Tesla konečně představila nejlevnější Model 3. Kvůli jeho ceně však zavírá dealerství

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 1. března 2019, 11:24 Google+

Elektrická Tesla Model 3 je po všech stranách zajímavým vozem, již od prvního představení jsme však všichni s napětím očekávali příchod „nejdostupnějšího modelu," který měl nabídnout fantastické parametry za těžko uvěřitelnou cenu. A po letech čekaní, kdy už to s Teslou vypadalo opravdu bledě, jsme se dočkali. Ani tak se ale představení nového modelu neobejde bez značné kontroverze.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Tesla Model 3

Tesla Model 3 | foto: wheelsage.org

Sdílejte článek

Po téměř dvouletém čekání se svět konečně dočkal představení dlouho slibované a očekávané Tesly Model 3 za 35 000 dolarů, tedy cca 789 000 Kč. Značně osekaná Tesla nakonec dorazila dříve, než jsme vůbec očekávalo. Ani tentokrát se to však neobešlo bez jisté kontroverze.

Základem nabídky  se tak nově stává Model 3 Standard Range, jehož dojezd se oproti dražím modelům zkrátil na stále slušných 220 mil, tedy cca 354 kilometrů. Vůz je však stále schopen pokořit rychlost 96 km/h za 5.6 sekundy a maximální rychlost dosahuje 209 km/h.

Nízká cena se kromě dojezdu a výkonu podepsala i na interiéru, který má do tradiční opulentnosti Tesly celkem daleko. Volant i sedadla si nově nastavíte pouze ručně, nikoliv elektricky. Sedadla jsou navíc čalouněna běžnou látkou, namísto prémiových materiálů. Vůz také přišel o několik funkcí ovládaných z centrálního panelu a jeho audio-systém už také není co býval. Podle informací The Drive by však i základní model měl nabídnout vyhřívání sedadel.

Zákazníci, kteří budou ochotní připlatit 2 000 dolarů (cca 45 000 Kč), mohou získat Model 3 Standard Rang Plus. Ten již nabídne výrazně širší paletu komfortní výbavy, včetně elektricky nastavitelných sedadel a volantu, LED mlhovek, atd. Dojezd se navíc zvýší na 240 mil (386 km), akcelerace z 0 na 96 km/h se zkrátí na 5.3 sekundy a maximální rychlost se posune na 225 km/h.

Zahájení prodeje nových modelů automobilka oznámila ve čtvrtek a rovnou zahájila i předprodej se zálohou 2 500 dolarů, tedy cca 56 000 Kč. Vůz je zatím dostupný pouze na americkém trhu, s jeho rozšířením na evropský a čínský trh se však počítá během následujících 3 až 6 měsíců. Jak ovšem Musk poznamenal na Twitteru, kvůli přepravě a poplatkům se může cena na zámořských trzích pohybovat až o 25 % výše.

Aby si však automobilka mohla dovolit prodej nejlevnějšího modelu, musela hledat možnosti, kde osekat své náklady. A tak se nakonec rozhodla uzavřít své dealerství a prodávat vozidla už jen pouze on-line. Přechod na čistě internetový obchodní model by měl automobilce pomoci ušetřit zhruba 6 % nákladů.

Kolik showroomů bude uzavřeno a kolik zaměstnanců přijde v následujících měsících o práci zatím Tesla nezveřejnila, podle Elona Muska byl však tento krok jedinou možností, jak nabídnout dlouho slibovaný nejlevnější Model 3 a současně udržet finanční stabilitu automobilky, uvádí web The Drive. Minimálně na území USA si však Tesla stále bude muset poradit cca s 11 státy, které nedovolují prodej aut bez fyzické existence showroomů.

Kromě oznámení o zahájení prodeje nejlevnějšího Modelu 3, který by se k prvním zákazníkům mohl dostat již během tohoto měsíce, také Tesly oznámila chystaný bezdrátový upgrade pro stávající vlastníky Modelu 3. Ten by měl u všech vozidel zvýšit výkon zhruba o 5 %, přičemž majitelé varianty Long Range s pohonem zadních kol se mohou těšit na vyšší dojezd až 523 km, zatímco majitelé modelu Performance by měli být schopni dosáhnout maximální rychlosti až 260.7 km/h, jak uvádí web Carscoops.

Vytisknout

Diskuze: Tesla konečně představila nejlevnější Model 3. Kvůli jeho ceně však zavírá dealerství

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Volkswagen Passat Variant R-Line Edition

Passat Variant R-Line Edition: Ženevská premiéra nabídne exkluzivní edici o…

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud