový motor V8 s mimořádnou silou a charakteristickým zvukem. 

Motor s objemem 4,4 litru nového BMW X5 M50i a nového BMW X7 M50i svým mohutným nástupem výkonu a točivého momentu jasně potvrzuje pověstné rysy osmiválcových jednotek. Motor V8 poskytuje velmi působivou úroveň výkonu – ať už dáváte přednost klidné a pohodové jízdě v nízkých otáčkách nebo ostrým rozjezdům a sportovní jízdě. Ve srovnání s předchozí generací osmiválcového motoru došlo k přepracování několika komponent. Mezi ně patří blok motoru, vložky válců, písty, klikový hřídel, hlava válců, a především dále zdokonalená technologie BMW TwinPower Turbo. Turbodmychadla umístěná mezi řadami válců jsou nyní větší, zatímco přímé vstřikování paliva nově pracuje s tlakem až 350 bar. Soubor technologií zahrnuje také nejnovější verze plně variabilního časování ventilů VALVETRONIC a proměnného časování vačkových hřídelů double VANOS.

Nový motor V8 bryskně reaguje i na nejmenší sešlápnutí plynového pedálu. Maximální točivý moment 750 Nm osmiválec generuje již při 1800 1/min a neměnný zůstává k dispozici až do 4600 1/min. Tomu odpovídá i značný výkon, kterým nový motor disponuje: 390 kW/530 k v rozmezí 5500 až 6000 1/min. Výsledkem je, že nové BMW X5 M50i dokáže zrychlit z 0 na 100 km/h za 4,3 sekundy. Nové BMW X7 M50i tento úkol dokončí za 4,7 sekundy. 

Špičkový nástup výkonu je doprovázen působivým zvukovým doprovodem, který generuje standardně dodávaný M sportovní výfuk. Prostřednictvím tlačítek Driving Experience Control může řidič volit mezi extrémně sportovním nebo více na komfort orientovaným nastavením systémů vozu. Schopnosti motoru jsou díky tomu mnohem rozmanitější. V režimech SPORT a SPORT PLUS má přímější charakteristiku plynový pedál a současně je také intenzivnější nárůst výkonu a zvukový doprovod. 

8stupňová automatická převodovka Steptronic Sport, pohon všech kol BMW xDrive a M sportovní diferenciál pro vzrušující výkony. 

Sílu obou těchto nových sportovně orientovaných modelů kategorie SAV doplňuje specificky řešený systém přenosu výkonu. Nový motor V8 je standardně kombinován s 8stupňovou automatickou převodovkou Steptronic Sport, která se vyznačuje vysoce dynamickými změnami rychlostních stupňů. Pro manuální změny rychlostních stupňů jsou na volantu umístěny řadicí páčky. Funkce Launch Control umožňuje pro nejvyšší možnou dynamiku maximálně účinné zrychlení z nulové rychlosti. 

Nejnovější verze pohonu BMW xDrive rozděluje točivý moment motoru mezi kola přední a zadní nápravy způsobem, který umožňuje rychlou a přesnou adaptaci na aktuální jízdní situaci. Inteligentní systém pohonu všech kol zvyšuje agilitu i trakci nového BMW X5 M50i a nového BMW X7 M50i, stejně jako zlepšuje jízdní stabilitu za každého počasí a na jakémkoliv typu povrchu. Sportovní projev systému je zajištěn jeho zvýšenou preferencí zadní nápravy při rozdělování hnací síly. Kromě toho je součástí standardní výbavy nového BMW X5 M50i a nového BMW X7 M50i také M sportovní diferenciál. Kuželový diferenciál s elektronicky řízenou svorností omezuje rozdíl v rychlosti otáčení kol zadní nápravy a umožňuje tak vysoce dynamické výjezdy ze zatáček. Kromě toho M sportovní diferenciál, který je propojen se stabilizačním systémem DSC (Dynamic Stability Control), optimalizuje trakci a přenos výkonu při jízdě po nezpevněném povrchu nebo po povrchu s rychle se měnící přilnavostí. Zabraňuje tak protáčení kol z důvodu nedostatečné přilnavosti tím, že točivý moment přesměruje na druhé kolo. 

Specifický podvozek pro mimořádně kvalitní jízdu. 

Aby bylo možné v maximální míře využít značný potenciál výkonného nového motoru, byly podvozky nového BMW X5 M50i a nového BMW X7 M50i specificky upraveny na základě poznatků BMW M GmbH. Oba modely mají zavěšení kol tvořené dvojitými příčnými rameny vpředu a pětiprvkovou zadní nápravou. Specifická je nejen geometrie, ale také elastokinematika zavěšení kol a samozřejmě i charakteristika odpružení a tlumení. Standardní výbava zahrnuje elektromechanické řízení s funkcí Servotronic a M sportovní brzdy s modře lakovanými brzdovými třmeny doplněnými logem M. Oba modely přijíždějí na 21“ kolech z lehké slitiny s různým rozměrem pneumatik pro přední a zadní nápravu. Volitelně jsou dostupná také 22palcová kola z lehké slitiny, opět obutá do kombinovaných pneumatik. 

img-responsive

BMW X7 M50i | foto: BMW

Nové BMW X5 M50i je vybaveno Adaptivním M podvozkem. Stiskem tlačítka lze zvolit jedno ze dvou nastavení elektronicky řízených tlumičů (COMFORT a SPORT). Nové BMW X7 M50i je vybaveno vzduchovým odpružením na obou nápravách, které je volitelně dostupné také pro BMW X5 M50i. V režimu SPORT, stejně jako v rychlostech přesahujících 138 km/h, automaticky snižuje světlou výšku vozu o 20 mm. Řidič je ale také schopen upravit světlou výšku stiskem tlačítka v kokpitu. Možné je například ji zvýšit ve dvou úrovních až o 40 mm, což se hodí například při jízdě v terénu. 

Pro oba modely je volitelně nabízeno integrální aktivní řízení, které dále zvyšuje agilitu vozu. Zároveň zlepšuje chování vozu při přejíždění z jednoho jízdního pruhu do druhého a manévrovatelnost v městském provozu tím, že v závislosti na rychlosti natáčí kola zadní nápravy buď ve stejném, nebo v opačném směru oproti kolům přední nápravy. Další zlepšení jízdních vlastností a dynamiky zajištěných integrálním aktivním řízením mohou přinést aktivní stabilizátory, které pomocí elektromotorů umístěných na přední a zadní nápravě zajišťují změnu jejich tuhosti, a tím rychlé a přesné vrovnávání bočních náklonů karoserie při dynamické jízdě zatáčkami. Oba tyto systémy jsou nedílnou součástí volitelného Adaptivního M podvozku Professional pro nové BMW X5 M50i a volitelné výbavy Executive Drive Pro pro nové BMW X7 M50i.

Design a výbava: exkluzivní vzhled s luxusní atmosférou.

Specifické designové prvky slouží ke zdůraznění exkluzivního a sportovního charakteru nového BMW X5 M50i a nového BMW X7 M50i již na první pohled. Extra velké nasávací otvory v předním nárazníku jsou jasným ukazatelem nároků motoru V8 na chlazení. Výjimečný status 8válcových modelů podobným stylem podtrhuje i unikátní design nástavců prahů a zadního nárazníku, leskle černé okenní lišty BMW Individual high-gloss Shadow Line a vybrané prvky v šedém provedení Cerium Grey.

Interiér obou vrcholných modelů rodiny BMW X se vyznačuje M koženým volantem, voličem převodovky s logem M, koženým perforovaným čalouněním Vernasca s kontrastním prošíváním, hliníkovým obložením interiéru Aluminium Tetragon (BMW X5 M50i) nebo lesklým dřevěným obložením interiéru Fineline Black s metalickým efektem. Všechny tyto prvky společně vytvářejí luxusní atmosféru se sportovním nádechem. Vše doplňuje další sériová výbava v podobě například podsvícených prahových lišt s logem „M50i“, antracitové čalounění stropu (BMW X5 M50i), alcantarové antracitové čalounění stropu (BMW X7 M50i) nebo Hi-Fi reproduktory (BMW X5 M50i) či audiosystém Harman Kardon s prostorovým zvukem (BMW X7 M50i).

Vytisknout

Diskuze: BMW představilo svá nejsilnější SUV, modely X5 a X7 dostaly přeplňované motory V8

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto

Nový závod automobilky Škoda? Ve výběru zůstávají poslední dva státy

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud