Kde skončí Hamilton v roce 2013?

McLaren

McLaren | foto: McLaren

O budoucnosti Lewise Hamiltona údajně dosud není rozhodnuto. Za který tým bude příští rok závodit?

Nejčastěji diskutovaným tématem v zákulisí víkendové Velké ceny Itálie byl nepochybně další osud Lewise Hamiltona. V týdnu před závodem spolupracovník britské BBC Eddie Jordan prohlásil, že Hamilton se již dohodl na budoucí spolupráci s týmem Mercedes.

Tuhle „zaručenou“ informaci sice víceméně popřely všechny tři strany, Hamilton, Mercedes i McLaren, ale jedno je jisté – Hamilton s McLarenem smlouvu dosud podepsanou nemá. Na Monze se tak nemohl vyhnout přívalu dotěrných otázek.

Je zřejmé, že vztahy Lewise Hamiltona s týmem Mclaren jsou poněkud narušené, což dokumentuje i krátká aféra “Twittergate" během belgického závodního víkendu. Při čtvrteční oficiální tiskové konferenci před Velkou cenou Itálie byl pak Hamilton velmi lakonický.

Prohlásil, že chce být tam, kde může vyhrávat. Na přímou otázku, zda ví, kde bude jezdit příští rok, pak odpověděl jednoslovně: „Ne.“ Stejně zněla odpověď vedle sedícího Nico Rosberga na dotaz, zda ví, kdo bude jeho týmovým kolegou u Mercedesu.

V neděli potom Hamilton přesvědčivě získal své jubilejní dvacáté vítězství ve formuli 1, první na Monze, a posunul se na druhé místo v průběžném pořadí mistrovství světa. Důvod k radosti? Určitě, ale mnohým pozorovatelům se zdálo, že Hamilton neprojevuje odpovídající emoce.

hamilton
S vítěznou trofejí po skončení Velké ceny Itálie (foto: McLaren Mercedes)

„Hamilton zamumlal několik rozhovorů, vůbec neukázal mnoho nadšení z položených otázek, dokonce, i když se týkaly jeho triumfu, a pak se neohrabaně objal se svým týmovým šéfem Martinem Whitmarshem,“ poznamenal Tom Cary z Daily Telegraph.

„Vypadalo to, jako by ve vzduchu viselo napětí,“ napsal další z očitých svědků, reportér francouzské agentury AFP.

Ze záběrů oslav McLarenu v tradičních oranžových „vítězných“ tričkách je zřetelně vidět, jak všichni členové týmu radostně zatínají pěsti ve vzduchu, zatímco Hamilton v jejich středu jen nehnutě sedí. Jeden nejmenovaný zaměstnanec McLarenu vyjádřil své pocity novinářům z Der Spiegel hodně explicitně: „Jsme na něj hodně naštvaní. Měl by jít.“

Michael Schumacher, jehož místo u Mercedesu by bylo celou rošádou pochopitelně ohroženo, se rozhodl oznámit veřejně své plány pro další rok až během října. Je ale dost dobře možné, že sedminásobný mistr světa nemá svůj osud ve svých rukách a že se může opakovat situace z roku 2006. Tehdy se prezident Ferrari Luca di Montezemolo patrně za Schumacherovými zády dohodl na spolupráci s Kimi Räikkönenem a zřejmě tak ukončil Němcovu kariéru závodního pilota Scuderie.

Co z toho všeho však lze vyvodit? Jediné, co je zřejmé, je to, že vyjednávání o prodloužení pětileté smlouvy s McLarenem dosud neskončilo. Těžko říci, jaký podíl na tomto vývoji nese Hamiltonův management ze společnosti XIX Entertainment, jež zatím nemá mnoho zkušeností s motoristickým sportem.

Jak ale podotkl Martin Whitmarsh v Monze, McLaren stojí o Hamiltona pouze tehdy, pokud bude chtít zůstat. „Mohu se jen domýšlet, že budeme mít před Singapurem ještě několik rozhovorů.“ Zároveň Whitmarsh dodává, že nemá žádný záložní pro případ, že by jednání ztroskotalo.

hamilton
Lewis Hamilton na čele závodu v Monze (foto: McLaren Mercedes)

Podle pozorovatelů je úhelným kamenem současného vyjednávání Hamiltonův plat v příštích letech. V současné době vydělává Lewis podle odhadů 16 miliónů eur ročně, což je ovšem pouze zhruba polovina příjmu Fernanda Alonsa.

Je možné, že Hamiltonův management vytáhl kartu Mercedes právě jen proto, aby dostal McLaren pod tlak a dosáhl svých (Hamiltonových) požadavků. Jenže finanční situace McLarenu není zdaleka tak růžová, jak by se mohlo zdát.

Mercedes od konce roku 2009 postupně odprodal svůj majetkový podíl v týmu. V souvislosti s tím má McLaren zajištěny zdarma dodávky motorů jen do konce roku 2013. Nikdo neví, co bude pak. Pokud však bude chtít McLaren nadále používat motory ze Stuttgartu, bude si je každopádně muset zaplatit.

Titulární sponzor Vodafone se navíc podle Financial Times rozhoduje, jak pozměnit své dosavadní sponzorské aktivity v globálních sportech. Jeho příspěvek, odhadovaný na 50 miliónů eur ročně, přitom tvoří asi pětinu celkového rozpočtu McLarenu. V problémech je kromě toho rovněž divize civilních automobilů McLaren Automotive, jež se potýká s velkými ztrátami.

Možná i v souvislosti s tím se spekuluje o tom, že McLaren Group chce opustit bahrajnská státní společnost Bahrain Mumtalakat Holding Company, která spravuje 50 % akcií McLarenu. Možnosti McLarenu při jednáních o Hamiltonově budoucí gáži proto nejspíše nejsou neomezené.

Z ryze sportovního hlediska se však zdá být řešení Hamiltonova dilematu poměrně jednoznačné. Zatímco McLaren vyhrál třetí závod v řadě a Lewis může ještě vyzvat Alonsa k boji o letošní titul, Mercedes se zatím trápí.

A to už třetím rokem. Rosberg sice letos v Číně konečně přinesl obrozeným „Stříbrným šípům“ první vítězství v novodobé historii, ale jinak Mercedesy špičce startovního pole nestačí. Stejně tomu bylo i na Monze, kde Schumacher a Rosberg obsadili až šesté a sedmé místo, přes půl minuty za vítězným Hamiltonem.

Příští rok může být samozřejmě všechno jinak, ale jak poznamenal komentátor Sky Sports F1 Martin Brundle: „Zdá se mi, že Lewis by byl blázen, kdyby tenhle tým opustil. Měli by konečně uzavřít smlouvu a pak se soustředit na boj o titul.“

Diskuze:

Počet příspěvků: 37 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu