Ecclestone poskytl americkým pořadatelům "možnost se nadechnout"

Takhle to v Austinu vypadalo při premiéře v roce 2012

Takhle to v Austinu vypadalo při premiéře v roce 2012 | foto: theaustingrandprix.com

Grand Prix USA byla spojována se vzepětím Formule 1 na americké půdě, Trať v Austinu byla hodnocena jako optimální kompromis mezi někdejší a současnou povahou závodních okruhů, příznivě se hodnotil i přístup fanoušků.

Stačila však pořádná bouřka, deštivé počasí během tréninků, Grand Prix Mexika v zádech - a země neomezených možností už volá, že to s F1 na severoamerickém kontinentě nevypadá dobře. Promotéři žehrají na všechno a všechny a dramaticky uvádějí propady svých zisků.

Svou roli také hraje avizované snížení dotace ze strany státu Texas. Proto Bernie Ecclestone hodil okruhu COTA záchranný pás a povolil jim zvláštní časový odklad, aby mohl svůj roční poplatek uhradit. "Sdělili jsme jim, že mohou zaplatit později. Dostanou peníze od státu, ty přijdou později, takže oni později zaplatí," objasnil záležitost Ecclestone.

Boss F1 rovněž doufá, že odklad platby umožní řediteli COTA Bobbymu Epsteinovi, aby včas zajistil potřebné finanční prostředky pro platbu sankčního poplatku.

"Víme, že osoby, které byly v úřadě při zrodu americké Grand Prix, už na svých místech nejsou, nový je také guvernér. Jsou tam tedy noví lidé, ale pořád by měli zaplatit to, co bylo dohodnuto. Myslím, že peníze určené pro Grand Prix USA dostanou," tvrdí Ecclestone.

Epstein však stále nevylučuje reálné nebezpečí, že s ohledem na rozhodnutí snížit státní příspěvek na pořádání závodu nebdou pořadatelé schopni zaplatit v plném rozsahu patřičnou sumu. "Je pro nás OK, že můžeme platit po závodě, ale když nebudeme mít dost na to, abychom uhradili sankční poplatek, tak máme stále svázané ruce," krčí rameny Epstein.

Grand Prix USA v texaském Austinu se jela poprvé v roce 2012 a roční vládní příspěvek činil 25 milionů $. S nástupem nových politických struktur došlo k jeho snížení na 19,5 milionu dolarů.

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu