Renault: Mercedes si zaslouží respekt za to, co dokázal

Mercedes

Mercedes | foto: Mercedes AMG F1 Team

Renault v první sezóně po návratu turbomotorů za Mercedesem výrazně zaostává a svou ztrátu již letos kvůli omezenému vývoji zřejmě nedotáhne. Jeho soupeř dle jeho šéfa Roba Whitea zaslouží uznání.

Francouzský výrobce, který své pohonné jednotky dodává Caterhamu, Lotusu, Red Bullu a Toro Rosso, je pod velkým tlakem zejména ze strany rakouské mistrovské stáje, která požaduje velké pokroky. K tomu ale podle Whitea letos již zřejmě nedojde.

"Možnost pro změnu specifikace motoru v průběhu sezóny je extrémně omezená. Tlačíme na to pro příští rok, abychom měli větší prostor pro vývoj. Momentálně není možné změnit specifikaci pohonné jednotky bez povolení FIA, a ta je neudílí kvůli zvyšování výkonnosti," konstatuje White.

Po katastrofálních předsezónních testech podle něj Renault dosáhl "významných vylepšení" a na dalších pracuje: "Půjde však o změny spíše pro dlouhodobý horizont. My nakonec nehledáme výmluvy, protože pravidla jsou stejná pro všechny a musíme respektovat to, co udělali ostatní."

Prezident společnosti Renault Sport F1 Jean-Michel Jalinier přitom pro SpeedWeek popřel spekulace o tom, že by Red Bull již došla trpělivost poté, co opakovaně dali veřejně najevo svou nespokojenost: "Spolupráce je velmi intenzivní a jsme v každodenním kontaktu. Na pracovní úrovni probíhá vše hladce. Atmosféra je dobrá a konstruktivní."

renault
Renault ani Ferrari zatím Mercedes nedostihli (foto: Renault Sport F1)

Renault je na tom podobně jako Ferrari, které na Mercedes také ztrácí. Netrápí je ani tak spolehlivost, jako spíše horší výkonnost jejich pohonné jednotky. V Maranellu proto pro příští rok hledají nového dodavatele turba. Současný produkt, který jim dodává Honeywell, je podle nich jednou z hlavních příčin výkonnostního deficitu: "Ferrari má své historické partnery, ale něco se musí změnit," píše Autosprint.

Diskuze:

Počet příspěvků: 9 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu