Dacia překvapila konceptem MANIFESTO

Petr Boháč / AutoRoad.cz, 19. září 2022, 19:51 Google+

MANIFESTO je koncept, který v sobě soustřeďuje a opětovně potvrzuje všechny hodnoty, kterými se pyšní značka Dacia. Jednoduchý vůz, ale přesto „cool“, atraktivní, robustní a jako stvořený pro aktivity ve volné přírodě, který zároveň splňuje požadavky hospodárnosti a ekologie. MANIFESTO je laboratoř pro nové nápady, kde některé průkopnické prvky budou uplatněny pro další zdokonalení sériově vyráběných automobilů Dacia v budoucnu.

Počet komentářů:  0 komentářů Napište svůj názor
Dacia MANIFESTO

Dacia MANIFESTO | foto: Renault ČR

Sdílejte článek

Koncept MANIFESTO znovu potvrzuje jedinečnou vizi této značky o tom, jaký má být automobil obsahující pouze to základní, ale který přesto zůstává atraktivním, robustním, cenově dostupným a ekologicky účinným. Koncept MANIFESTO je zkušební laboratoří pro nové nápady. Je to automobil spojený s přírodou, ekologický a nabízející mnoho nových prvků, které najdeme v příštích generacích automobilů Dacia.

Koncept MANIFESTO není budoucím sériovým automobilem: je vyjádřením snahy značky reagovat na požadavky zákazníků a jejich stále rostoucí oblibu aktivit ve volné přírodě, a při tom jim nabídnout ještě více hodnot a kvalit, které byly a jsou základem úspěchu značky Dacia. 

img-responsive

Dacia MANIFESTO | foto: Renault ČR

JEN TO NEZBYTNÉ, ALE PŘESTO „COOL“

MANIFESTO nově definuje to, co je ve vozidle opravdu nezbytné, aby cestující mohli získat ještě bezprostřednější a opravdovější zážitky. Pasažéry v automobilu nic neodděluje od okolního prostředí – žádné dveře, žádná okna, žádnéčelní sklo. Jste jakoby součástí přírody. A při svých aktivitách pod širým nebem oceníte zadní částa automobilu, kterou můžete proměnit na pracovní plochu, která se dá využít pro nejrůznější účely.

Cestující mohou být ještě blíže k přírodě, a zároveň využívat připojení ke všem službám ze svého smartphonu: jednoduchý, efektivní a ekonomický přístup Bring-Your-Own-Device, se kterým přichází Dacia, umožňuje úplnou integraci smartphonu do přístrojové desky a palubního počítače. Tento systém je již zaveden v některých modelech a v budoucnosti se bude dále zdokonalovat.

Koncept MANIFESTO také uvádí pasažéry do další průlomové oblasti, která bude k dispozici v nových modelech.

Jedná se o velmi jednoduchý systém YouClip, používaný pro fixaci různých praktických a modulárních pomůcek.

A protože atraktivní vzhled se u Dacie často překrývá s užitečností, pouze jedno stropní svítidlo – proč používat dvě, když i jedno dává dostatek světla, které potřebujete - které lze vyjmout a použít jako výkonnou kapesní svítilnu!

ROBUSTNÍ A STVOŘENÝ PRO JÍZDU VE VOLNÉ PŘÍRODĚ

Automobily Dacia jsou známé svou robustností a spolehlivostí. Například Duster, Jogger a Sandero Stepway jsou zákazníky oceňovány jako vynikající automobily pro aktivity ve volné přírodě. Koncept MANIFESTO posunuje hranice ještě dále, tento vůz se stává jakýmsi prostředníkem mezi člověkem a přírodou.

Koncept MANIFESTO respektuje všechny charakteristické znaky světa „outdoor“, například pohon všech čtyř kol, světlou výšku, velká kola a karoserii, která hravě zvládne i nejtvrdší podmínky v terénu.

Koncept MANIFESTO je vodotěsný. „Waterproof“: vnitřní prostor kabiny můžete čistit vodní tryskou. 

img-responsive

Dacia MANIFESTO | foto: Renault ČR

Snímatelné potahy sedadel lze během několika sekund proměnit ve spací pytle.

Na střešní nosič lze uložit nejrůznější předměty, protože střešní lišty se dají přesunovat a tím vytváří mnoho možností pro uložení nákladu. Dacia se posunula před ostatní značky už svými novými modulárními střešními lištami, které v minulosti představila u modelů Sandero Stepway a Jogger, a které se brzy objeví také u modelu Duster.

Speciální odnímatelná baterie zajišťuje napájení prostřednictvím domácí zásuvky, čímž se koncept MANIFESTO stává zdrojem energie pro outdoorové aktivity.

img-responsive

Dacia MANIFESTO | foto: Renault ČR

ECO-SMART

Konceptem MANIFESTO značka Dacia dále rozvíjí svoji vizi automobilu s minimální ekologickou stopou. Protože se jedná o malé a lehké vozidlo, spotřebuje méně energie. Tuto snahu lze sledovat v celé historii modelové řady Dacia – například Jogger je o 300 kg lehčí než jeho sedmimístní konkurenti.

Značná část karoserie konceptu MANIFESTO je vyrobena z recyklovaných plastů, materiálů vyrobených ze zpracovaných použitých polymerů, které vytvářejí typický skvrnitý povrch, označovaný jako Starkle®.

Ruku v ruce s tím, je interiér vybaven přírodními materiály, jako např. korek na povrchu přístrojové desky. A stejně jako u posledních modelů značky Dacia zmizelo také dekorativní chromování.

img-responsive

Dacia MANIFESTO | foto: Renault ČR

Další novinkou jsou nepneumatické pneumatiky, které jsou ekologické a úsporné. Hlavním důvodem je dlouhá životnost. Nemůže u nich dojít k píchnutí a vydrží stejně dlouho jako automobil.

Vytisknout

Diskuze: Dacia překvapila konceptem MANIFESTO

Přidejte svůj názor

Počet komentářů: 0, Buďte první Vložte komentář

Související články

Doporučujeme

Další články

Aktuálně

Peugeot 508

TEST Peugeot 508 GT Plug-in Hybrid 225 – jeden z nejlepších liftbacků na trhu?

Cupra Formentor VZ

TEST: Cupra Formentor VZ 2.0 TSI 310k – sportovní SUV, které dá stovku pod 5 vteřin

Ilustrační foto

Zelená karta v mobilu. Vystačíte s ní v zahraničí?

citroën berlingo

Akční ceny u nového Citroënu Berlingo - je k mání s benzínem, dieselem i elektromotorem

volkswagen caddy

TEST Volkswagen Caddy 2.0 TDI Life – rodinný univerzál s kompromisy

Citroen C4 X

TEST: Citroen C4 X 1.5 BlueHDI 130 Shine – moderně vypadající retro za skvělou cenu

For Caravan

Na karavany a lodě? Již tento víkend v PVA EXPO PRAHA

Volkswagen Polo

TEST: Volkswagen Polo 1,0 TSI – stačí základní motor s 5 stupňovým manuálem?

peugeot 408

Test Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: sázka na styl a hi-tech pohon

Ilustrační foto

Toyota znovu nejlepší ze všech. A nejde o výrobu, bezpečnost ani emise

Cupra Leon Sportstourer

TEST: Cupra Leon SP 2.0 TDI – vymírající druh se skvělou spotřebou

Ilustrační foto

Výše stravného je k smíchu, změny cestovních náhrad

on-line prodej

Máte ho doma? Tahle auta se prodávají nejrychleji

První snímky nového Volva XC90 - vše pro nízký odpor vzduchu

Volvo má nový způsob značení některých svých vozů

MG5 Electric

TEST: MG5 Electric Excite – kombík na baterky do milionu, jde o dobrou volbu?

reklama

Doporučujeme

servis

Včasná diagnostika může předejít drahým opravám

Čtěte dále

Nejčtenější články

Fotogalerie

reklama

Zprávy odjinud