Co přinese budoucnost Lady? Moderní off-road i několik překvapení

ar6, 22. srpna 2016, 16:14 Google+

AvtoVAZ se jako výrobce vozů Lada výrazně potýká s ruskou ekonomickou recesí. Ta zasáhla také automobilový průmysl, což se podepsalo na propadu prodejů největšího ruského výrobce. Jako další důsledek těchto problémů musí hlavní továrna firmy v Togliatti omezit výrobu. Přesto Lada již za pár dnů představí v Moskvě šest nových konceptů a v horizontu několika let zcela obmění své portfolio.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Budoucnost automobilky Lada přinese několik zajímavých modelů.

Budoucnost automobilky Lada přinese několik zajímavých modelů. | foto: AvtoVAZ

Sdílejte článek

Dnes má na domácím trhu Lada v nabídce řady Kalina (hatchback, kombi), Granta (sedan,liftback), Priora (sedan), Largus (kombi, dodávka), Vesta (sedan), XRAY (crossover) a 4x4 (off-road). Tuto paletu pak doplňuje ještě několik specifických verzí jednotlivých řad, například sportovní Granta a Kalina Sport, pseudoterénní Kalina a Largus Cross nebo do města určená 4x4 Urban. Spolu s příchodem modelových řad Vesta a XRAY začala ve výrobním programu Lady malá revoluce. Všechny nové modely mají být modernější, technicky i bezpečnostně lépe vybavené a především tedy konkurenceschopné na západoevropských trzích. I když totiž Lada působí například v Německu, Francii nebo na Slovensku, prodeje nejsou příliš vysoké, za což může především zastaralost například v porovnání s Dacií. Jen podotkneme, že oba výrobce vlastní aliance Renault-Nissan.

Podle uniklého produktového plánu pak obrodu, započatou již zmíněnou dvojicí, ještě posílí model 4x4 NG (New Generation). Půjde o nástupce legendárního off-roadu 4x4 (dříve známého jako Niva), na rozdíl od něj ale bude více připomínat segment SUV, přesto s vyšší světlou výškou a použitelnými nájezdovými úhly. Základem vozu se pravděpodobně stane platforma z Vesty nebo XRAYe, vyvinutá ve spolupráci s Renaultem. Ve hře je však podle serveru kolesa.ru také využití základu chystaného Chevroletu Niva v joint-venture GM-AvtoVAZ. Stejný zdroj také hovoří o motorech, které budou pravděpodobně stejné jako pod kapotou modelu XRAY. Vyloučit se ale opět nedá spojení s Chevroletem (AvtoVAZ má dodávat Američanům některé své motory), divočejší spekulace hovoří dokonce o turbodieselu od Fiatu. Prodej 4x4 NG začne na konci příštího roku, nejprve se objeví vůz s trojicí dveří, nedlouho po něm bude následovat i praktičtější pětidvířko. Co se týče klasické Lady 4x4 s kořeny ještě hluboko v minulém století, tak ta by měla ve výrobě setrvat minimálně do roku 2023.

img-responsive

Lada 4x4 se udrží ve výrobě i následující roky. | foto: AvtoVAZ

Segment terénních aut ještě neopustíme, ačkoliv se ze světa off-roadů přesuneme mezi moderní crossovery. Přesně tam totiž spadá XRAY, uvedený do prodeje letos na jaře. Již brzy se pod kapotu dostane zážehová osmnáctistovka o výkonu 90 kW (122 k) s manuální převodovkou (aktuálně je s tímto motorem dostupné jen robotizované ústrojí), ve druhé polovině příštího roku přijede provedení Cross, jehož předobrazem bude moskevský koncept XCode. To by mělo vypadat dobrodružněji než současný model, jak moc se ale změní technika je otázkou. Spolu se standardním modelem projde XRAY Cross v roce 2020 omlazovací kúrou, nová generace by se pak měla ukázat na konci roku 2022.

Druhou výraznou novinkou posledních měsíců je sedan Vesta. Jeho nabídku již brzy doplní zážehová osmnáctistovka o výkonu 90 kW (122 k), respektive provedení Sport s poladěnou verzí téhož motoru o výkonu 110 kW (150 k). Vedle ní dojde i na úpravy podvozku, silnější brzdy a dynamičtější vzhled. Z úplně opačného soudku je již představená Vesta EV s elektromotorem o výkonu 60 kW (81 k) a dojezdem 150 až 170 kilometrů. Úspěch by měla sklidit Vesta Cross, která se ve formě konceptu předvedla už loni. Letos, se začátkem prodeje v polovině příštího roku, už dojde na sériovou podobu oplastovaného kombi. Rusové pak mají v rukávu údajně také Vestu Cross s karosérií sedan, což by v současné (ne)konkurenci byla skutečná bomba. Aby však mohlo mít auto úspěch v západní Evropě, musí nabídnout především karosérií kombi. Ta se odhalí společně s verzí Cross pravděpodobně již za pár dnů v Moskvě. Celou řadu Vesta pak na konci roku 2019 čeká modernizace a na začátku roku 2022 také generační výměna.

img-responsive

Vesta je žhavým želízkem AvtoVAZu. | foto: Lada

Jedno kombi nižší střední třídy umí Lada nabídnout už dnes, Largus však není ničím jiným než přeznačenou Dacií Logan MCV minulé generace. Rusové ji nabízejí jako osobní verzi s pěti nebo sedmi sedadly, stylovou oplastovanou verzi Cross a klasickou dodávku. 400 kusů s posledně jmenovanou karosérií si mimochodem nedávno pořídila ruská státní pošta. Zpět ale k levnému a prostornému kombi, které už na přelomu tohoto a příštího roku čeká modernizace. Konec výroby je naplánován na rok 2021, nástupce v plánech nefiguruje. Osud bez přímého následovníka potká také Prioru. Ta postupně přišla o karosérii hatchback, kupé i kombi, tříprostorový sedan ale ve výrobě setrvává dál. Přízeň zákazníků si získává mimo jiné nízkou cenou a několika speciálními verzemi s extra výbavou za dumpingovou cenu. Jestli ji to ale udrží ve výrobním programu až do poloviny roku 2019 je otázkou.

Zářivější budoucnost čeká na řady Kalina a Granta. Prvně jmenovaná patří do segmentu malých automobilů a ve druhé generaci se představila před čtyřmi lety. To indikuje brzký facelift nebo generační výměnu, Lada podle všeho sází na to druhé. Pětidveřový hatchback by tak mělo za necelé dva roky nahradit nové malé CUV s jiným jménem, které se další generace dočká v roce 2023. Kombi, včetně provedení Cross, nahradí už v příštím roce praktičtější Granta. Uvedení proběhne spolu s modernizací celé modelové řady, zahrnující ještě sedan (i ve verzi Sport) a liftback. Střídání stráží pak u Granty nastane v roce 2020.

Vytisknout

Diskuze: Co přinese budoucnost Lady? Moderní off-road i několik překvapení

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

reklama

Doporučujeme

Třetí generace Renaultu Mégane RS končí.

Zamáčkněte slzu, současný Mégane RS končí a novinka Vás nepotěší

Čtěte dále

Nejčtenější články

  1. TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

  2. Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud