Politici okrádání nečinně přihlíží. Zvýšeným pokutám se lumpové smějí

AutoRoad.cz, 25. července 2018, 00:02 Google+

Na Slovensku slaví v boji se stáčením kilometrů jeden úspěch za druhým. Za prvních šest měsíců používání systému ODO-pass, který je inspirovaný belgickým řešením Car-pass, zde klesl počet stočených aut ze 42,6 % na 11,26 %, tedy o více než 31 %. Situace v České republice se oproti tomu spíše zhoršuje. Podle čtvrtletního zhodnocení trhu s ojetými vozidly vypracovaného společností CEBIA, došlo v prvním pololetí letošního roku k meziročnímu zvýšení podílu aut, která mají udávaný stav odometrů do 100 tisíc kilometrů, a to z 22 na 37 %. Vzhledem k tomu, že se nesnížilo průměrné stáří prodaných vozidel, je zřejmě na vině ještě razantnější stáčení než dříve.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Sdílejte článek

„V letošním roce došlo k výraznému meziročnímu nárůstu aut s kilometrovým nájezdem do 100 tisíc km. Vzhledem k tomu, že se nesnížilo průměrné stáří vozidel, které se pohybuje stále na hranici 10 let, je pravděpodobné, že řada těchto vozidel má stočené počitadlo. S tím souvisí i nárůst ceny za ojetá vozidla. Letos došlo k meziročnímu nárůstu podílu vozidel, která se prodávají za více než 200 tisíc Kč (z 35 na 45 %). Průměrná cena dosáhla hranice 220 tisíc Kč“, přibližuje aktuální výsledky pravidelné analýzy ředitel společnosti CEBIA Martin Pajer.

Průměrné stočení se podle odhadů CEBIE nyní v ČR pohybuje okolo 115 tisíc kilometrů, celkový podíl stočených vozidel pak prý stále zůstává okolo 40 %, kdy lze nejvíce manipulací vysledovat u aut dovezených ze zahraničí.

img-responsive

Ilustrační foto | foto: pixabay.com

Na Slovensku je situace jiná i u zmiňovaného průměrného stočení. U aut z Nizozemí šlo o ponížení o zhruba 77 300 km, u těch belgických průměrně o 54 600 km. Jejich systém ale dokázal bezpečně zachytit také jeden Ford Transit, kde bylo počitadlo upraveno o 541 630 km a vůz se prodával jen s jen zhruba 164 000 najetými kilometry.

Kdy zavede ČR systém „car-pass“?

„Vždy, když vidím tyto statistiky, tak se musím ptát, proč u nás ještě nebyl systém na bázi belgického řešení Car-pass už dávno zaveden. Pořád se vymýšlí jen nějaké nové tresty a pokuty, které ale mají na samotný trh jen malý dopad a třeba v Německu nedošlo k poklesu ani více než 10 let po zavedení trestu odnětí svobody,“ komentuje statistiky europoslanec Tomáš Zdechovský, který se problematikou zabývá už několik let a v Evropském parlamentu pomohl prosadit, aby se celoevropským řešením zabývala i Evropská komise.

„Osobně se mi ale příliš nechce čekat, až Komise legislativu zpracuje, a ta projde Parlamentem i Radou, což bude bohužel otázkou několika let. Chtěl bych, aby se Česká republika zachovala jako Slovensko, pro které bylo vyřešení situace opravdu prioritou, systém sami zavedli a statistiky jednoznačně ukazují, že udělali dobře,“ doplňuje Zdechovský.

U pass-systémů jde o to, že konkrétní vozidlo získá k technickému průkazu ještě speciální certifikaci ve formě průkazky, do níž se opisuje stav počitadla pokaždé, když majitel auta navštíví STK, servis apod. Historie vozidla je tak snadno dohledatelná a auto bez průkazky neprodejné. Certifikace stojí od 3 do 7 EUR podle toho, jak podrobné údaje majitel vyžaduje. Další výdaje nejsou a nemusí se jezdit ani na žádné speciální kontroly jen kvůli odečtu. Administrativa navíc je tak minimální.

Vytisknout

Diskuze: Politici okrádání nečinně přihlíží. Zvýšeným pokutám se lumpové smějí

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Škoda-LIAZ 100.55 Dakar

Česká auta nebyla jen Škoda a Tatra. Kam se poděl Liaz nebo Tedom?

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud