Škoda Kodiaq oficiálně, originální vzhled doplňuje řada překvapení (FOTO + VIDEO)

ar6, 1. září 2016, 21:33 Google+ Mondial de l'Automobile 2016 à Paris

O Škodě Kodiaq toho za poslední hodiny a dny bylo napsáno mnoho. Víme, jak vypadá zvenku i zevnitř, víme, jak velká bude a dokonce víme, jak velký kufr dostane. Přesto se při premiéře odhalila spousta zajímavých detailů, včetně motorové palety. Ta je skutečně velice bohatá a má až 140 kW (190 k). Rozhodně to ale není jediné překvapení prvního sedmimístného SUV z Česka.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Škoda Kodiaq se představuje oficiálně, má pět motorů i několik unikátních prvků.

Škoda Kodiaq se představuje oficiálně, má pět motorů i několik unikátních prvků. | foto: Škoda Auto

Sdílejte článek

Cesta ke Škodě Kodiaq začala už v Ženevě premiérou konceptu Vision S. Dlouho se spekulovalo, jak moc si budou oba vozy podobné, oficiální sada fotografií pak dává za pravdu těm, kteří tipovali jen několik málo odlišností. Kodiaq tak vypadá opravdu dobře, na fotkách vyniká především přední část s dvoudílnými světlomety, chlubící se krystalickou strukturou. Úzký proužek LED diod pro denní svícení i přímou návaznost na masku chladiče známe už ze Superbu. Z profilu zaujmou nejen částečně hranaté blatníky se 17-, 18- nebo 19palcovými koly, ale také typická linie nad klikami dveří. Vzadu jsou LED diodové skupinové svítilny s grafikou ve tvaru písmene C, jejichž tvarování známe již ze Superbu. Na výběr bude celkem 14 laků karosérie – čtyři jsou nemetalické a deset je metalických. O špičkové práci Jozefa Kabaně svědčí i koeficient odporu vzduchu cx = 0,33.

Pod kabátkem Kodiaqu se ukrývá modulární platforma MQB, k jejímuž technickému rozboru se ještě dostaneme. Délka vozu činí 4697 milimetrů, šířka 1882 milimetrů a výška (včetně střešních ližin) 1676 milimetrů. Mezi nápravami je 2791 milimetrů, což zajišťuje dostatek místa až sedmi cestujícím. Délka interiéru je ostatně 1793 milimetrů, šířka v úrovni loktů má pak vpředu hodnotu 1527 milimetrů a vzadu 1510 milimetrů. Před koleny zadních cestujících (ve druhé řadě) je až 104 milimetrů, mezi sedákem a střechou je vzadu 1014 milimetrů. Zavazadlový prostor má objem 720 až 2065 litrů (při sedmi místech 270 až 2005 litrů), volitelně sklopné sedadlo řidiče zajišťuje místo pro převoz až 2,8 metru dlouhých předmětů. Jedním z chytrých prvků příplatkové výbavy je elektronicky ovládané víko kufru, k jehož otevření nebo zavření stačí kopnout pod zadní nárazník. Aby byl výčet užitných vlastností kompletní, nesmíme zapomenout na možnost táhnout až 2,5 tuny těžký přívěs.

Vzhled palubní desky zatím nemá v nabídce Škody obdoby. Displej multimediálního systému je totiž umístěn nezvykle vysoko mezi dvěma vertikálními výdechy ventilace. Infotainment Swing s 6,5palcovou obrazovkou je součástí základní výbavy, na přání jej lze vybavit rozhraním SmartLink (Apple CarPlay, Andorid Auto a Mirror Link) nebo Bluetooth konektivitu s chytrými telefony. Výše postavený je systém Bolero s osmipalcovou obrazovkou a zaznamenáváním komunikace ve vozidle, přenášené zepředu dozadu. Navigace Amundsen je dodávána jako rozšíření k systému Bolero a kromě samotné trasy má také speciální zobrazovací režim pro jízdu v terénu nebo podzemních garážích. Úplně nejvýše v nabídce stojí navigace Columbus s pamětí 64 GB a DVD mechanikou. Na přání je dodáván modul LTE pro připojení k internetu, respektive WiFi hotspot. Pro práci s multimédii je určen také Phonebox, umožňující bezdrátové připojení telefonu k anténě vozu nebo nabíječce.

Úplnou novinkou je rozhraní Škoda Connect, dělící se na služby Infotainment Online pro navigaci v reálném čase a Care Connect pro vzdálený přístup k vozu a asistenčním službám. Infotainment Online zahrnuje například informace o pohonných hmotách, hustotě dopravy, počasí nebo online zpravodajství, do jednoho roku od zakoupení vozu jsou tyto služby zdarma, potom už je nutné za ně připlácet. Care Connect pro změnu zahrnuje nouzové volání, upozornění na nehody a vzdálený přístup. Díky aplikaci Škoda Connect App v chytrém telefonu si může řidič do navigace předem zadat trasu nebo je naopak upozorněn, že je s autem zacházeno neadekvátním způsobem. Samotný design palubní desky je typický několika výraznými vertikálními prvky, dvojitou linií a trojrozměrným tvarováním.

Kruhové budíky jsou velké a snadno čitelné, mezi nimi nechybí displej palubního počítače. Volant je vyveden v několika různých provedeních, na přání může být i vyhřívaný. Taktéž mezi příplatky je audiosystém Canton s deseti reproduktory a výkonem 575 W, respektive dva držáky pro tablety pro druhou řadu sedadel a třízónová automatická klimatizace s výdechy pro zadní cestující. Přední sedadla mohou dostat vyhřívání, ventilaci či elektrické nastavování s pamětí, ve druhé řadě jsou potom místa s individuálně nastavitelnými opěradly a posuvnými sedáky v rozsahu 18 centimetrů. O dodatečné třetí řadě sedadel již byla řeč několikrát. Čalounění obstarává textil, kůže a textil nebo kůže a Alcantara, celé to doplňuje pět různých materiálů dekoračních ploch a ambientní osvětlení v deseti barvách.

Základem modelu je již zmiňovaná modulární platforma MQB s velkým podílem vysokopevnostní oceli. Vpředu je náprava typu MacPherson s díly z hliníku, víceprvková zadní náprava je pro změnu z oceli. Standardem se již staly také elektromechanický posilovač řízení, úzce spolupracující s vybranými asistenčními systémy, a elektronická parkovací brzda. Jak verze s pohonem předních, tak i provedení s pohonem všech kol, disponuje elektronickou uzávěrkou diferenciálu XDS+, na přání je dodáván voliče Driving Mode Select s režimy Normal, Eco, Sport, Individual a u 4x4 také Snow. Stejně jako například u Octavie může mít Kodiaq adaptivní tlumiče, pracující v režimu Comfort, Normal nebo Sport. Zajímavou položkou je specifický režim Offroad, dodávaný volitelně jako součást voliče Driving Mode Select pro verze s pohonem všech kol, který upraví podvozek, řídící jednotku motoru a brzdy do nastavení pro těžký terén. Že by tam někdo někdy s Kodiaqem vyrazil je při nejmenším sporné, avšak vždy je lepší být připraven.

Technické údaje - zážehové motory

  1.4 TSI 1.4 TSI 4x4 1.4 TSI 1.4 TSI 4x4 2.0 TSI 4x4
Výkon: 92 kW 110 kW 110 kW 110 kW 132 kW
Toč. moment: 200 Nm 250 Nm 250 Nm 250 Nm 320 Nm
Převodovka: 6 MT 6 MT 6 DSG 6 DSG 7 DSG
Zrychlení: 10,7/10,9 s 9,8/9,9 s 9,4/9,6 s 9,7/9,9 s 7,8/8,0 s
Max. rychlost: 190/189 km/h 197/196 km/h 198/197 km/h 194/193 km/h 206/205 km/h
Spotřeba: 6,0 l/100 km 6,8 l/100 km 6,1 l/100 km 7,1 l/100 km 7,3 l/100 km

Poznámka: Údaje za lomítkem platí pro sedmimístnou variantu.

Paletu motorů bude při příchodu na trh tvořit pět motorů – tři zážehové TSI a dva vznětové TDI. Zdvihový objem se očekávaně pohybuje v rozmezí 1.4 až 2.0 litru, výkon je nejméně 92 kW (125 k) a nejvíce 140 kW (190 k). Detailní specifikace jednotlivých agregátů najdete s příslušných tabulkách, všechny jednotky pak mají systém stop & start, rekuperaci brzdné energie a vysoký tepelný management. Plní tak emisní normu Euro 6. Zajímavostí je systém vypínání dvou válců pro čtyřválec 1.4 TSI o výkonu 110 kW (150 k). Mezi převodovkami je na výběr šestistupňový manuál, případně dvouspojkový automat DSG se šesti nebo sedmi stupni. Sedmistupňové DSG přitom ve variantě pro motory s točivým momentem až 600 Nm slaví ve vozech Škoda premiéru. Pro šetření paliva disponuje Škoda funkcí takzvaného plachtění, která se aktivuje při volbě režimu Eco, rychlostech nad 20 km/h a uvolnění plynového pedálu. Další novinku představuje spojení vrcholných motorizací TSI a TDI výhradně s pohonem všech kol a dvouspojkovým automatem DSG. Vyjma základní motorizace je pak pro všechny dostupný pohon všech kol s elektronicky řízenou lamelovou spojkou.

Technické údaje - vznětové motory

  2.0 TDI 2.0 TDI 4x4 2.0 TDI 4x4 2.0 TDI 4x4
Výkon: 110 kW 110 kW 110 kW 140 kW
Toč. moment: 340 Nm 340 Nm 340 Nm 400 Nm
Převodovka: 7 DSG 6 MT 7 DSG 7 DSG
Zrychlení: 9,9/10,0 s 9,6/9,8 s 10,2/10,2 s 8,6/8,8 s
Max. rychlost: 199/198 km/h 196/195 km/h 194/192 km/h 210/209 km/h
Spotřeba: 5,0 l/100 km 5,3/5,4 l/100 km 5,6 l/100 km 5,7 l/100 km

Poznámka: Údaje za lomítkem platí pro sedmimístnou variantu.

Asistenční systémy jsou i Kodiaqu bohatší než u kterékoliv jiné Škody. Novinek je hned několik, mezi nimi asistent pro couvání s přívěsem Tow Assist (elektronika při nízkých rychlostech převezme řízení vozu) automatická brzda při couvání bez přívěsu a detekci překážky Manoeuvre Assist nebo kamerový systém Arena View s kamerami vpředu i vzadu, respektive v zrcátkách. Sériově je dodáván přednárazový systém Front Assist s nouzovým brzděním City a detekcí chodců. Mezi příplatky pak figurují adaptivní tempomat, udržování v jízdním pruhu, čtení dopravních značek, monitorování slepého úhlu a sledování dopravy za vozidlem při couvání. Pokud je auto vybaveno adaptivním tempomatem, udržování v jízdím pruhu a automatem DSG, získává dále funkci Traffic Jam Assist, umožňující vozu v hustém provozu autonomně popojíždět, brzdit a udržovat v jízdním pruhu, a to do rychlosti 65 km/h. Driver Alert rozpozná únavu řidiče a doporučí přestávku, Emergency Assist pro změnu umí sám zpomalit SUV až do úplného zastavení. Crew Potect Assist, jak již název napovídá, chrání posádku před hrozící nehodou tím, že zavře boční i střešní okna a automaticky přitáhne bezpečnostní pásy.

Zapomenout nesmíme na Simply Clever detaily, kterých je 30, včetně sedmi zcela nových. Za všechny jmenujme výsuvnou plastovou ochranu hran dveří, elektrickou dětskou bezpečnostní pojistku pro zadní dveře, palubní komunikaci ICC nebo paket spánek se speciálními hlavovými opěrkami. Při příchodu na trh, což se stane začátkem roku 2017, bude Kodiaq dostupný v liniích Active, Ambition a Style. V průběhu dalších měsíců by mělo dojít také na verze ScoutLine a SportLine, stejně jako na křížence SUV a kupé pro Čínu. Tam ostatně bude Kodiaq také vznikat, výlučně ale pro potřeby čínského trhu.

Vytisknout

Diskuze: Škoda Kodiaq oficiálně, originální vzhled doplňuje řada překvapení (FOTO + VIDEO)

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

Sledujte s námi premiéru Škody Kodiaq.

VIDEO: Záznam premiéry Škody Kodiaq, hostem byl i Karel Gott

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud