Zlatý volant navštíví čtyři velká jména světového motorsportu

AutoRoad.cz, 27. prosince 2018, 22:59 Google+

Tradiční motoristická anketa Zlatý volant nabídne v rámci svého 42. ročníku řadu zajímavých zahraničních VIP hostů. K Ralfu Schumacherovi a Alexi Barrosovi přibyli také bývalý pilot F1 Gabriele Tarquini nebo slavný německý pilot závodních tahačů Jochen Hahn.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Fotografie z loňského ročníku ankety Zlatý volant

Fotografie z loňského ročníku ankety Zlatý volant | foto: Pozitif

Sdílejte článek

Na své si jistě přijdou čeští fanoušci F1, protože 20. února navštíví galavečer Zlatého volantu v prostorech pražské Pragovky slavný pilot F1 Ralf Schumacher, který stál za svou kariéru 27x na stupních vítězů a 6x dokonce zvítězil. Závodit začal již ve třech letech, z motokár přešel do německého seriálu formule 3 nebo japonské Formula Nippon. V F1 působil mezi lety 1997–2007, a to ve stájích Jordan, Williams a Toyota. Na vrcholu byl v letech 2001-2002, kdy se umístil celkově čtvrtý. Přítomnost R. Schumachera naváže na účast dalších ikon světa F1, které již v minulosti Zlatý volant navštívili. Těmi jsou třeba Mika Häkinnen, David Coulthard nebo Michael Schumacher.

img-responsive

Michael Schumacher se zlatým volantem v roce 2012 | foto: Pozitif

Svou návštěvou poctí galavečer Zlatého volantu také populární závodník série ETRC Jochen Hahn, který si v letošní sezóně připsal už popáté titul mistra Evropy. Čtyřiačtyřicetiletý Jochen Hahn, který navázal na úspěšnou závodní kariéru svého otce Konrada, se drží volantu závodního tahače již od roku 2000. Evropskou sérii poprvé vyhrál v roce 2011 a svůj triumf zopakoval také v následujících dvou letech. Znovu zvítězil v roce 2016, v loňské sezóně mu vítězství sebral český jezdec Adam Lacko, kterému úspěch v ETRC přinesl již třetí trofej Zlatého volantu. V sezóně 2018 se v čele tabulky pěvně držel opět Hahn se svým tahačem Iveco a Lacka nechal za sebou na druhém místě. Oba se společně setkají v netradičním prostředí pražské Pragovky.

Zajímavou postavou světového motorsportu je bezesporu italský jezdec Gabriele Tarquini, který v době svého angažmá v F1 držel smolný rekord v počtu neúspěšných kvalifikací. Za dobu svého působení v této sérii mezi lety 1987 až 1995 neprošel kvalifikací celkem 40x, z toho pětadvacetkrát se nedostal z předkvalifikace. Z celkem 78 Velkých cen získal jeden jediný bod. Obratem v jeho závodnické kariéře byly závody cestovních vozů. V roce 1994 zvítězil v britské BTCC, v roce 2003 v ETCC, v roce 2009 s vozem Seat ve WTCC a letos s vozem Hyundai vyhrál sérii WTCR. Vítězstvím na mistrovství světa cestovních vozů před devíti lety si ve svých 47 letech navíc připsal rekord coby nejstarší držitel titulu mistra světa v závodech FIA. Dnes šestapadesátiletý závodník tento rekord zopakoval svým letošním vítězstvím ve WTCR.

img-responsive

Bývalý pilot F1 a cestovních vozů Gabriele Tarquini se zúčastnil ankety Zlatý volant v roce 2018 | foto: Pozitif

Také příznivci závodů motocyklů si přijdou na své. Na Zlatém volantu se budou moci setkat s brazilským motocyklovým závodníkem Alexem Barrosem, který se zapsal do historie, když v roce 1990 ve svých teprve dvaceti letech nastoupil jako dosud nejmladší jezdec do seriálu mistrovství světa silničních motocyklů v nejvyšší kubatuře 500ccm. V sérii, která se od roku 2002 přejmenovala na MotoGP, závodil celých 17 sezón. Za tu dobu odstartoval ve 163 závodech, čtyři z nich vyhrál, osmnáctkrát stanul na stupních vítězů a získal celkem 1347 bodů. V celkové tabulce se celkem pětkrát umístil na 4. místě. Barros převezme trofej Zlatých řídítek za celoživotní přínos.

img-responsive

Expilot nejsilnější kubatury světového motocyklového šampionátu Alex Barros se zúčastnil ankety Zlatý volant v roce 2018 | foto: Pozitif

Motocykloví fanoušci jistě ocení také expozici stroje, na kterém letos Jakub Kornfeil na Masarykově okruhu v Brně vybojoval třetí místo v závodě Moto3. Účast na Zlatém volantu nepřislíbili pouze závodníci, ale také přední představitelé velkých sérií. Akce se zúčastní například Nuncia Corvino z WTCR nebo promotér ETRA, evropské asociace závodů tahačů.

„Na Zlatém volantu se potkají přední představitelé motorsportu z Čech i ze zahraničí. Osobně doufám, že zástupci velkých sérií mají v Praze ambici oslovit některé z talentovaných českých jezdců,“ uzavírá Jana Svobodová, výkonná ředitelka pořadatelské agentury Pozitif.

Vytisknout

Diskuze: Zlatý volant navštíví čtyři velká jména světového motorsportu

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

černý kouř

Bílý, modrý, černý kouř z výfuku. Kdy je nutné situaci řešit?

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

  2. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud