Genesis G80 do detailu, na německou prémii má silné páky

ar6, 23. července 2016, 12:40 Google+

S útokem do nejvyšších pater prémiového segmentu to Genesis zřejmě myslí vážně. Po neluxusnějším modelu G90 (někde EQ900) přichází řada rovněž na menší G80. Tu známe jako Hyundai Genesis i z našich silnic, pod novým označením se ale skrývá více změn, než se na první pohled zdá.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Genesis G80 přichází na americký trh, zatopit chce hlavně německé konkurenci.

Genesis G80 přichází na americký trh, zatopit chce hlavně německé konkurenci. | foto: Genesis

Sdílejte článek

Hyundai Genesis na našich silnicích příliš často nepotkáte, za což mohou pravděpodobně dvě věci – image značky a jediný atmosférický šestiválec s automatem a pohonem všech kol pod kapotou. Zda-li se Genesis G80 nějak zlepší zatím těžko soudit, designově se ale oba modely příliš neliší. Vpředu to znamená velkou hexagonální masku chladiče „ohraničenou“ xenonovými světly s LED diodami denního svícení. Mírně přepracován je oproti současnému modelu přední nárazník s volitelnými LED mlhovkami. Profilu hodně pomáhají svažující se střecha a tvar C-sloupku. Elegantní přechod dozadu pak znamená full-LED světla nebo čtyři koncovky výfuku.

Uvnitř nejprve zaujme množství místa ve všech směrech, posléze pak poměrně jednoduchý design a především kvalitní materiály včetně kůže, hliníku nebo dřevěného obložení. Středový panel má v základu osmipalcový dotykový displej infotainmentu s navigací, hlasovým ovládáním a rozhraním Apple CarPlay a Android Auto. Vyšší provedení má 9,2palcový displej a úložiště o velikosti 64 GB. Mezi příplatky se objevují rovněž dva audiosystémy Lexicon – s menším displejem se pojí verze s 12 reproduktory, prostorovým zvukem, 12kanálovým zesilovačem a výkonem 900 Wattů, větší obrazovka má prémiové audio se 17 reproduktory a dalšími funkcemi jako u „horšího“ sourozence.

Další obrazovka je mezi budíky, kde je standardem 4,3palcový TFT LCD displej a za příplatek je dostupná obrazovka se sedmi palci. Volitelný je také head-up displej, promítající informace přímo na přední okno. Zvláštní pozornost věnovali Jihokorejci sedadlům. Jenom ta přední mají elektrické nastavování ve dvanácti směrech, vyhřívání a volitelné odvětrávání, pro zadní sedačky je k dispozici vyhřívání. Aby do kabiny nepronikal nežádoucí zvuk nebo vibrace, použil Genesis speciální akustická skla nebo dodatečné zvuk a vibrace pohlcující materiály.

Platforma sedanu využívá z padesáti procent vysokopevnostní oceli, čímž došlo ke zvýšení tuhosti vozu. Vpředu i vzadu je nezávislé pětiprvkové zavěšení kol, hmotnost auta je pak rozdělená v poměru 52:48 ve prospěch přední nápravy. Základní motorem je 3.8litrový šestiválec řady Lambda s výkonem 232 kW (315 k) při 6000 ot./min s točivým momentem 397 Nm při 5000 ot./min. Výše v nabídce stojí pětilitrový osmiválec řady Tau o výkonu 313 kW (426 k) při 6000 ot./min s točivým momentem 519 Nm při 5000 ot./min. Oba motory mají přímé vstřikování i variabilní časování ventilů, osmistupňový automat s možností manuálního řazení pak přenáší sílu na zadní nebo všechna kola. Systém pohonu všech kol HTRAC pracuje v režimech Normal a Sport, dokáže přitom posílat většinu výkonu na zadní kola.

Z bezpečnostních asistentů nabídne novinka nouzové brzdění, varování při opuštění jízdního pruhu, sledování mrtvého úhlu, hlídání dopravy za vozidlem nebo inteligentní tempomat. Usnadnit majitelům vozu jeho fungování má aplikace Genesis Connected Services, přes kterou lze dálkově vůz nastartovat, nastavit klimatizaci nebo odemknout dveře. Cena nového modelu zatím nebyla stanovena.

Vytisknout

Diskuze: Genesis G80 do detailu, na německou prémii má silné páky

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

MG4 XPOWER

MG4 XPOWER: za bezkonkurenční cenu nabízí 435 koní a "stovku" za 3,8 s

Vodíkové vozy Stellantis

Stellantis rozšiřuje své portfolio vodíkových užitkových vozů

Citroen C5X plug-in hybrid

Citroen C5X MAX plug-in hybrid 225 - francouzský křižník s famózním podvozkem

Lincoln Nautilus a 48 palcová obrazovka

Lincoln Nautilus (2024): Taková obrazovka v autech ještě nebyla. A s podporou CarPlay a Android

Opel Frontera

Nový Opel Frontera bude nejnovějším a plně elektrickým SUV značky

reklama

Doporučujeme

Škoda Kodiaq se na nových fotkách oděla do červené, povede peloton na Tour.

Škoda Kodiaq si dál hraje na schovávanou, nově i s červenou kamufláží

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud