Hondě přijde zrušení týmu F1 pěkně draho

Honda

Honda | foto: Honda Racing F1

V souvislosti s odchodem automobilky z F1 se objevily zajímavé informace ze zákulisí. Jenson Button krátce před oficiálním prohlášením vedení výrobce podepsal tříletou smlouvu a Honda musí vyplatit odstupné za každý platný kontrakt, kterých je celé plejáda. Přitom peníze od sponzorů byly připraveny.

Roční rozpočet stáje byl asi 300 milionů euro. V důsledku propadu prodeje nových vozů a možná i kvůli klesající formě týmu se rozhodli v Japonsku pro radikální řez a veškeré aktivity továrny v F1 byly ukončeny.

Kromě zmíněného odstupného Buttona ve výši celých 27 milionů euro musí automobilka odškodnit dalších 700 zaměstnanců v britském Brackley a nejde jen o ochranku či sekretářky. Čelní představitelé jako Ross Brawn nebo Nick Fry přinutí sáhnout Hondu hluboko do kapsy.

Střídmý odborný odhad odškodnění zaměstnanců i subdodavatelů s platnými smlouvami je 113 milionů euro.

O ekonomické náročnosti formule 1 není pochyb, ale Honda měla mít k dispozici peníze od nových sponzorů, podepsaný kontrakt s brazilským ropným obrem Petrobras měl vynést každoročně 23 milionů euro a těsně před podpisem byla smlouva s koncernem Honeywell.

Věřím, že řada fanoušků je z odchodu Hondy zklamaná, zvláště když vedení slibovalo návrat mezi přední stáje. Šéfa formule 1 Bernieho Ecclestonea však odchod japonského výrobce netrápí ani trochu, alespoň veřejně.

„Není to žádná velká ztráta. Vše je dáno výsledky a Honda byla až devátým týmem! Utratili zde obrovský balík bez jakéhokoliv efektu a byli jen špatným příkladem pro ostatní jak špatně lze hospodařit.“

Ecclestone tvrdí, že týmy přicházejí a odcházejí, Honda není Ferrari, aby její odchod ohrozil budoucnost formule 1.

O tým se však příliš neobává a je přesvědčen o tom, že Brackley i s připraveným monopostem koupí solventní investor a stáj se objeví v garážích i příští rok.

 

Diskuze:

Počet příspěvků: 0 Přidejte vlastní názor…

Další zprávy

Zavřít reklamu