Premiéra modelu Lexus UX: Nový druh crossoveru

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 7. března 2018, 16:44 Google+

Automobilka Lexus připravila na ženevský autosalon 2018 světovou premiéru nového modelu UX: nespoutaného crossoveru navrženého přímo pro dnešní obyvatele měst, hledající svěží, moderní a dynamický vůz, odpovídající požadavkům luxusního životního stylu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Lexus UX

Lexus UX | foto: Lexus

Sdílejte článek

Cílem UX není podrobit se zavedeným představám o vzhledu robustních crossoverů, ale nabídnout kompaktní design, robustní a stylový současně, bořící zvyklosti v tomto segmentu a přinášející něco markantnějšího a dynamičtějšího. Uvedený designový přístup je zřejmý například ze způsobu vytažení předních i zadních blatníků směrem ven ze základního tvaru vozidla, který opticky vytryskává z vřetenovité masky chladiče a obepíná celou kabinu. Pečlivě tvarované povrchy exteriéru jsou jednoduché a současně poutavé, s důrazem na pevnost a dynamiku.

K pocitu bezpečí přispívá uspořádání předních světlometů a vřetenovité masky, začleněné do hlubokého a robustního tvaru tvořeného kapotou a nárazníkem. Zhuštěné tvary zadní partie ostře kontrastují s vytaženými lemy blatníků, které zdůrazňují dynamický a robustní charakter crossoveru.

Zadní skupinové svítilny s originálním a propracovaným vzhledem jsou nejen poutavé, ale také zlepšují aerodynamiku a jízdní chování. Obě zadní svítilny jsou propojeny průběžnou světelnou linkou napříč celou zádí a dodávají tak UX jedinečný světelný podpis při pohledu zezadu. Linka tvořená pásem 120LED diod se lehce zužuje směrem doprostřed a v nejužším bodě je silná pouhé 3 mm. Tento design, zde poprvé použitý v praxi, by se měl stát novým charakteristickým prvkem vozů Lexus.

Pro UX připravili návrháři čtyři nové typy kol z lehkých slitin o velikosti 17 a 18". Pětipaprsková 17" kola jako první na světě používají speciální aerodynamický design.

Rozměry a karoserie

Model UX měří na délku 4 495 mm, je vysoký 1 520 mm, široký 1 840 mm a přijíždí s rozvorem 2 640 mm. Rozestup 870 mm mezi pasažéry zaručuje spoustu místa pro zadní cestující, zatímco délka prostoru pro náklad činí velkorysých 791 mm.

Proporce vozu umožňují skvělou manévrovatelnost a v dané třídě zaručují nejlepší poloměr otáčení 5,2 m. Z pohledu řidiče je významná menší vzdálenost mezi kyčelním kloubem a patou, díky níž má řidič pocit připomínající spíše řízení hatchbacku než SUV.

Design interiéru

Interiér je místem těsné interakce řidiče s vozidlem. Snahou návrhářů bylo proto odbourat hranice mezi exteriérem a interiérem, a dosáhnout tak hladké návaznosti. Výsledkem je vynikající výhled řidiče z vozidla s jasnou představou o rozměrech karoserie. Tato filozofie je nejvíce patrná ze sedadla řidiče, kde horní část přístrojového panelu opticky přesahuje až za čelní sklo. Naopak při pohledu zvenčí kapota budí dojem, jako by byla přímo spojena s přístrojovým panelem. Použité řešení se inspirovalo tradiční japonskou filozofií, která rozostřuje hranice mezi vnitřkem domu a jeho okolím.

Na člověka zaměřený přístup se promítá i do návrhu interiéru UX, kde se uplatňuje filozofie „v dosahu sedadla“, spočívající v tom, že ovládání všech důležitých funkcí vozidla se soustřeďuje kolem sedadla řidiče.

ATRAKTIVNÍ JÍZDNÍ SCHOPNOSTI

Konstrukce modelu UX tradičně staví na záměru nabídnout „elegantní jízdní schopnosti s pocitem bezpečí“, stejně jako u ostatních modelů Lexus. Základem je zde nová globální architektura podvozku
GA-C, v rámci značky Lexus použitá vůbec poprvé.

Premiéru mají i dvě nové pohonné jednotky: nový hybridní pohon čtvrté generace s autonomním dobíjením, disponující výkonem 131 kW/178 k1 v kombinaci s pohonem samotných předních nebo všech kol (E-Four) ve verzi UX 250h; resp. nový benzínový motor 2,0 litru s vysokou termodynamickou účinností a možností kombinace s novou bezestupňovou automatickou převodovkou Direct Shift ve verzi UX 200. Ve snaze naplnit ambice UX v otázkách dynamiky a jízdních schopností byla vyvinuta i soustava odpružení, řízení a pneumatiky.

Čtvrtá generace hybridního pohonu s autonomním dobíjením pro UX 250h

Lexus UX 250h bude používat nový hybridní systém čtvrté generace s autonomním dobíjením, jehož součástí je nový benzínový čtyřválec 2,0 litru a elektronická převodovka s plynule měnitelným převodem (CVT). Tato varianta se bude nabízet s pohonem předních nebo všech kol (systém E-Four).

Nový motor vykazuje vysokou termodynamickou účinnost a výkon; předběžná hodnota maximálního výkonu celé soustavy činí 131 kW/178 k (plně hybridním systém s autonomním dobíjením, kombinace spalovacího motoru a elektromotoru).

img-responsive

Lexus UX | foto: Lexus

Systém pohonu E-Four

UX 250h se systémem pohonu E-Four a dalším elektromotorem na zadní nápravě umožňuje jízdu s oběma poháněnými nápravami. Při akceleraci, průjezdu zatáčkami nebo jízdě na kluzkém povrchu se výkon automaticky rozděluje mezi přední a zadní kola. Pokud systém zaznamená zhoršený záběr zadních kol, může zvýšit úroveň výkonu směrovaného na zadní nápravu z 60 až na cca 80 procent (za rychlostí až do 70 km/h), a tak napomoci k co nejlepší ovladatelnosti a stabilitě.

Nový benzínový motor 2,0 litru pro UX 200

Verzi UX 200 pohání nový benzínový motor 2,0 litru, u kterého konstruktéři usilovali o vysokou úroveň dynamiky a nízké emise i spotřebu paliva. Řadový čtyřválec využívá vysokorychlostní spalování k dosažení vyšší termodynamické účinnosti.

Z řešení napomáhajících k uvedeným parametrům v nejrůznějších jízdních situacích jmenujme vstřikovače s více otvory pro přímé vstřikování paliva, olejové čerpadlo se spojitě proměnným zdvihovým objemem, systém variabilního chlazení a inteligentní systém proměnného časování sacích ventilů VVT-iE. Výsledkem je maximální termodynamická účinnost přibližně 40 % – nejvyšší v dané třídě v rámci motorů pro osobní automobily.

img-responsive

Lexus UX | foto: Lexus

Bezpečnost

UX je nabízeno s nejnovější verzí bezpečnostního paketu Lexus Safety System+, jehož součástí je bezpečnostní systém pro předcházení kolizím (PCS) se schopností rozpoznávat chodce po setmění. Rozšířené funkce radaru systému PCS nyní umožňují detekovat za denního světla i cyklisty – účastníky silničního provozu, kteří jsou obětí dopravní nehody poměrně často1. Technologický paket pro model UX zahrnuje též systém Lexus Co DRIVE na podporu řízení (asistent pro sledování stopy a adaptivní tempomat), automatické přepínání dálkových světel / adaptivní systém ovládání dálkových světel a systém rozpoznávání dopravních značek2.

Systém podpůrného brzdění při parkování dokáže rozpoznat nebezpečí střetu vozidla s překážkou v cestě, resp. s jiným vozidlem přijíždějícím zezadu, a automaticky omezit hnací výkon, zahájit brzdění a aktivovat zvukové i optické varování ve snaze snížit pravděpodobnost kolize, nebo alespoň omezit případné škody v případě nárazu.

UX F SPORT

UX v provedení F SPORT ihned rozpoznáme podle stylistických prvků s akcentem na nízký a široký postoj s odkazem na sportovní jízdní schopnosti vozu. Exkluzivní rastr masky chladiče na přídi hlásá příslušnost k označení Lexus F SPORT, zde ještě výraznější díky velkým rámečkům mlhových světel s chromovými profily ve tvaru písmene L a detailním provedením, odrážejícím rastr se vzorem F na masce chladiče.

F SPORT používá exkluzivní naladění podvozku s úpravami pružin i stabilizátorů a zadními tlumiči aktivního odpružení pro přesný, stabilní a citlivý handling. Nabízí se i v kombinaci se speciálně upravenou verzí nového systému adaptivního odpružení AVS, který známe z vlajkového kupé Lexus LC. Cílem konstruktérů bylo zajistit tlumicí síly přinášející zážitky za volantem, ale při zachování tradičně pohodlné jízdy. Tlumicí síly se za jízdy v přímém směru potlačují, ale naopak v zatáčkách nebo při přejíždění mezi pruhy se zvyšují v zájmu stability s minimálními náklony karoserie. Na přání montovaný systém AVS je funkčně propojen s režimem Sport S+, který lze nastavit voličem jízdních režimů Drive Mode Select.

img-responsive

Lexus UX | foto: Lexus

Požitek z jízdy lze dále vylepšit akustickým systémem ASC (Active Sound Control), který pomocí akustické zpětné vazby vytváří zvukové efekty přeřazování nahoru či dolů jako u vozidel s vícestupňovou automatickou převodovkou. Další funkce SID (Sonic Interaction Design) pro úpravu akustiky mění zvuk v kabině vozidla za jízdy v režimu Sport S+ (S+ Sound). Funkci lze na přání vypnout pomocí spínače ASC.

Vytisknout

Diskuze: Premiéra modelu Lexus UX: Nový druh crossoveru

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe

Mercedes-AMG GT 4-Door Coupe? Praktický divoch do rodiny s výkonem 650 koní

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud