Legendární Humvee dostal nástupce, zaujme NXT 360 evropské armády?

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 12. června 2018, 11:04 Google+

Armádní vozidlo HMMWV, které zná většina z nás pod označením Humvee, už slouží v americké armádě několik desetiletí. Za tu dobu si získalo celosvětovou popularitu, ovšem také pěkně zestárlo a přestalo vyhovovat podmínkám současných bojišť. Automobilka AM General, která stála za jeho zrodem, proto představila jeho novou generaci.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
NXT 360 je nástupcem legendárního Humvee

NXT 360 je nástupcem legendárního Humvee | foto: AM General

Sdílejte článek

Humvee byl v očích mnoha military-nadšenců naprosto dokonalým a nezastavitelným strojem, ovšem války v Iráku a Afghánistánu celkem rychle ukázaly, že zastavit ho není zas takový problém. Jako největší slabina se ukázaly mini a nástražné výbušné systémy, ovšem problémů měl HMMWV podstatně více, což vedlo k jeho rychlým úpravám a modifikacím ještě v poli.

Společnost AM General však nyní na akci Eurosatory v Paříži, což je jakýsi autosalon s vojenskou technikou, představila projekt NXT 360, který je v podstatně výrazným vylepšením klasického Humvee, které vyjelo na silnice již před 34 lety.

Vylepšení se týkalo všech důležitých součástí, včetně jízdních vlastností. Pohyb v terénu tak prý výrazně zlepší větší kola s většími pneumatikami, vyšší světlý výška, delší zdvih tlumičů a zvětšené nájezdové úhly. Kromě toho dostal NXT i výkonnější vzduchový kompresor, díky kterému může rychleji regulovat nahuštění pneumatik pro jízdu v terénu nebo na silnici.

Velké zlepšení oproti tradičnímu Humvee mělo proběhnout zejména v bezpečnosti pro posádku. NXT 360 se inspirovalo u mnoha obrněných vozidel z Afghánistánu i Iráku a posádce nyní zajišťuje ochranu na úrovni B7 - karoserie i skla by tedy měla odolat výstřelům z pušky typu AK-47 a to ze všech směrů a úhlů.

Největší slabinou HMMWV však nebyly střely z ručních zbraní, ale výbušniny, miny, granáty, střely z RPG, atd. Nové NXT 360 proto vylepšilo ochranu podvozku a to zásadním způsobem. Přední kola mají odolat výbuchu do úrovně Stanag 2a, což představuje odolnost například proti 6-kilogramové protitankové mině. Zadní kola pak vydrží výbuch granátu. Sedadla i čalounění v kabině je navíc navrženo tak, aby pohltilo sílu exploze a ochránilo tak posádku. Samozřejmostí jsou pak systémy ABS a ESP - protože i armáda potřebuje na silnicích cestovat bezpečně.

A pokud vás už na začátku zarazilo, proč AM General představuje nový model Humvee v Evropě, odpověď je jednoduchá. Americká armáda už totiž našla náhradu, kterou bude Oshkosh L-ATV, který byl vyvíjen speciálně pro současná bojiště. O modernizaci HMMWV zkrátka nebyl zájem.

Dělostřelecký komplet Hawkyey 105 mm je jedním z nejlehčích a nejmobilnějších na světě - jeho základem je totiž klasické Humvee | zdroj: youtube.com

Jakkoliv je ovšem Oshkosh nový a moderní, jeho ceny nejsou zrovna příznivé. AM General si proto uvědomuje, že například v Evropě by mohl být o nový NXT 360 slušný zájem. Jedná se totiž o schopné a odolné vozidlo, které může nabídnout velkou variabilitu a jeho základ má za sebou léta aktivní služby.

Jedním z příjemných bonusů by navíc mohl být i nový dělostřelecký komplet Hawkeye 105 mm, který byl také představen na výstavě Eurosatory. V podstatě se jedná o jeden z nejlehčích a nejmobilnějších dělostřeleckých kompletů, jaký byl kdy postaven - dělo je totiž umístěno právě na upraveném vozidle HMMWV

Vytisknout

Diskuze: Legendární Humvee dostal nástupce, zaujme NXT 360 evropské armády?

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Společnost Domino's Pizza se pustila do masivních oprav výmolů

Podnikatelé napravují chyby státu? Neuvěříte, kdo začal opravovat rozbité…

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud