Nový Arteon poprvé v upoutávce (1:34) | video: youtube.com

Pod líbivou karosérií najdeme modulární platformu MQB s délkou 4862 milimetrů a rozvorem 2841 milimetrů. Karosérie doplňuje šířku 1871 milimetrů a výšku 1427 milimetrů. To slibuje dostatek prostoru oficiálně pro pět cestujících (pro nohy je vzadu rekordních 1016 milimetrů) a 563 až 1557 litrů zavazadel. Ti si nicméně neužijí zrovna velkou dávku originality. Většinu prvků jsme už tak nějak viděli v Passatu, a to včetně centrálních analogových hodin a protažených výdechů ventilace. Po zajímavém zevnějšku trochu zklamání. Chybět nebude infotainment s dotykovou obrazovkou o úhlopříčce 6,5 až 9,2 palce. Poslední jmenovaná navigace Discover Pro má skleněný design o ovládání gesty. Přístrojovou desku může tvořit 12,3palcový displej. Čalounění bude podle výbavy vyrobeno z látky, Alcantary, kůže nebo kůže Nappa. Na výběr bude několik barevných provedení, a to včetně dekoračních ploch palubní desky.

Motorový prostor si zabere celkem šest jednotek. Základem je 1.5 TSI Evo o výkonu 110 kW (150 k) s manuální šestikvaltem nebo sedmistupňovým DSG (to ale nebude dostupné v Německu). Větší dvoulitr TSI s výkonem 140 kW (190 k) i 206 kW (280 k) dostane vždy DSG a u silnější verze i pohon všech kol. Turbodiesely TDI mají shodný dvoulitrový objem a výkon 110 kW (150 k), 140 kW (190 k) a se dvěma turbodmychadly 176 kW (240 k). Dva slabší mají šestistupňový manuál nebo sedmistupňové DSG (verze s výkonem 190 koní přidává ještě volitelně čtyřkolku), BiTDI dostane DSG a pohon všech kol.

Bezpečnostní výbava zahrnuje poslední generaci moderních asistentů, včetně adaptivního tempomatu, který spolupracuje se čtením dopravních značek a informacemi v navigaci. Dále nechybí varování při vyjetí z jízdního pruhu s reakcí na ostatní vozy, proaktivní ochrana posádky, čtení dopravních značek nebo nouzový asistent s automatickým zatočením do pomalejšího pruhu. V prodeji se Arteon objeví v průběhu letošního roku, vedle standardní výbavy pak nabídne i dvě linie – Elegance pro luxus hledající zákazníky a R-Line pro dynamicky smýšlející jedince.

– AutoRoad.cz

reklama