První novodobý český kabriolet? Škoda Sunroq přichází

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 4. června 2018, 12:41 Aktualizováno 5.6.2018, 18:57 Google+

Začali v říjnu 2017. A v červnu 2018 spatřil světlo mladoboleslavských školních dílen nový žákovský vůz Škoda Sunroq s nebývalým potenciálem zaplnit mezeru na trhu. Žákovský projekt Azubi Car již pátým rokem umožňuje škodováckým studentům hodit za hlavu konvence, ve spolupráci s profesionály vytvořit unikátní koncept nového vozidla a přivést na svět zbrusu nový model vozů Škoda.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Letošní žákovský koncepční vůz se jmenuje Škoda Sunroq. Jméno bylo vybráno z několika set návrhů zaslaných zákazníky a fanoušky značky Škoda na sociálních sítích.

Letošní žákovský koncepční vůz se jmenuje Škoda Sunroq. Jméno bylo vybráno z několika set návrhů zaslaných zákazníky a fanoušky značky Škoda na sociálních sítích. | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

V letošním týmu se sešlo 23 studentů různých oborů podnikového učiliště Škoda Auto v Mladé Boleslavi. Při práci na nové studii se ujali rolí konstruktérů, interiérových i exteriérových návrhářů, mechaniků nebo i marketingových odborníků. K ruce jim po celou dobu byli profesionálové, se kterými mohli jednotlivé fáze prodiskutovat, a nechat si posvětit jejich proveditelnost. „Počáteční fáze, která zahrnovala konzultaci se škodováckými odborníky nebyla úplně jednoduchá, ale hodně přínosná. A co jsme se naučili ze všeho nejvíc? Určitě obstojně argumentovat, což se nám v budoucnu bude určitě hodit,” komentují vývoj svého vozu žáci.

Jako základ při vývoji nového vozu slouží žákům každoročně jeden ze sériových modelů Škoda . Základem pro ten letošní se stala Škoda Karoq. A z oblíbeného SUV se zrodil vůz v úpravě kabrio.

Studentský tým šikovně zkombinoval pozitiva obou kategorií, a ke koncepci SUV přidal své pojetí zábavy. Cílovou skupinou jsou mladí lidé, kteří mohou auto třeba naložit surfovými prkny, a zároveň si při cestě za zážitky užívat vítr ve vlasech a slunce v zádech. Možná právě proto vybrali studenti z návrhů fanoušků na Facebooku jako nejlepší jméno Sunroq.

Výběr jména pro nový žákovský vůz byl totiž oproti jiným ročníkům pojat netradičně. Kromě názvů, se kterými přišli sami studenti, byla navíc uspořádána fanouškovská soutěž na facebookovém profilu Škoda . Z velkého množství návrhů pak autoři vozu vybrali právě Sunroq, protože nejlépe vystihuje jeho samotné pojetí - kabriolet, kam svítí slunce a je ideálním společníkem pro letní prázdninové cestování. Dynamický šmrncovní design sportovního vozu dává jasně najevo, že Sunroq nebyl stvořen pro obyčejné ježdění na nákupy.

Tahle sluneční jízda má být svižná a zábavná, aniž byste museli volit zrovna nejnovější dálnici. Díky SUV prvkům zvládne tenhle model i lehčí terén. Délka, šířka i rozvor modelu Sunroq jsou společné s vozem Karoq. Zůstal také výkonný čtyřválcový motor 1.5 TSI. Podstatnou změnou je pochopitelně úplně přepracovaná karoserie. Po odstranění střechy se mladí konstruktéři pustili do úpravy dveří, přepracovali také design sloupků A a B.

Podívejte se, jak vznikal první novodobý mladoboleslavský kabriolet Škoda Sunroq | zdroj: youtube.com

Zadní část vozidla už neměla šanci vůbec - kompletně se proměnila a Škoda Sunroq se chlubí novými pátými dveřmi. Pozornosti týmu neunikl žádný detail. Do posledního je dotažené osvětlení - Sunroq má podsvícené kliky, blinkry jsou vybaveny specifickými detaily. A kdybyste náhodou zapomněli, čím že to vlastně jedete, stačí mrknout na vozovku. Za tmy se na ni totiž z předních i zadních nárazníků promítá logo Škoda .

Každý rok to vypadalo, že už se nastupující týmy nemají šanci vytasit s konceptem, který by se vyrovnal těm předchozím. Letošní ročník Azubi Car však přinesl další model, který vytřel zrak doposud zažitým konvencím. „Velkou inspirací pro nás byl jeden z předchozích modelů Škoda Atero, který představili naši předchůdci v roce 2016. Naší hlavní ambicí bylo postavit sportovní vůz, který mladé lidi na první pohled doslova uchvátí. To se nám, myslíme, dost povedlo,” shodují se studenti. 

Vytisknout

Diskuze: První novodobý český kabriolet? Škoda Sunroq přichází

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

Honda 0 Series

Honda 0 Series je elektrická vesmírná loď. Japonci s novým elektromobilem mají vysoké ambice

reklama

Doporučujeme

Volkswagen I.D. R Pikes Peak

Volkswagen provětral svůj elektrický závoďák, jeho výkony překvapily i pilota

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud