Kia Picanto X-Line: Prcek povýšený na SUV

Antonín Marek / AutoRoad.cz, 7. září 2017, 16:54 Google+

Kia ještě před veřejnou premiérou na letošním autosalonu IAA ve Frankfurtu odhalila některé podrobnosti k novému modelu Picanto X-Line, inspirovaný kategorií crossoverů. Nový přírůstek do rodiny Picanto se po premiéře 12. září objeví v evropských autosalonech; zahájení prodeje je naplánováno na poslední čtvrtletí roku 2017.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Kia Picanto X-Line

Kia Picanto X-Line | foto: Kia Motors ČR

Sdílejte článek

Nová varianta X-Line dále zvyšuje atraktivitu nejmenšího modelu Kia s označením Picanto a spojuje nejlepší tradiční kvality tohoto vozu s novým vzhledem, který se inspiroval populárními řadami crossoverů a SUV značky Kia, včetně modelů Sportage a Sorento. Robustní design je zvýrazněn kontrastními barevnými pakety a větší světlou výškou (oproti standardnímu Picantu činí nárůst 15 mm na výsledných 156 mm), což pro řidiče zároveň znamená lepší výhled na silnici. Přínosem nové varianty je i pohon 1,0 litru T-GDI (zkr. Turbocharged Gasoline Direct Injection – přeplňovaný motor s přímým vstřikováním benzínu), díky němuž je Picanto nejvýkonnějším modelem s tímto označením v historii.

Komentuje Michael Cole, COO společnosti Kia Motors Europe: „Letos jsme v Evropě již uvedli nové Picanto, které se v této době prodává lépe než předchůdce. Pololetní prodeje Picanta meziročně vzrostly o 23 % na 31 827 vozů, a jde tak o jeden z našich nejlépe prodávaných modelů na světových trzích. Nové provedení X-Line by prodeje mělo ještě posílit.“

Picanto svým designem odkazuje na vozy SUV

Nové Picanto uvedené počátkem roku 2017 přineslo smělý a dynamický design a jeho nová varianta X-Line představuje řadu nových designových prvků s robustním vzhledem. Picanto X-Line s charakteristickou tygří maskou chladiče zaujme nápadnějšími nárazníky ve stylu vozů SUV, včetně ochranných krytů nárazníků imitujících kov (vpředu a vzadu), dodávajících vozu sebejistější vzhled vozidla do nepříznivých podmínek. Jedinečným prvkem X-Line je i lemování kolem masky chladiče a předních mlhových světel v limetkově zeleném tónu (v nabídce jsou i stříbrné dekory). Větší světlou výšku vozu zase opticky zvýrazňuje černé lemování kolem podběhů kol.

img-responsive

Kia Picanto X-Line | foto: Kia Motors ČR

Motor 1,0 litru T-GDI o výkonu 100 koní – nejvýkonnější Picanto v historii

Nové Picanto X-Line pohání přeplňovaný tříválec Kia 1,0 litru T-GDI. Nový kompaktní a lehký motor, dříve nabízený pouze pro modelovou řadu cee’d a nové Rio, bude poprvé k dispozici i zájemcům o novou variantu modelu Picanto.

Nový a lehký motor T-GDI kromě mimořádně nízké spotřeby a emisí přispívá ke snadné ovladatelnosti a čitelnému jízdnímu charakteru. Výkonnější motor jen minimálně zatěžuje přední nápravu, a znásobuje tak potěšení za volantem Picanta. Pohonná jednotka 1,0 litru T-GDI dosahuje maxima výkonu 100 koní při 4500 ot/min a točivého momentu 172 Nm v rozpětí 1500 až 4000 ot/min. Nejvýkonnější motor v historii modelu Picanto udílí vozům v provedení X-Line zrychlení z 0 na 100 km/h za 10,1 sekundy. S novým pohonem pak vůz vykazuje spotřebu pouhých 4,5 litru/100 km při emisích CO2 na úrovni od 104 g/km (kombinovaný cyklus, dle metodiky NEDC).

Nový motor 1,0 litru T-GDI bude také k dispozici pro variantu Picanto GT-Line inspirovanou světem motorsportu (parametry výkonu a točivého momentu jsou identické).

Picanto třetí generace: Kvalita, technologie a všestrannost

Pro Picanto X-Line je k dispozici mnoho prvků výbavy, které známe z ostatních provedení řady Picanto, jako např. 16" litá kola, hliníkové pedály, LED světla denního svícení nebo mlhová světla, anténa ve tvaru žraločí ploutve a bezklíčový vstup. Velký „plovoucí“ dotykový displej o úhlopříčce 7" zprostředkuje funkce navigace s 3D mapami; propojení se smartphony pak zajišťuje podpora pro Apple CarPlay™ a Android Auto™. Pro vozy v provedení X-Line je k dispozici i zadní parkovací kamera, bezdrátové dobíjení smartphonů a zdířka USB. Picanto X-Line podobně jako varianta GT Line standardně nabízí sportovní zploštělý volant.

Nové Picanto je nejbezpečnějším vozem třídy minivozů, jaký kdy Kia vyráběla: využívá karoserii z kvalitnější vysokopevnostní oceli AHSS a nabízí šest airbagů již v základu (čelní, boční pro přední cestující a hlavové); na přání je k dispozici i kolenní airbag. Z prvků aktivní bezpečnosti jmenujme standardně dodávaný stabilizační systém VSM s elektronickým řízením stability vozu (ESC), zajišťující maximálně bezpečnou ovladatelnost při brzdění a průjezdu zatáčkami. Nové Picanto kromě toho dokáže nabídnout i nezávislý systém nouzového brzdění (AEB) – klíčovou technologii navrženou ke zvýšení bezpečnosti při pohybu ve městě.

img-responsive

Kia Picanto X-Line | foto: Kia Motors ČR

Kabina Picanta nabízí na poměry třídy skutečně velkorysé rozměry; cestující zde mají k dispozici více místa pro nohy a nad hlavou než u všech konkurenčních modelů segmentu A (minivozy). Zavazadelník pak nabídne 255 litrů (VDA) – nejvíce v dané třídě. Sklopením zadních opěradel dělených v poměru 60:40 lze pro náklad připravit až 1010 litrů.

Kia Picanto X-Line se začne prodávat během posledního čtvrtletí 2017

Kia bude Picanto tradičně nabízet s jedinečnou sedmiletou zárukou Kia (s omezením na 150 tis. km) již ve standardu. Picanto X-Line se v Evropě začne prodávat během posledního čtvrtletí roku 2017.

Vytisknout

Diskuze: Kia Picanto X-Line: Prcek povýšený na SUV

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Ilustrační foto - Grafický koncept BMW i5 z Behance.net, jehož autorem je Filbert Tjangnaka

BMW i5 potvrzeno? Automobilka brzy představí nový elektromobil

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud